Ontdek de Tekenen van de Nagels die Wijzen op een Voedingstekort.

Ontdek de Tekenen van de Nagels die Wijzen op een Voedingstekort

Wist je dat je nagels meer kans hebben om beschadigd te raken door een slecht milieu dan je huid?

De waarheid is dat de nagels poreuzer zijn dan de huid, en dat is de reden waarom ze kwetsbaarder zijn voor schade. Om nagels sterk en gezond te houden, moet je ervoor zorgen dat je dieet de essentiële vitaminen en mineralen bevat.

Je voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je nagels. Als je nagels zwak worden en/of verkleuren, dan kan dit een teken zijn dat je bepaalde vitaminen mist of een tekort aan mineralen hebt.

Je nagels geven duidelijke tekenen als je te weinig van de benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Ben jij je ervan bewust wat je nagels jou proberen te vertellen?

Witte plekjes op je nagels

Witte vlekjes of plekjes op je nagels kan betekenen dat je een tekort hebt aan zink of vitamine C. Deze witte plekjes of witte vlekken worden leukonychia genoemd.

Zink en vitamine C zijn belangrijk voor het lichaam, omdat zij de cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Je moet voedingsmiddelen aan je dieet toevoegen die rijk zijn aan zink, zoals krab, oesters, kalfslever, geroosterde pompoen en pompoenpitjes, en rosbief met een laag vetgehalte. Verse kruiden, zoals tijm en peterselie, vruchten, zoals guava’s en sinaasappels, en bladgroenten vol met vitamine C.

Het is ook raadzaam om B-complex vitaminen in je dieet op te nemen, omdat deze helpen je nagels sterker te maken en witte plekken als gevolg van trauma aan je nagels helpen voorkomen.

nagels-en-voedseltekorten1

Broze nagels

Zijn je nagels broos? Schilferen ze af? Als je nagels geen milieutrauma hebben opgelopen, en broos zijn en schilferen, dan kan het zijn dat je een tekort aan ijzer hebt. IJzer speelt een cruciale rol in de productie van hemoglobine, wat de zuurstof produceert die nodig is voor de nagels om te groeien en sterker te worden.

Je kan ook een gebrek hebben aan vitamine A, daar deze voedingsstof nodig is voor het transporteren van ijzer in het lichaam. Zorg ervoor dat je voedingsmiddelen in je dieet opneemt die vol vitamine A zitten, zoals zoete aardappelen, meloen, pompoen en voedingsmiddelen boordevol ijzer, zoals lever, bonen, artisjokken en weekdieren.

Horizontale groeven op de nagels

Als je horizontale groeven op je nagels ziet, dan is dat een duidelijk teken dat je een voedingstekort hebt. Het kan zijn dat je een tekort hebt aan B-complex vitaminen, dus zorg ervoor dat je vlees, eieren, melkproducten, granen en bladgroenten in je dieet opneemt.

Als je nagels horizontale ribbels hebben in combinatie met witte plekjes dan betekent het dat je een tekort hebt aan ijzer.

Lijnen van beau op de nagels

Wat zijn lijnen van beau? Dit zijn dwarse groeven of lijntjes op de nagels die ontstaan doordat de groei van de nagel tijdelijk is verstoord. Ze kunnen worden veroorzaakt door lichamelijk letsel, chemotherapie of voedingstekorten.

nagels-en-voedseltekorten2

Lepel nagels

Als iemand last heeft van lepel nagels, dan betekent dit dat de nagels zacht zijn en omhoog staan aan de randen en een lepel vormen, vandaar de naam. Dit is meestal te wijten aan een ijzertekort gerelateerd aan medische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten of hypothyreoïdie.

Let op wat je nagels je proberen te vertellen en zorg ervoor dat je dieet de essentiële voedingsstoffen en mineralen bevat.

Deel dit artikel over wat je nagels je vertellen met je vrienden! Sharing is caring!