Vitamines Voor Gezonde Nagels

Vitamines Voor Gezonde Nagels

De meeste vrouwen denken dat naar de salon gaan genoeg is om hun nagels te onderhouden. Zolang als nagels schoon en mooi zijn worden ze al gauw als gezond beschouwd. Maar zien de nagels er nog steeds mooi uit als ze kleurloos of niet gelakt zijn?

Aantrekkelijke nagels betekent nog niet meteen ook gezonde nagels, maar gezonde nagels zijn wel altijd aantrekkelijk.

Als je altijd nagellak draagt heb je misschien niet in de gaten hoe je nagels er in werkelijkheid voorstaan. Volgens dermatologen zijn gezonde nagels een teken van een gezond lichaam. Als je dus merkt dat je nagels er de laatste tijd dof, verkleurd of broos uitzien, kan dit een aanwijzing zijn dat je lichaam niet voldoende vitamines of andere voedingsstoffen binnenkrijgt.

vitamines-voor-gezonde-nagels2

Hier volgt een lijst van enkele essentiële vitamines en mineralen die de gezondheid van je nagels zal verbeteren.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een vitamine die in water oplost en een belangrijke rol speelt bij het functioneren van hersenen en zenuwstelsel.

Vitamine B12 speelt ook een rol bij de stofwisseling in het lichaam, heeft invloed op het DNA en de verwerking van vetzuren, en bij de productie van energie.

Tekort aan vitamine B12 kan leiden tot serieuze en onomkeerbare schade aan de hersenen en het zenuwstelsel.

Als je lichaam deze vitamine tekort komt worden je nagels erg droog en gaan er donkerder uitzien. Je kunt ook “lepelnagels” krijgen die aan de zijkanten naar boven groeien.

Voedsel dat rijk is aan vitamine B12 is onder ander vis, lever, eieren en zuivelproducten zoals kaas en melk.

Vitamine E

Vitamine E is een anti-oxidant die in vet oplost en de celmembranen tegen oxidatie beschermt. Als je lichaam niet genoeg van deze vitamine binnenkrijgt kun je dat in je nagels terugzien. Mensen met vitamine E tekort hebben vaak zwakke of breekbare nagels.

Een goede bron van Vitamine E is Arganolie. Het kan als moisturizer werken en je nagels sterk en weer gezond maken. Masseer je nagels tenminste één maal per dag met een paar druppeltjes Arganolie.

Vitamine E vinden we ook in zonnebloempitten, spinazie, asperges en broodwortelen.

Ijzer

Ijzer is in alle cellen van het lichaam aanwezig. Het speelt een rol bij vele vitale functies zoals het transport van zuurstof van de longen naar diverse weefsels, in de vorm van hemoglobine. Ook is het in verschillende weefsels een onmisbaar onderdeel van enzymreacties. Gebrek aan ijzer kan tot diverse ziektes en zelfs tot de dood leiden.

Gebrek aan ijzer wordt zichtbaar door broze nagels of groeven in de nagels. De ziekte die bekend staat als koilonychia, wat letterlijk “lepelnagels” betekent, is een nagelziekte die veroorzaakt wordt door gebrek aan ijzer. De nagels worden abnormaal dun en verliezen hun bolvorm. Ze gaan er plat of zelfs hol uitzien.

Voedsel dat vol zit met ijzer is onder andere groene bladgroenten, noten, tofu, bonen en mager rood vlees.

vitamines-voor-gezonde-nagels1

Zink

Zink is een andere anti-oxidant die helpt je nagels sterk te houden. Het speelt een rol bij de stofwisseling van RNA en DNA, bij genexpressie en ook bij het bepalen wanneer cellen afsterven.

Gebrek aan dit sporenelement is zichtbaar door witte vlekken of strepen op je nagels en door ontstoken nagelriemen.

Goede bronnen van zink zijn gevogelte, sperziebonen, pinda’s, pompoen, rood vlees, kaas en oesters.

Deel dit artikel over vitamines voor gezonde nagels met je vrienden! Sharing is caring!