Ervaar de Weldaad van het Hammam Ritueel!

Hammam Ontspanning En genot

Je kunt natuurlijk een hammam bezoeken om de weldaad van het hammamritueel te beleven, maar wist je dat je thuis net zo goed kunt genieten van deze Oosterse traditie? Het enige wat je nodig hebt, zijn de juiste producten, een lekkere warme badkamer en een uur vrije tijd.

Geen idee waar te beginnen? We vertellen je graag hoe het hammamritueel eraan toegaat.

Een stukje geschiedenis

Het Hammam ritueel zoals we die tegenwoordig kennen, vond zijn oorsprong eeuwen geleden. In landen als Turkije en Spanje was het reinigen van zowel lichaam als geest heel vanzelfsprekend. Dit deden ze in de hammam, wat in het Arabisch ‘heetwaterbron’ betekent.

Niet alleen kwamen mannen en vrouwen tezamen om te ontspannen en zichzelf te wassen; de hammam werd ook gezien als ontmoetingsplek met een sociaal-maatschappelijke functie.

Vandaag de dag is dat niet heel anders. Nog steeds staat de hammam synoniem voor reiniging, ontspanning en samenkomen. Maar deze eeuwenoude traditie is ook hét perfecte beauty ritueel om in eigen badkamer te kunnen beleven.

Wat heb ik nodig?

Voor een optimale hammambeleving die het dichtst in de buurt komt van de traditionele Oosterse hammam, heb je in ieder geval nodig:

Hamamritueel

Reinigen

Elk hammamritueel begint met het reinigen van de huid. Heb je een bad? Laat deze vollopen met heet water. Door de stoom en warmte openen je poriën zich, wat de huid de kans geeft zich te ontdoen van vuil en talg.

Stap nu onder de douche en spoel jezelf af met warm water. Neem een flinke hand zwarte olijfzeep en zeep jezelf van top tot teen in. Begin bij de hals en werk zo naar beneden toe, richting de voeten.

Ook je gezicht kun je reinigen met zwarte olijfzeep. De zeep is mild genoeg voor de gezichtshuid, welk huidtype je ook hebt.

Scrubben

Tegen de tijd dat je bij je voeten bent aangekomen, heeft de zeep voldoende tijd gehad om in te werken. De volgende stap: dode huidcellen verwijderen. Dit doe je in het hammamritueel met een traditionele scrubhandschoen, een kesse.

Verwijder de zeep al scrubbend met stevige, ronddraaiende bewegingen. Wees voorzichtig bij het decolleté; de huid is hier dunner en wordt beschadigd als je te hard scrubt.

Heb je geen kesse? Een ‘normale’ scrubhandschoen volstaat ook.

Ghassoul

Moddermasker

Ghassoul (ook wel rhassoul of rasul) is vulkanische klei uit het Atlasgebergte in Marokko. Dit grijze, modderige goedje is rijk aan mineralen en daardoor ideaal voor het reinigen en voeden van de huid.

Ghassoul is verkrijgbaar in vaste vorm en poedervorm, waarbij je de klei zelf moet mengen met lauw/heet water.

Minder tijd? Kant-en-klare ghassoul is een goed alternatief. Smeer je vochtige lichaam rijkelijk in met deze weldadige modder en laat het minimaal een kwartier inwerken. Als je merkt dat het laagje Ghassoul droog is en barsten begint te vertonen, is het tijd om de Ghassoul af te spoelen.

Hydrateren met arganolie

Na het inzepen, scrubben en het moddermasker is de huid zijdezacht. Niet zo vreemd: door de scrubbeurt zijn alle dode huidcellen verwijderd en is er plaats gemaakt voor een nieuwe, gezonde huid.

Wist je dat een gescrubde huid een olie veel beter opneemt? Sluit het hammamritueel daarom af met een mini-massage met arganolie.

Smeer jezelf van gezicht tot voeten in met arganolie, waarbij je een lichte druk uitoefent. Hiermee wordt de bloedsomloop gestimuleerd, wat voor een nog mooiere, zachtere huid zorgt. De vitamine E en omega 6 en 9 in arganolie laten je huid stralen en werken tegelijkertijd huidverjongend.

In de volgende video laten we je zien hoe je arganolie het beste aanbrengt voor een optimale verzorging:

Herboren

Een hammamritueel in je eigen badkamer is de ultieme me-time. Wedden dat je je na een uur herboren voelt? Je huid is zachter dan zacht, straalt van gezondheid en jij bent ontspannen en volledig stressvrij. Een goede reden om dit hammamritueel minstens één keer per maand te herhalen!

Deel dit artikel over het Hammamritueel met je vrienden! Sharing is caring!