De 5 beste tips om negatieve huidreacties te vermijden

Vrouw Brengt Handpompje Op Bovenkant Hand

Velen van ons zijn op zoek naar het ideale verzorgingsproduct voor onze huid. Wie regelmatig iets nieuws probeert, komt echter wel eens voor teleurstellingen te staan. Onze huid kan namelijk negatieve reacties vertonen na het aanbrengen van een nieuw product. Soms uit zich dat meteen in een branderig of prikkend gevoel, maar het kan ook later zichtbaar worden in uitslag of onzuiverheden.

Met deze 5 tips zijn zulke negatieve huidreacties goed te vermijden!

Vraag advies van een specialist

Sommige negatieve huidreacties zijn het gevolg van inschattingsfouten. Veel vrouwen weten eigenlijk niet goed wat hun huidtype is en kiezen daarom de verkeerde producten. Zo gebruiken vrouwen met een vette huid vaak uitdrogende producten om de talgproductie af te remmen, terwijl ze daarmee vocht tekort komen.

Maak dus een afspraak met een huidspecialist en laat vaststellen wat je huidtype is. Dan is het makkelijker om passende producten te vinden en de juiste resultaten te bereiken.

Doe een huidtest voor gebruik

Wie een gevoelige of onzuivere huid heeft, kan soms behoorlijk last hebben van negatieve huidreacties bij het proberen van een nieuw product. Daarom is het slim om een nieuw middel eerst op een klein stukje huid te testen, zodat eventuele irritatie beperkt blijft.

De zijkant van de nek is een goed testgebied. De huid is hier dun en gevoelig en het is gemakkelijker te verbergen dan het gezicht. Ontstaat er na het aanbrengen een negatieve reactie, kalmeer de huid dan met wat yoghurt. Iedere 3 uur afspoelen en herhalen.

Probeer nieuwe producten één voor één

Veel verzorgingsproducten worden in combinaties aangeboden. Van veel merken kun je een hele huidlijn kopen, met dag- en nachtcrème, een reinigingsmiddel, een toner, een serum, enzovoorts. Toch is het verstandig om niet in één keer zo’n hele reeks aan nieuwe producten tegelijk uit te proberen. Je kunt dan namelijk niet goed vaststellen welk product voor een eventuele negatieve reactie zorgt.

Introduceer ze daarom een voor een, met wat dagen ertussen om te kijken hoe de huid reageert.

Afvallen

Vermijd irriterende ingrediënten

Veel cosmeticaproducten bevatten ingrediënten die berucht zijn omdat ze vaak negatieve huidreacties veroorzaken. De grootste boosdoener is parfum, maar ook alcohol (behalve cetyl, stearyl of cetearyl alcohol), oxybenzone, propylene glycol, sodium lauryl sulfaat en synthetische kleurstoffen kunnen irriterend werken.

Het is dus verstandig om de ingrediëntenlijst van producten hierop te checken en deze stoffen te mijden.

Kies voor natuurlijke olie

Ook natuurlijke producten kunnen irriterend werken, als de huid gevoelig is of deze niet in de juiste dosis worden aangebracht. Met natuurlijke essentiële oliën als lavendel, geranium, pepermunt en tea tree moet men dan bijvoorbeeld voorzichtig omspringen.

Veel soorten basisolie zijn veilig om te gebruiken. 100% pure, biologische arganolie is de laatste jaren ook erg populair. Hier zitten geen schadelijke ingrediënten in, maar wel veel heilzame stofjes, zoals vitaminen, essentiële vetzuren en anti-oxidanten.

Vrijwel alle huidtypen reageren goed op deze olie, van jong tot ouder, droog tot vet en zelfs de gevoelige en onzuivere huid. Het trekt snel in en laat geen vettig laagje achter.

Vrouwen met een notenallergie kunnen voor de zekerheid het beste eerst een huidtest doen.

Kies met zorg!

Wie haar ideale huidverzorgingsproduct nog niet heeft gevonden en regelmatig last heeft van negatieve huidreacties, doet er goed aan met zorg te kiezen. Met advies van een specialist, een huidtest, het grondig checken van ingrediëntenlijsten op irriterende stoffen kunnen teleurstellingen vermeden worden.

Ook is het slim om puur natuurlijke, biologische producten te kiezen, die door veel huidtypen goed verdragen worden, zoals arganolie.

Welke tip ga jij uitproberen?

Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan op social media!