Ouder Worden: Vrije Radicalen en Anti-oxidanten

Vrije Radicalen En Antioxidanten

Ouder worden is niet tegen te gaan. Dat weten we allemaal. We weten ook dat ons lichaam aan de binnenkant en de buitenkant verandert als we ouder worden.

Onze moderne generatie is behoorlijk geobsedeerd bij het vinden van manieren om er tot op hoge leeftijd goed uit te zien en gezond te blijven. Veel mensen snakken naar snelle oplossingen en geloven bijna alles dat belooft wat we graag horen. Het is een komen en gaan van anti-aging rages.

Sommige rages worden nog steeds gevolgd hoewel ze niet werken. Sommige vereisen een streng dieet van slechts enkele soorten voedsel. Dat resulteert dan vervolgens in ondervoeding.

Mensen die er jong uit willen blijven zien en lang gezond willen blijven zouden moeten weten dat op dieet gaan alleen niet genoeg is om de vrije radicalen te bestrijden die door onze drukke levensstijl veroorzaakt worden.

Vrije radicalen richten veel schade aan ons lichaam en onze huid aan. Je zou daarom ook aandacht aan anti-oxidanten moeten besteden.

Hou vrije radicalen goed in de gaten

Voor vrije radicalen geldt het spreekwoord “Hou je vrienden dicht bij je maar je vijanden dichter”. Wetenschappers houden vrije radicalen en het effect dat ze hebben op de veroudering van huid, lichaam en hersenen al 20 jaar in de gaten.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn instabiele atomen of moleculen die vrij in de natuur voorkomen. Ons lichaam maakt deze instabiele atomen of moleculen bijvoorbeeld zelf aan bij de spijsvertering of bij ontstekingen.

Vrije radicalen komen ook in het milieu voor, bijvoorbeeld in zonlicht of in vervuilling. Ook onze levensstijl veroorzaakt vrije radicalen. Stress, te veel lichaamsbeweging, Röntgenstraling, roken en alcohol kunnen allemaal vrije radicalen veroorzaken.

Vrije radicalen zijn slecht nieuws omdat ze cellen zoals eiwitten of DNA beschadigen.

Onderzoek heeft aangetoond dat er een sterk verband is tussen schade door vrije radicalen en de achteruitgang tijdens het ouder worden en leeftijdsgerelateerde ziektes.

Wapen jezelf met Anti-oxidanten

En dat is waar anti-oxidanten in het spel komen!

Wat zijn Anti-oxidanten?

Anti-oxidanten zijn voedingsstoffen die vrije radicalen neutraliseren voordat die schade in het lichaam kunnen aanrichten. Uit onderzoek blijkt dat anti-oxidanten een grote rol spelen bij het verkleinen van het risico op kanker, hart- en vaatziekten en Alzheimer. Onderzoek heeft ook aangetoond dat anti-oxidanten belangrijk zijn voor het intact houden van de huid.

Anti-oxidanten zijn er in verschillende vormen. Vitamine A, C, E, pigmenten zoals carotenoïden, anthocyanines en mineralen zoals selenium zijn allemaal anti-oxidanten. We kunnen deze binnenkrijgen via het voedsel dat we eten.

Glutathione, Super Oxidy Dismutase (SOD) en catalase zijn enzymen en een ander type anti-oxidanten. Deze enzymen vormen het natuurlijke afweersysteem van het lichaam tegen vrije radicalen.

Als je er ook op latere leeftijd nog goed uit wil zien en gezond wil zijn, vergeet dan niet je lichaam te voeden met anti-oxidanten.

Deel dit artikel over vrije radicalen en anti-oxidanten met je vrienden! Sharing is caring!