Hydraterende of vochtinbrengende huidproducten – of allebei?

Huidproducten Op Het Gezicht

Als het gaat om huidverzorging, worden vaak de termen ‘vochtinbrengend’ en ‘hydraterend’ gebruikt. Soms lijkt het daarbij alsof deze benamingen uitwisselbaar zijn. Maar is dit ook zo, of gaat het hier om twee verschillende zaken?

En hoe verzorg jij je huid het beste: met een vochtinbrengend of een hydraterend product – of misschien wel met allebei? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Goede verzorging een must

Het is algemeen bekend dat het belangrijk is om je huid goed te verzorgen. En daarbij weten we dan ook nog wel dat een gezonde, stralende huid in ieder geval voor een deel te danken is aan een goede vochthuishouding.

Precies op dit punt komen de begrippen hydraterend en vochtinbrengend in beeld. Want wat doet die crème waarvan het etiket ‘vochtinbrengend’ vermeldt nu eigenlijk voor je huid? En waarom is een hydraterend verzorgingsproduct anders?

Hydraterend of vochtinbrengend

Laten we beginnen met de overeenkomsten. Hydraterende en vochtinbrengende huidproducten zijn allebei belangrijk voor je huid. Ook dragen ze beide bij aan de vochtbalans van je huid én hebben ze verzorgende kwaliteiten waardoor je huid soepeler en zachter aanvoelt. Maar er zijn ook verschillen:

  • Een vochtinbrengend product voorkomt dat je huid te veel vocht verliest via de epidermis (opperhuid) en doet zijn werk vooral aan de oppervlakte. Eigenlijk legt het een beschermend laagje over je huid, waardoor het huidige vocht niet kan ontsnappen (de term ‘vochtinbrengend’ klopt in feite dus niet).
  • Een hydraterend product zorgt voor een daadwerkelijk toename van de hoeveelheid water en werkt ook door in de diepere lagen van je huid.
  • Een hydraterende crème bevat wezenlijk andere werkzame ingrediënten dan een vochtinbrengend product. Hiervoor worden zogeheten ‘hygroscopische’ bestanddelen gebruikt, die in staat zijn water uit de omgeving aan te trekken en aan zich te binden.
Cosmetische Product

Wat wil jouw huid?

Zoals je ziet, is de vermelding ‘vochtinbrengend’ of ‘hydraterend’ op verzorgingsproducten dus zeker geen loze kreet: het gaat hier echt om twee heel verschillende dingen. Maar dan is natuurlijk de vraag: wat heeft jouw huid nodig?

Als je een blijvend gezonde, veerkrachtige en frisse huid wilt, is zowel vochtinbrengen als hydrateren belangrijk. Veel van de vochtinbrengende producten bevatten tegenwoordig echter ook hydraterende ingrediënten, waardoor je met een goede moisturizer vaak al een eind komt. Is je huid echter heel droog, dan kun je beide producten combineren.

De juiste volgorde

Als je huid vaak trekkerig en droog aanvoelt, kan het goed zijn om voor twee afzonderlijke producten te kiezen. Dan is het echter wel belangrijk dat je beide producten op de goede manier gebruikt.

Als je eerst de moisturizer zou gebruiken, sluit het beschermende laagje je huid immers voor een deel af, waardoor het hydraterende product minder effectief is.

Als je eerst het hydraterende product gebruikt en daarna pas de moisturizer, kunnen beide huidverzorgers optimaal bijdragen aan de conditie van je huid.

Arganolie: veelzijdig verzorgend

Als jouw huid zich het prettigst voelt bij natuurlijke huidverzorgingsproducten, kies je met arganolie de ideale oplossing voor een goede vochtbalans. Deze olie heeft niet alleen een beschermend effect, maar zorgt ook voor voeding en herstel van je huid.

Door de unieke samenstelling van arganolie schaf je een product aan dat zowel vochtinbrengend als hydraterend is.

Al met al is duidelijk dat een goede huidverzorging niet alleen maakt dat je huid voldoende vocht vasthoudt, maar als dat nodig is ook zorgt voor éxtra vocht.

Of je hiervoor twee afzonderlijke producten nodig hebt, hangt af van de conditie van je huid. Bovendien kun je ook kiezen voor een product dat zowel vocht inbrengt als hydrateert.

Hoe zorg jij voor de perfecte vochtbalans in je huid? We horen graag je tips in de comments!