Hoe kan te weinig slaap je huid beïnvloeden?

Slaap En Rust Uit

Te weinig slaap heeft veel effecten op ons. Idealiter zou elke volwassene tussen de zes en de acht uur per nacht aan slaap moeten krijgen.

Door stress, werk, kinderen, verplichtingen of andere zaken is dit echter lang niet altijd mogelijk. En dat is jammer, want we zijn allemaal wel bekend met grote wallen onder onze ogen.

Wat gebeurt er precies met je huid als je te weinig slaap krijgt en wat kun je eraan doen?

Waardoor kun je te weinig slaap krijgen?

De meest voorkomende oorzaak van te weinig slaap, is waarschijnlijk te laat gaan slapen. Wanneer je ritme verstoord wordt en je een nachtje doorhaalt, merk je de effecten daarvan meteen.

Een andere grote factor is stress. Als je te veel stress hebt, kan het moeilijk zijn om te ontspannen en in slaap te komen. En zelfs als je al in slaap valt, woel je vaak onrustig rond.

Een onregelmatig ritme helpt ook niet om voldoende rust te krijgen. We zijn nu eenmaal gewoontedieren en werken het beste op regelmaat. En als het slaapgebrek te lang doorgaat en extreme vormen aanneemt, dan kunnen we zelfs spreken van insomnia. Gelukkig hoeft het niet zover te komen.

Wat zijn de effecten van slaapgebrek?

Wanneer je te weinig slaap krijgt, gebeuren er een paar dingen.

  • Ten eerste zorgt slaapgebrek voor de aanmaak van het hormoon cortisol. Deze breekt collageen af wat je nodig hebt voor de elasticiteit en zachtheid van je huid. Wanneer dit te lang aanhoudt, verliest je huid dus veel kracht.
  • Een ander effect is een doffe huidcomplexiteit, omdat het bloed niet genoeg tijd krijgt om goed rond te worden gepompt. Hiernaast is de huid onder je ogen erg dun en gevoelig en wordt deze donkerder, wat bekend staat als donkere kringen onder je ogen.
  • Slaapgebrek kan er ook voor zorgen dat je huid uitdroogt en dit bevordert weer acne.
  • De huid kan zich minder goed herstellen gedurende de nacht en wordt daardoor sneller oud.

Met andere woorden, genoeg slaap krijgen is heel erg belangrijk. We kennen niet voor niets de term ‘schoonheidsslaap’. In het artikel Alle Feiten en Fabels over het verband tussen Slaap en Schoonheid leggen we je meer uit over het verband tussen slaap en schoonheid.

Arganolie Voor Uw Slaap

Wat kun je eraan doen?

Goed, we willen graag beter slapen, maar hoe doen we dat?

  • Zorg ervoor dat je een uur voordat je gaat slapen alle schermen uitdoet. Dit is lastig, maar helpt je echt om sneller en beter te slapen,
  • Drink wat kamillethee om jezelf te kalmeren of gebruik een zacht geurende kaars om jezelf tot rust te laten komen,
  • Neem een warm bad of douche om jezelf helemaal te laten relaxen door het warme water,
  • Het kan soms erg helpen om een zijden slaapmasker op te doen en/of oordopjes te gebruiken om niet door allerlei dingen te worden afgeleid.
  • Ontspan en verwen je huid voor het slapen gaan met arganolie. Deze olie zit vol goede vitaminen en antioxidanten en zorgt ervoor dat je er de volgende dag stralend uitziet.

Gun jezelf elke nacht een schoonheidsslaapje. Welke slaaptips ken jij nog meer?

Deel dit artikel en vertel elkaar over de mooie dromen tijdens de nacht.