Wat je het beste kunt doen tegen opgezwollen voeten

Gezonde voeten zonder opgezwollen voeten en enkels

Ken je dat gevoel? Met elke stap sleep je een enorm gewicht mee, terwijl je schoenen steeds minder goed lijken te zitten.

Als drukke moeder ben je continue onderweg en wil je niet beperkt worden door je voeten. Ook als je graag open schoenen draagt, kun je je opeens pijnlijk bewust worden van je voeten als die leuke pumps niet meer zo charmant staan.

Wij snappen hoe rot dat is! Daarom zijn we opzoek gegaan naar de oorzaken van opgezwollen voeten en de beste tips om het tegen te gaan. Opgezwollen voeten en enkels zijn vanaf nu verleden tijd.

Waarom zijn je voeten opgezwollen?

Te veel zout eten

Door een teveel aan zout gaat je lichaam extra vocht vasthouden, waardoor je enkels en je voeten opzwellen. Let dus op met chips, maar ook met bijvoorbeeld kant-en-klaar maaltijden.

Zwaartekracht

Dit klinkt natuurlijk logisch, maar teveel staan en zitten zorgt dat vocht naar je voeten en enkels stroomt en niet makkelijk meer weg kan.

Overgewicht

Als je over de jaren toch een paar kilo’s bent aangekomen, kan dat een oorzaak zijn van opgezwollen voeten en enkels.

Warmte

Als je lichaam te warm wordt, zetten je bloedvaten uit waardoor vocht sneller naar het omliggende weefsel gaat. Probeer in de warme zomermaanden extra op de tips uit dit artikel te letten.

Te strakke schoenen

Als je schoenen te strak zitten kan vocht niet goed worden afgevoerd, eveneens beperk je de doorbloeding. Koop schoenen die echt goed zitten en draag zeker niet te strakke schoenen met warm weer, want dan heb je dubbel kans dat je voeten opzwellen.

Bescherm Nagels Tegen Lijnen

De beste tips als je last hebt van opgezwollen voeten

Benen omhoog

Om de zwelling acuut te verlichten moet je zo gaan zitten of liggen dat je voeten hoger zijn dan je hart. Na ongeveer een uur zul je verschil merken.

Meer drinken

Als je lichaam voldoende vocht heeft, heeft het minder de neiging extra vocht vast te houden.

Minder zout

Als te veel zout een van de oorzaken is, is minderen in zout een logische oplossing! Soms heb je niet door waar allemaal zout in zit, kijk daarom op de ingrediëntenlijst om het zeker te weten.

Vermijd te veel activiteit in de warmte

De combinatie van actief bewegen en warmte kunnen echt een killer zijn voor je voeten. En dan bedoel ik niet alleen intensief sporten, maar ook een lange (strand)wandeling op een warme dag zorgt ervoor dat extra vocht naar je voeten gaat en daar vast blijft zitten. Probeer die wandeling op een koeler moment van de dag te doen.

Voetmassages

Voetmassages stimuleren de doorbloeding, waardoor vocht beter afgevoerd kan worden.

Beweeg je voeten

Flex en buig je enkels regelmatig om te zorgen dat het bloed blijft stromen.

Arganolie

Arganolie stimuleert, door de hoge dosis antioxidanten, het zelfherstellend vermogen van de huid. Daarnaast werkt arganolie hydraterend. Als je huid genoeg vocht heeft, gaat het niet extra vocht vasthouden (en dus opzwellen). Een lekkere voetmassage met arganolie heeft dus dubbeleffect.

Hopelijk kun je met deze simpele tips je opgezwollen voeten verminderen!

Heb jij wel eens last gehad van opgezwollen voeten en enkels? Wat heb je er toen aan gedaan?