Nekoefeningen om Krakende en Knakkende Gluiden te Stoppen

Nekoefeningen om Krakende en Knakkende Gluiden te Stoppen

Het horen van krakende, knakkende en ploppende geluiden in je nek kunnen duiden op degeneratie van je nekgewrichten of hypermobiliteit. Dit kan zorgelijk zijn, maar betekent niet automatisch dat je last hebt van een ernstige medische aandoening.

Als de krakende en knakkende geluiden je erg bezorgd maken en als je pijn hebt in je nek, dan kun je het beste je arts raadplegen om achter de oorzaak te komen van de geluiden en pijn, en een behandeling ervoor te krijgen.

Er zijn ook eenvoudige nekoefeningen die de krakende en ploppende geluiden kunnen verzachten. Maar voordat je deze eenvoudige oefeningen doet, is het raadzaam eerst je arts te raadplegen.

Eenvoudige nekoefeningen

Kantelen:

Kanteloefeningen kunnen helpen de krakende en ploppende geluiden in je nek te verzachten. Hieronder beschrijven we hoe je deze kanteloefeningen moet uitvoeren.

Begin met je nek en hoofd in een neutrale positie. Dus kijk recht vooruit, vervolgens kantel je je hoofd langzaam naar achteren totdat je ogen naar het plafond kijken of, als je buiten bent, naar de lucht.

Houd deze positie 2 -3 seconden vast, beweeg je hoofd daarna naar voren zodat je kin je borst aanraakt en je ogen naar de grond gericht zijn. Houd de positie voor 2 – 3 seconden vast, ga dan terug naar je neutrale positie van waaruit je bent gestart. Doe dit 5 – 10 keer.

Zodra je terug bent in je neutrale positie, kantel je je hoofd langzaam naar links, waarbij je je oor naar je schouder brengt, maar laat deze elkaar niet aanraken. Houd deze positie 2-3 seconden vast en doe dan hetzelfde aan de rechterkant. Herhaal dit 5-10 keer.

nekoefeningen-om-krakende-knakkende-geluiden-te-stoppen1

Rotatie oefeningen:

Voor deze oefening houd je je hoofd recht en kijken je ogen naar voren. Langzaam en voorzichtig draai je je hoofd naar links totdat je kin over je linker schouder hangt. Houd deze positie een seconde vast en ga dan terug naar je neutrale positie.

Doe hetzelfde voor de rechterkant en herhaal de volledige oefening daarna vijf keer. Als je dit hebt gedaan, laat je je hoofd naar de rechter schouder zakken en rol je je hoofd langzaam om je nek met de klok mee en vervolgens tegen de klok in.

Versterkende oefeningen:

Om je nekspieren te versterken, doe je enkele weerstandsoefeningen. Bij het doen van weerstandsoefeningen moet je je hoofd altijd in een neutrale positie houden.

Houd je hoofd recht en je ogen naar voren. Plaats je handpalmen op je voorhoofd en druk er tegenaan. Met behulp van je nekspieren druk je je hoofd tegen je handpalmen en vergeet niet om je handen te gebruiken om elke beweging te voorkomen. Doe dit voor 5 seconden.

Als je klaar bent, druk je je handen voorzichtig tegen de achterkant van je hoofd en duw je vervolgens naar achteren om tegendruk te geven. Breng nu je linkerhand naar de linkerkant van je hoofd en duw terwijl je met de spieren van je nek weerstand biedt tegen de druk. Doe hetzelfde aan de rechterkant van je hoofd.

nekoefeningen

Ga bij het doen van deze oefeningen niet over je eigen grenzen heen om nekblessures te voorkomen. Als je te veel pijn of ongemak ondervindt bij het doen van deze oefeningen, stop er dan mee en raadpleeg je arts, vooral als de pijn langer duurt dan een paar dagen. Als je bij elke beweging een krakend of knakkend geluid hoort in je nek, neem dan contact op met je arts.

Deel dit artikel over nekoefeningen met je vrienden! Sharing is caring!