Zo voorkom je haar uitval in de lente

Mooi en gezond haar tijdens de lente

Heerlijk, de lente komt er weer aan! Het wordt warmer buiten, de natuur wordt wakker uit zijn winterslaap en het blijft weer langer licht.

Het enige waar ik niet van geniet in de lente is dat ik in de lente veel meer haar verlies dan in andere seizoenen.

Heb je daar ook last van? Lees dan snel verder, want ik heb uitgezocht hoe het komt en wat je het beste tegen haaruitval kunt doen.

Hoe komt het dat je haar verliest in de lente?

Om te begrijpen hoe het komt dat je haar uitvalt, moet je eerst begrijpen hoe haar groeit.

Op je hoofdhuid bevinden zich ontelbaar veel haarzakjes. Uit elk haarzakje groeit één haar. Door kleine bloedvaatjes worden deze haarzakjes voorzien van alle nodige voedingsstoffen om gezond en sterk te blijven.

Een haarzakje gaat 3 fasen door: groei, overgang en rust. In de rustfase valt de haar uit, rust het zakje en komt er na een paar maanden weer een nieuwe haar.

Waarom moest je dit weten? Nou omdat dit haaruitval in de lente verklaart.

Normaal gesproken verlies je zo’n 50 tot 100 haren per dag, omdat ze in de rustfase komen. In de lente en de herfst gaan er echter meer haarzakjes de rustfase in, en verlies je dus meer haren.

Oorzaken en oplossingen van haaruitval in de lente

Zonlicht

Oorzaak: Hoe meer je in de zon bent, hoe minder melatonine je lichaam aanmaakt. Melatonine werkt als een anti-oxidant en stimuleert haargroei terwijl het zorgt voor minder haarverlies.

Oplossing: Nu moet je natuurlijk niet in de zomer de zon gaan ontwijken (zonde!). Meer slapen en een regelmatig slaapritme zorgen ook voor meer melatonine.

Stress

Oorzaak: Stress is de grootste vijand van je haar, ongeacht het seizoen, maar in de lente is het effect nog sterker. Door stress schiet namelijk je afweersysteem in een paniekreactie waardoor het zelfs je eigen haarzakjes aan kan vallen.

Oplossing: Je stresslevels verminderen is altijd een goed idee. Probeer eens yoga. En let er op dat je goed en regelmatig slaapt.

Arganolie op je Haar

Droog haar

Oorzaak: In de lente zal je merken dat je haar droger is dan anders. In de lente wil je ook weer wat meer aandacht aan je uiterlijk besteden en zul je je haar vaker wassen en meer stylingsproducten gebruiken.

Dit alles resulteert in veel droger haar. Je haarzakjes krijgen dan niet eens de kans in de rustfase te komen, omdat de haren halverwege al afbreken.

Oplossing: Was je haar niet te veel, vermijd stylingsproducten en hittebronnen en verzorg je haar met voedende producten.

Een goede, voedende verzorging kan veel gedane schade herstellen. Arganolie is perfect voor je haar, omdat het je haar niet vet maakt en door de hoge dosis anti-oxidanten zal je haar zichzelf weer herstellen.

Conclusie:

Haaruitval is een natuurlijk onderdeel van de cyclus die je haarzakjes doorgaan.

In de lente (en in de herfst) zullen naar verhouding meer haren in de rustfase belanden.

Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om dat zoveel mogelijk te voorkomen.

Het verminderen van stress is een heel belangrijke. Als je dit combineert met een goede verzorging van je haar met arganolie, zul je merken dat je veel minder haar verliest in dit heerlijke seizoen!

Merk jij ook dat je meer haren verliest in de lente? Wat doe je daartegen? Deel dit artikel zodat ook al jouw vriendinnen ook van deze tips kunnen profiteren.