5 vitamines die wonderen doen voor je haar

Wonderschoon lang haar

Sinds ik een jaar of 5 was, wilde ik lang haar, want dat vond ik zo ontzettend mooi. Tegenwoordig zie ik mijn haar als veel meer dan alleen uiterlijke schoonheid. Het is ook een teken van innerlijke gezondheid. Naast goede producten en regelmatig naar de kapper gaan, let ik er daarom op dat mijn haar ook van binnenuit goed gevoed wordt. Ik heb hieronder een lijstje gemaakt met de 5 belangrijkste vitamines voor je haar.

Vitamine A

Vitamine A zorgt voor de talgproductie op je hoofdhuid, waardoor je haar gevoed wordt. Een tekort aan vitamine A zorgt voor een schilferige hoofdhuid en droog en breekbaar haar. Vitamine A zit in wortels, perziken, zoete aardappels en donker groene bladgroentes.

Met arganolie kun je je haar en hoofdhuid ook van buitenaf voeden met vitamine A. Je haar kan wel wat vetter worden als je olie rechtstreeks op je hoofdhuid gebruikt. Wat ik meestal doe als ik last heb van een schilferige hoofdhuid, is de olie een uur voordat ik mijn haar ga wassen inmasseren en laten intrekken.

Biotine

Biotine is een B vitamine die echt wonderen doet voor je haargroei. Het ondersteunt je lichaam bij het maken keratine, de bouwstenen van je haar.

Mijn man heeft een poos biotinetabletten geslikt, omdat hij vond dat hij te weinig baardgroei had. We konden na 3 maanden echt zien dat zijn baard voller was en dat zijn hoofdhaar er gezonder uitzag.

Je kan biotine als supplement kopen, maar het ook rechtstreeks uit je eten halen door linzen, bruine rijst, walnoten, donker groene bladgroentes, zalm of frambozen te eten.

Haar Effectief Behandelen

Vitamine C

Wat je probleem ook is, vitamine C is de oplossing. Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem en als je van binnenuit gezond bent, zie je dat ook aan de buitenkant. Voor je haar is vitamine C extra belangrijk, omdat het helpt bij de opbouw van collageen.

Vitamine C kan je natuurlijk uit citrusvruchten halen, maar ook uit paprika, broccoli, aardbeien en ananas.

Vitamine D

Het is schokkend hoeveel mensen in de westerse wereld een tekort hebben aan deze vitamine. Onze huid heeft de fantastische eigenschap om vitamine D aan te maken als het in de zon komt. Met het naar school brengen van de kinderen en het uitlaten van de hond, zit je al snel aan je dagelijkse 15 minuten buiten.

Vul dit aan met het eten van tonijn, zalm en eieren, en je hebt genoeg vitamine D dat zal zorgen voor gezonde haarzakjes.

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant die helpt bij het neutraliseren van de zogenaamde vrije radicalen in je lichaam. Wat dat bekent, is dat het schade aan de cellen in je lichaam beperkt en helpt bij het herstellen en opbouwen van cellen. Het zijn weer de groene bladgroentes die een uitstekende bron van deze vitamine zijn. Daarnaast kun je ook noten, zaden en vette vis eten.

In arganolie zit ook super veel vitamine E. Ik gebruik zelf altijd wat extra arganolie als ik mijn haar ga krullen of stijlen, om het net dat beetje extra bescherming te geven.

Heb jij ook dat je als je naar al deze ingrediënten kijkt, je zin krijgt een salade te maken? Spinazie, paprika, tonijn, pompoenpitten, yum!

Hoe zorg jij dat je je voldoende voedingsstoffen voor je haar binnenkrijgt?