Hoe Zit Het Met Omega 3 en Omega 6?

Hoe Zit Het Met Omega 3 en Omega 6?

Het menselijk lichaam is in staat om de meeste vetzuren die het voor groei en functioneren nodig heeft zelf aan te maken. En wat we niet zelf kunnen produceren halen we uit ons voedsel.

Er zijn echter twee essentiële vetzuren of EVZ’en die ons lichaam niet kan aanmaken omdat we de enzymen daarvoor niet hebben. Welke zijn deze EVZ’en? Dat zijn Omega 3 en Omega 6.

Als je niet genoeg van deze EVZ’en hebt kun je last krijgen van depressies, een verzwakt afweersysteem, een droge en schilferige huid en afwijkingen in nieren of lever.

Laten we eens wat beter kennismaken met Omega 3 en Omega 6.

Omega 3 Vetzuren

Wat is Omega 3 vetzuur?

Laten we beginnen met ALZ oftewel Alpha-Linol Zuur. ALZ is wat we wel de “moeder” Omega 3 noemen. Wat betekent dat? Dat betekent dat ALZ door het lichaam gebruikt wordt om andere Omega 3 vetzuren aan te maken.

Makreel, zalm, haring en olie uit noten zoals Arganolie zijn goede bronnen van Omega 3. Ook bestaan er Omega 3 supplementen. Vitaminecompleet biedt deze supplementen bijvoorbeeld aan in capsulevorm.

De Goede Eigenschappen van Omega 3

Waarom zijn Omega 3 vetzuren nu zo onmisbaar? Welke voordelen hebben we ervan? Omega 3 bevordert de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen. Het speelt ook een grote rol bij de algemene groei en ontwikkeling. Een andere goede eigenschap van Omega 3 is dat het de kans op hartziektes verkleint.

Onderzoek heeft aangetoond dat Omega 3 ontstekingen kan reduceren. Talrijke studies hebben aangetoond dat Omega 3 het risico op allerlei ernstige en chronische ziektes zoals hartziektes, kanker en artritis verkleind.

Weet je waar de meeste Omega 3 vetzuren zitten? Het antwoord is in je hersenen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat Omega 3 wel eens onmisbaar zou kunnen zijn voor leren en gedrag.

Gebrek Aan Omega 3

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die in de baarmoeder niet genoeg Omega 3 vetzuren hebben gekregen een verhoogd risico hebben op problemen met zicht en zenuwstelsel.

Als je een gebrek aan Omega 3 hebt ben je sneller moe en kun je problemen met je hart krijgen. Een slecht geheugen en een droge huid is de manier waarop je lichaam je laat weten dat het Omega 3 vetzuren nodig heeft.

Andere tekenen van tekort aan Omega 3 zijn veranderingen in humeur, slechte bloedsomloop en depressies.

Omega 6 Vetzuren

Wat is Omega 6 vetzuur?

Het “moeder” Omega 6 vetzuur wordt linolzuur genoemd. Het lichaam gebruikt dit om zelf een eigen type Omega 6 vetzuur aan te maken dat we arachidezuur noemen. Bladgroentes, noten, granen, zaden en verschillende plantaardige olië bevatten veel Omega 6.

De Goede Eigenschappen van Omega 6

Net zoals Omega 3 spelen ook Omega 6 vetzuren een belangrijke rol bij de ontwikkeling en groei van de hersenen en van het hele lichaam. Omega 6 vetzuren bevorderen daarnaast ook de groei van huid en haar, helpen de botten gezond te houden, reguleren de stofwisseling en houden de voortplantingsorganen gezond.

Gebrek Aan Omega 6

Als je niet genoeg Omega 6 binnen krijgt loop je een verhoogd risico op allerlei hartziektes en suikerziekte.

Deel dit artikel over omega 3 & 6 met je vrienden! Sharing is caring!