De ongesuikerde Waarheid over Huidveroudering

Taart Op Schaaltje Met Lepel

Ben jij net zo’n zoetekauw als ik? Dan heb ik goed en slecht nieuws voor je. Zoals je vast wel weet, is suiker niet goed voor je. Naast diabetes, overgewicht, slechte tanden en die nare suikerdips, zorgt het eten van te veel suiker ook voor vroegtijdige veroudering van je huid.

Ja, helaas, suiker kan ervoor zorgen dat je huid slap en grauw wordt. Het goede nieuws is dat er natuurlijke alternatieven zijn voor suiker en ik heb een aantal tips en tricks om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan.

Wat doet suiker met je huid?

Even een technisch verhaal, maar ik vind het belangrijk dat je zelf snapt waarom suiker niet goed is en het niet zomaar als zoete koek (knipoog) van mij aanneemt.

Als je meer suiker binnenkrijgt dan je lichaam kan verwerken, dan gebeurt er iets in je lichaam dat de wetenschappers ‘glycation’ ofwel ‘versuikering’ noemen.

Klinkt al niet goed he? Het te veel aan suiker in je lichaam gaat een reactie aan met eiwitten waardoor er AGEs (afkorting voor ‘advanced glycation end products’) ontstaan. Typisch hè, die afkorting?

Deze AGEs zorgen voor rimpels, ontstekingen, donkere kringen onder je ogen, een slappere huid en zijn algemeen slecht voor je lichaam.

Het natuurlijke alternatief

Genoeg horrorverhalen, over naar het leuke deel: Wat kun je doen om huidveroudering tegen te gaan? Maak je geen zorgen, je hoeft je ziel niet aan de duivel te verkopen, gewoon een paar simpele tips kunnen je al helpen.

De eerste, logische, stap is: Eet niet te veel suiker.

Van sommige producten weet je heus wel dat ze slecht zijn en vol suikers zitten (taart en frisdrank bijvoorbeeld), maar er zijn ook suikerbommen die minder makkelijker herkenbaar zijn. Je bloedsuikerspiegel stijgt ook van witte graanproducten en zogenaamd gezonde koeken en repen.

Om te voorkomen dat je te veel suiker in je bloed krijgt en AGEs worden gemaakt, moet je proberen je bloedsuikerspiegel constant te houden. Volkoren producten en peulvruchten zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen die langzaam hun energie afgeven en suikerpieken (en -dalen!) voorkomen.

Als je hier meer over wilt weten, zoek dan eens naar ‘lage GI waarde’. Als je echt suiker wilt gebruiken, kies dan voor honing of stevia, adviseert Dr Chan.

Heb je na het eten heel erg behoefte aan een zoet toetje? Kies dan eens voor een lekker stuk vers fruit of een handje gedroogde vruchten (dadels zijn mijn favoriet!). Zo voorzie je in die behoefte naar zoet zonder meteen ladingen chemische suikers binnen te krijgen.

Haarbehandeling

Houd je huid net zo jong als je geest

Als je je jong voelt, is het jammer als je dat aan de buitenkant niet terugziet. Naast minderen met suikers zijn er nog een paar tips om je huid goed te verzorgen en jong te houden.

Ga nooit onbeschermd de zon in. Hoe lekker het ook is, de zon is echt slecht voor je huid.

Let daarnaast op anti-oxidanten, die houden je huid jong. Vitamine E is zo’n anti-oxidant en laat deze nu net in overvloed in arganolie zitten.

Arganolie houdt je huid jong doordat het de opbouw van collageen ondersteunt, cel vernieuwing stimuleert en zelfs schade door de zon kan herstellen.

In het artikel “Hoe gebruik je arganolie voor het gezicht voor een jongere uitstraling? lees je hoe je arganolie het beste kunt gebruiken om je gezicht te verzorgen.

Ik weet er alles van, minderen met suiker is geen makkelijk proces. Zou het niet veel leuker zijn als je het resultaat van je harde werk kan zien?

Als je gedurende je ‘afkick-proces’ een fotodagboek bijhoudt, zul je verbaast zijn hoeveel beter je huid eruit gaat zien. Dat werkt super motiverend!

Ben je ook zo’n zoetekauw die altijd probeert te minderen met suiker, maar het heel moeilijk vindt? Trekt dit verhaal je over de streep om nu echt op te gaan letten? Laat het weten.