Verhoogt je Zonnebrandcrème Het Risico op Huidkanker?

Verhoogt je Zonnebrandcrème Het Risico op Huidkanker?

CNN meldde dat de Environmental Working Group heeft onthuld dat van de 800 zonnebrandcrèmes die ze hebben getest er 25% effectief zijn in het beschermen van de huid zonder ingrediënten te gebruiken die potentieel gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dit rapport verscheen in de 2012 Sunscreen Guide van de Environmental Working Group.

Dit verslag is alarmerend, omdat veel mensen elke dag zonnebrandcrèmes gebruiken om hun huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, en één daarvan is huidkanker.

Het wordt aanbevolen om, ongeacht het seizoen, elke dag zonnebrandcrème op te smeren als zonbescherming, maar het probleem is dat veel zonnebrandcrèmes ingrediënten bevatten die onze gezondheid kunnen schaden.

De oplossing is niet om het gebruik van zonnebrandcrèmes te stoppen, maar om zonnebrandcrèmes te mijden die schadelijke ingrediënten bevatten.

Maar welke ingrediënten in zonnebrandcrèmes moeten we vermijden? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat de zonbescherming die we opsmeren geen gevaar vormt voor onze gezondheid?

Ingrediënten in zonnebrandcrèmes om te vermijden

  • Oxybenzone
  • Retinylpalmitaat (een vorm van vitamine A)

Je zonnebrandcrème moet ook:

  • geen SPF hoger dan 50 bevatten
  • je beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

De lopende discussie over oxybenzone

Volgens EWG (Environmental Working Group) maakt oxybenzone in ongeveer 56% van zowel de strand- als sportzonnebrandcrèmes deel uit van de ingrediënten.

Oxybenzone wordt gebruikt om UV-licht te absorberen. Echter, volgens sommige onderzoeken absorbeert de huid ook oxybenzone.

De EWG en een aantal deskundigen in de toxicologie zijn van mening dat oxybenzone hormonen kan verstoren en ook schade kan toebrengen aan cellen, wat kan leiden tot huidkanker. Maar de American Academy of Dermatology houdt er een andere mening op na. Zij beweren dat oxybenzone veilig is. D

e Food and Drug Administration heeft sinds 1978 ingestemd met het gebruik van oxybenzone vanwege de effectieve breed spectrum bescherming tegen UV-stralen. Het is ook goedgekeurd voor gebruik in zonnebrandcrèmes voor kinderen van 6 maanden en ouder.

Retinylpalminaat

Consumenten worden door de EWG ook gewaarschuwd tegen retinylpalminaat. Studies gefinancierd door de overheid tonen aan dat deze specifieke vorm van vitamine A het risico op huidkanker mogelijk kan verhogen wanneer het wordt aangebracht op een aan de zon blootgestelde huid.

Echter, deze studies werden uitgevoerd op muizen en toen dit getest werd bij mensen waren de resultaten niet overtuigend.

De Environmental Working Group adviseert het publiek zonnebrandcrèmes te vermijden die retinylpalmitaat bevatten. Dit ingrediënt draagt niet bij aan de doeltreffendheid van zonnebrandcrèmes en hoewel er nog geen definitief onderzoek beschikbaar is, vraagt de EWG consumenten om zonnebrandcrèmes met retinylpalminaat te vermijden vanwege de mogelijke risico’s geassocieerd met dit ingrediënt.

Bescherming tegen UVA- en UVB-stralen

De meeste huidartsen zijn het eens met de EWG over hun advies over breed spectrum. Het label breed spectrum betekent dat de zonnebrandcrème je kan beschermen tegen UVA- en UVB-stralen. UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van zonnebrand terwijl UVA-stralen vroege huidbeschadiging en –veroudering veroorzaken. Zowel UVA- als UVB-stralen kunnen huidkanker veroorzaken.

Deel dit artikel over zonnebrandcrème met je vrienden! Sharing is caring!