Wat zijn de Verbanden tussen je Gezondheid en je Nagels?

Handen Over Elkaar Verzorgde Nagels

Veel vrouwen vinden mooie, goed verzorgde nagels van groot belang. Dat is niet zo gek, want deze dragen bij aan een aantrekkelijk en representatief uiterlijk. Maar de staat van je nagels zegt ook veel over je algehele gezondheid.

Bepaalde afwijkingen kunnen tekenen zijn van ziekte, beschadiging en andere kwalen. Deze in de gaten houden helpt je op tijd naar de huisarts gaan.

Hieronder hebben we de 5 belangrijkste op een rijtje gezet, plus tips om je nagels mooi en gezond te houden!

De 5 meest voorkomende nagelproblemen

Gele nagels

Het gebruik van een felrode nagellak zonder basislaag kan een oorzaak zijn van gele nagels, net als roken. Maar deze kunnen ook het gevolg zijn van een schimmelinfectie, diabetes, een schildklieraandoening, of een longaandoening.

Droge, breekbare of gespleten nagels

Als je handen veel in het water zijn, je nagellak remover gebruikt met aceton, je veel chemische schoonmaakmiddelen gebruikt of in een droge omgeving woont, kunnen deze symptomen optreden.

Ze kunnen ook het gevolg zijn van een gebrek aan vitamine A, C of B (biotine), van een schimmelinfectie of een schildklieraandoening.

Naar beneden gebogen nagels

Naar beneden gebogen nagels kunnen een teken zijn van long-, lever-, nier- of hartaandoeningen, darmziekten of AIDS.

Naar boven gekromde nagels

Buigen de uiteinden van de nagels naar boven? Dan kan dit het gevolg zijn van een tekort of juist overschot aan ijzer in het bloed, maar ook van een schildklier- of hartaandoening.

Nagelifectie

Nagelverkleuringen

Nagelverkleuringen hoeven niets ernstigs te betekenen. Een wit vlekje is meestal een beschadiging die vanzelf uit de nagel groeit. Maar horizontale witte lijntjes kunnen onder andere duiden op psoriasis, diabetes, een probleem met de bloedcirculatie of een ernstig zinktekort.

Donkere, pijnlijke verkleuringen kunnen een teken zijn van een vorm van huidkanker.

Tips voor gezonde nagels

Zoals we elke dag onze tanden verzorgen, zouden we eigenlijk ook met onze nagels moeten omgaan. Controleer ze op de bovenstaande en andere afwijkingen. Neem bij twijfel contact op met de huisarts.

Houd je nagels goed schoon, maar gebruik hiervoor zo weinig mogelijk uitdrogende reinigingsmiddelen met agressieve ingrediënten zoals aceton en alcohol.

Gebruik een nagelborsteltje of bokkenpootje om vuil te verwijderen. Knip de nagels regelmatig, maar knip de nagelriemen niet mee en maak de hoekjes niet te rond om ingroeien te voorkomen.

Nagels verdienen het om verwend te worden!

Onze nagels worden dagelijks blootgesteld aan allerlei factoren. Om ze mooi, sterk en gezond te houden, is het belangrijk om ze af en toe te verwennen. Pure, biologische arganolie is hiervoor een uitstekend middel.

De grote hoeveelheden vitaminen, essentiële vetzuren en anti-oxidanten helpen de nagels herstellen van schade en houden ze soepel en glanzend. Wrijf af en toe een beetje over de nagelriemen om ook deze soepel te houden. Daardoor groeien nagels rechter.

Maak minstens wekelijks een nagelbadje met gelijke hoeveelheden arganolie en vers citroensap. Doop je nagels er gedurende 15 minuten in, spoel af en dep handdoek droog. Eindig met nog 2 druppels olie uitsmeren over nagels en nagelriemen.

Aandacht voor je nagels

Mooie nagels zijn een teken van een goede gezondheid. Ontdek je plotseling afwijkingen aan het uiterlijk van je nagels? Dan kunnen dit symptomen zijn van aandoeningen elders in je lichaam. Houd de situatie goed in de gaten en neem bij twijfel contact op met je huidarts.

Aandacht voor je nagels kan dus heel nuttig zijn! Behandel ze goed om ze mooi te houden: vermijd uitdroging en beschadiging en verwen ze regelmatig met natuurlijke verzorgingsmiddelen, zoals arganolie.

Wat is jouw geheim voor mooie, gezonde nagels?

Heb je dit artikel met plezier gelezen? Deel het dan op social media!