De Gevaren van Nagellak

Nagelverzorging De gevaren Van Nagellak Hier Uitgelegd

Wie aan een flesje nagellak ruikt, zal het waarschijnlijks niets verbazen: deze make-upsoort is chemisch en eigenlijk hartstikke gevaarlijk. Maar wat zit er precies in zo’n flesje en wat is daar gevaarlijk aan? We leggen het je uit in dit artikel.

Big 3

Veel merken produceren nagellak waarin het zogenaamde giftige trio zit, ook wel de big 3 genoemd. Deze term is een verzamelnaam voor de drie giftigste bestanddelen in nagellak: dibutylftalaat (DBP), tolueen en formaldehyde.

Deze stoffen staan erom bekend ernstige bijwerkingen te veroorzaken. Gelukkig worden ze door steeds meer merken vermeden, maar we leggen toch graag uit wat de gevaren van deze giftige stoffen zijn.

Dibutylftalaat (DBP)

Deze giftige stof met een bijna onuitspreekbare naam behoort tot de groep van ftalaten. DBP is een nagenoeg kleurloze vloeistof die stroperig van substantie is. Het is een weekmaker die aan nagellak wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat nagels minder snel gaan scheuren.

Het grootste gevaar bij DBP zit ‘m in het feit dat het gevolgen kan hebben voor de voortplantingsorganen en tijdens een zwangerschap voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.

DBP kan hormoonspiegels veranderen en een verstoring veroorzaken in de manier waarop het lichaam reageert op hormonen. Omdat DBP als schadelijk voor de voortplanting wordt beschouwd, mag het binnen Europa niet meer aan cosmetica worden toegevoegd.

Tolueen

Om ervoor te zorgen dat nagellak vloeibaar blijft en makkelijk smeerbaar is, wordt het verdunningsmiddel tolueen gebruikt.

Tolueen is ook een neurotoxine, wat betekent dat het een stof is die voornamelijk het centrale zenuwstelsel aanvalt. Hierdoor kunnen afwijkingen in gedrag, emoties en lichaamsbewegingen ontstaan.

Wanneer je grote hoeveelheden tolueen inademt, kun je misselijk of duizelig worden. Deze gevaarlijke stof is zelfs in staat om bij zwangere vrouwen door de placenta heen te gaan en de foetus te beïnvloeden.

Als je langdurig wordt blootgesteld aan tolueen kan dit leiden tot geheugenproblemen, prikkelbaarheid, vermoeidheid en spraakproblemen.

Formaldehyde

Aan nagellak wordt formaldehyde toegevoegd om ervoor te zorgen dat de nagel hard en stevig wordt. Om deze reden vind je formaldehyde vooral in nagelverharders.

Formaldehyde is een kleurloos gas dat erg giftig is. Het heeft een sterke, vieze geur en de stof staat erom bekend kankerverwekkend te zijn. Verder kan formaldehyde ademhalingsproblemen en zelfs astma veroorzaken.

Om aan te tonen hoe gevaarlijk deze stof is: het komt ook voor in tabaksrook. Op sigarettenpakjes wordt gewaarschuwd voor formaldehyde.

Leer Je Nagels Kennen, Alles Over Nagels

En nu?

Het beste is om nagellak helemaal te vermijden. Kun je er echt niet van afblijven? Er zijn steeds meer merken die nagellak zonder de big 3 aanbieden. Deze nagellak is net zo kwalitatief, maar je brengt er je gezondheid minder mee in gevaar.

Inderdaad: minder. Want helemaal natuurlijk en veilig is nagellak nog steeds niet.

Onderzoek heeft aangetoond dat veel nagellak met een label waarop staat dat er geen giftige stoffen in zitten, toch giftige substanties bevat.

Hou je nagels sterk met arganolie

Wel sterke, gezonde nagels, maar liever geen nagellak? Arganolie houdt je nagels en nagelriemen gezond zonder ze aan te tasten. Masseer dagelijks – bij voorkeur voor het slapen gaan – je nagels en nagelriemen in met arganolie en laat dit een nacht intrekken.

Wat gebruik jij voor mooie en sterke nagels? Laat het ons weten bij de comments.