Melanoom: de Dodelijkste Vorm van Huidkanker

Melanoom de Dodelijkste Vorm van Huidkanker

Melanoom is de meest dodelijke vorm van huidkanker. Een melanoom ontstaat wanneer beschadigd DNA veroorzaakt door UV-straling, hetzij van de zon of zonnebanken, onhersteld blijft en een mutatie of genetisch defect veroorzaakt.

De mutatie stimuleert huidcellen om zich in een snel tempo te vermenigvuldigen, waardoor kwaadaardige tumoren worden gevormd.

Dit type huidkanker kan zich ontwikkelen in het gekleurde gedeelte van het oog en, hoewel zeer zeldzaam, kan ook voorkomen in inwendige organen, zoals de darmen.

Wat is de oorzaak van melanoom?

Melanocyten zijn cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van melanine, wat ons huid en haar kleur geeft.

Melanoom ontstaat wanneer er veranderingen optreden in de melanocyten die het normale patroon verstoren van hoe huidcellen zich vormen.

In een normale situatie groeien nieuwe huidcellen door oudere huid weg te duwen om aan de oppervlakte te komen. De oude huidcellen sterven en vallen af.

Bij melanoom groeien huidcellen te snel en op een onordelijke wijze. De wanordelijke vorming van huidcellen zal uiteindelijk leiden tot de vorming van kankerweefsel.

Melanoom ontwikkelt zich gewoonlijk als een moedervlek of een verkleuring van de huid, vaak in een rode, roze, blauwe, paarse of witte kleur.

melanoom-de-dodelijkste-vorm-van-huidkanker1

De 5 stadia van melanoom

Er zijn 5 stadia van melanoom. Elke stadium is gebaseerd op hoe dik de verwonding is, hoe diep de penetratie is en hoe ver het zich heeft verspreid. Hieronder gaan we op elk stadium dieper in.

  • Stadium 0 – Dit stadium van melanoom bevindt zich alleen op de epidermis. Dit betekent dat de melanoom de tweede laag van de huid, de dermis, niet heeft bereikt.
  • Stadium I – Stadium 1 van melanoom kent twee subklassen. Dit stadium wordt gekenmerkt door de dikte van de tumor, de aanwezigheid en hoeveelheid mitose plus, indien aanwezig, de status van zweren.
  • Stadium II – Stadium II melanoom kent drie subklassen. De dikte van de tumor en de status van zweren zijn de belangrijkste kenmerken van deze fase. In dit stadium is er meestal geen mestase op afstand of lymfeknoopmetastase.
  • Stadium III – Stadium III melanoom kent drie subklassen. Dit stadium wordt gekenmerkt door lymfeknoopmetastase. Maar in stadium III melanoom is mestase op afstand niet aanwezig.
  • Stadium IV – Bij stadium IV melanoom zijn subklassen niet langer van toepassing. Dit stadium wordt gekenmerkt door locale mestase of mestase op afstand.
melanoom-de-dodelijkste-vorm-van-huidkanker2

Kan melanoom behandeld worden?

De behandeling van melanoom is sterk afhankelijk van het stadium van de kanker, de leeftijd en de medische toestand van de patiënt.

Vroege opsporing van een melanoom leidt meestal tot een positieve prognose. Als melanoom vroegtijdig wordt ontdekt dan is een operatie de gebruikelijke behandeling. De kanker en het omringende weefsel worden tijdens de operatie verwijderd.

Bij het verwijderen van de weefsels in de omgeving van het melanoom beoordelen de chirurgen hoe diep de kanker is. Lymfeklieren waar de kanker naar is uitgezaaid, worden ook verwijderd.

Voor vroege melanomen is meestal alleen een operatie nodig. In gevorderde gevallen bestaat de behandeling uit chemotherapie, straling, biologische therapie en ook chirurgie.

Deel dit artikel over huidkanker met je vrienden! Sharing is caring!