De Negatieve Kant van Schoonheidsproducten

De Negatieve Kant van Schoonheidsproducten

Je bent heel tevreden met je schoonheidsverzorging. Maar weet je zeker dat je schoonheidsregime niet schadelijk is voor je gezondheid?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat hun schoonheidsverzorging een negatieve kant heeft. Weet je zeker dat de jouwe er geen heeft?

Je moet weten dat borstkanker, hart- en vaatziekten, depressie, geheugenverlies, geboorteafwijkingen en vruchtbaarheidsproblemen slechts een paar van de gezondheidsproblemen zijn die in verband worden gebracht met de giftige bestanddelen die vaak in schoonheidsproducten en cosmetica worden gevonden.

De meest gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen worden ook wel de Giftige 12 genoemd. Weet je wat deze chemicaliën zijn?

Hier is een lijst van enkele van de meest gevaarlijke chemische stoffen in schoonheids- en persoonlijke verzorgingsproducten.

De slechte chemische stoffen in je schoonheidsproducten

Benzoylperoxide

Dit ingrediënt wordt vaak gevonden in anti-acne producten. Benzoylperoxide staat erom bekend kankerverwekkende stoffen te ondersteunen of helpen en stimuleert vermoedelijk de groei van tumoren. Het kan ook DNA beschadigen. Bij inademing heeft het ook een toxisch effect op het lichaam. Het kan de ogen, huid en ademhalingswegen irriteren.

DEA, MEA en TEA

Ze staan erom bekend de ogen en de huid te irriteren en kunnen contact dermatitis veroorzaken. Na herhaalde blootstelling aan deze chemicaliën kan lever- en nierkanker voorkomen.

Dioxine

Hoewel je Dioxine niet als ingrediënt vermeld zal zien staan, wordt het vaak gevonden in alles wat antibacteriële ingrediënten bevat, zoals triclosan, PEG’s en SLS.

Dioxine verstoort hormonen en is een kankerverwekkende stof. Het kan ook het immuunsysteem verzwakken en kan leiden tot aandoeningen van het zenuwstelsel, aangeboren afwijkingen en miskramen.

Als je een visuele weergave wilt hebben van hoe giftig Dioxine is, zoek dan naar de naam Viktor Joesjtsjenko. Joesjtsjenko was in 2005 en 2010 President van de Oekraïne en leed aan dioxinevergiftiging.

DMDM hydantoïne en ureum

Deze twee chemische stoffen dienen als conserveringsmiddelen en geven formaldehyde af, wat pijn in de gewrichten, kanker, huidirritaties, pijn op de borst, oorinfecties, depressie, slaapgebrek, constante vermoeidheid en duizeligheid kan veroorzaken. Deze ingrediënten irriteren ook de luchtwegen.

FD & C kleuren en pigmenten

Ze kunnen de huid irriteren en maken het gevoeliger. Indien opgenomen in het lichaam kunnen ze de zuurstoftoevoer afbreken en zelfs tot de dood leiden. Studies tonen aan dat bijna al deze synthetische kleuren kanker kunnen veroorzaken.

Parabenen

Deze conserveermiddelen staan erom bekend hormoonverstoorders te zijn en kunnen onvruchtbaarheid bij mannen veroorzaken. Parabenen worden in verband gebracht met borstkanker, daar een studie parabenen aantrof in weefselmonsters van vrouwen met borstkanker.

Ftalaten

Deze groep chemische stoffen kunnen schade toebrengen aan de lever en nieren. Ftalaten kunnen ook het aantal zaadcellen verminderen en geboorteafwijkingen veroorzaken.

Propyleenglycol

PG is een zeer giftig ingrediënt en contact kan leiden tot afwijkingen in de hersenen, lever en nieren.

SLS

SLS kan ernstige schade toebrengen aan onze gezondheid. Dieren die eraan zijn blootgesteld hebben oogletsel, ademhalingsproblemen, een geïrriteerde huid en diarree. Langdurige blootstelling kan leiden tot de dood.

Chemische stoffen in zonnebrandcrème

PABA, avobenzone, benzphenone en ethoxycinnamaten worden vaak gevonden in zonnebrandcrèmes. Deze chemicaliën staan erom bekend vrije radicalen te genereren die DNA kunnen beschadigen en verschillende soorten kanker kunnen veroorzaken.

Deel dit artikel over schoonheidsproducten met je vrienden! Sharing is caring!