Hoe Je Roos Onder Controle Kunt Houden en Behandelen

Hoe Je Roos Onder Controle Kunt Houden en Behandelen

Roos is misschien wel niet zo’n ernstig probleem maar het kan wel erg onaangenaam, vervelend of zelfs gênant zijn. Miljoenen mensen hebben er last van. Velen kunnen het niet laten om op hun hoofd te krabben want roos kan veel jeuk veroorzaken. Het is maar goed dat deze aandoening niet besmettelijk is en goed behandeld kan worden.

Waardoor Wordt Roos Veroorzaakt?

Men denkt dat roos veroorzaakt wordt door malassezia. Dat is een vet-etende schimmel die goed gedijt op de hoofdhuid van gezonde volwassenen. Normaalgesproken kan dat geen kwaad maar soms komt het voor dat deze schimmel zich te snel vermenigvuldigt.

Deze extra schimmel blijft zich tegoed doen aan de olie op je hoofdhuid en veroorzaakt dan de aanmaak van meer cellen en ook meer dode huidcellen. Wanneer deze cellen in aanraking komen met de olie en het vuil op je hoofdhuid worden de karakteristieke witte vlokjes gevormd die we roos noemen.

Wat zijn de Symptomen van Roos?

Twee van de meest voorkomende symptomen van roos zijn jeuk en die witte vlokjes. Er moet wel bij gezegd worden dat deze symptomen ook kunnen duiden op andere huidaandoeningen zoals dermatitis, psoriasis of een te droge huid. Het is daarom belangrijk eerst een arts te raadplegen, bij voorkeur een huidarts, voordat je aan welke behandeling dan ook tegen roos begint.

Hoe Wordt Roos Behandeld?

Roos is dan misschien wel onder controle te krijgen maar het heeft wel de neiging om terug te blijven komen. Een behandeling voor de lange duur is dus het beste.

Er zijn vandaag de dag veel shampoo’s verkrijgbaar die roos behandelen. Er is niet één formule die voor iedereen werkt. Dus als één soort shampoo voor jou niet werkt, probeer dan gewoon een andere.

Hieronder volgen de vier meest voorkomende ingrediënten van anti-roos shampoo’s:

  • Pyrithion – Dit is een anti-schimmel en anti-bacteriële stof die de schimmel doodt die roos veroorzaakt.
  • Seleendisulfide – Dit vertraagt de snelle aanmaak en afsterven van cellen en vertraagt ook de groei van de malassezia schimmel. Als je grijs of blond haar hebt kan je haar hiervan wel enigszins verkleuren. Hetzelfde kan gebeuren met haar dat chemisch behandeld wordt.
  • Ketoconazol – Dit ingrediënt treffen we vaak in anti-roos shampoo aan omdat het goed allerlei schimmels bestrijdt.
  • Koolteer – Er zijn shampoo’s die koolteer bevatten. Koolteer vertraagt het aanmaken en afsterven van cellen waardoor er minder van die vervelende vlokjes gevormd worden.

Behalve deze shampoo’s kun je ook natuurlijke middeltjes gebruiken om roos onder controle te krijgen. Een van deze natuurproducten is Arganolie. Deze olie uit Marokko bevat hoge concentraties vitamine E en essentiële vetzuren en levert hierdoor een bijdrage in het gezond houden van de hoofdhuid.

Behalve shampoo’s en natuurlijke middeltjes zijn er nog andere manieren om roos onder controle te houden. Voorbeelden hiervan zijn een goed dieet, verminderen van stress en niet te veel producten op je haar gebruiken om het in model te brengen. Als je deze simpele richtlijnen opvolgt blijven je haar en hoofdhuid gezond en vrij van vlokjes.

Deel dit artikel over hoe roos onder controle te brengen met je vrienden! Sharing is caring!