De Geur en Kleur van Arganolie

Arganolie geuren

De meest gehoorde bijnaam voor pure arganolie is toch wel ‘vloeibaar goud’. En dat is niet voor niks. Echte, pure arganolie is prachtig goud-geel van kleur. Maar wist je dat de geur en kleur van arganolie kan verschillen?

Cosmetische of culinaire olie?

Op zoek naar een flesje arganolie? Kijk dan goed of de arganolie voor cosmetisch of culinair gebruik is. Daar zit nogal een verschil in. De olie om mee te bakken, is minder geschikt voor op je gezicht. En de cosmetische variant waarmee je je huid hydrateert, voedt en beschermt is veel minder lekker.

Gelukkig zijn beide soorten arganolie goed te herkennen.

Arganolie voor het gezicht

Licht goud-gele arganolie die licht nootachtig van geur is, is cosmetische arganolie. Deze arganolie voor het gezicht hoort subtiel te ruiken.

Ruikt je arganolie heel sterk naar noten of merk je zelfs dat hij geparfumeerd is? Dan heb je wellicht te maken met culinaire arganolie of met een synthetische, neppe variant van arganolie.

De kleur van arganolie voor het gezicht is licht goud-geel en de olie is helder. Dit laatste komt omdat de olie wordt gefilterd.

Wie een flesje arganolie langere tijd laat staan, zal zien dat er op de bodem een poederachtig gruis ontstaat. Dit is helemaal niet erg. Sterker nog: het bewijst dat je te maken hebt met 100% echte, natuurlijke arganolie.

Vind je de geur van ECHTE arganolie niet prettig? Geen zorgen; de geur vervliegt nadat je de olie op je huid hebt aangebracht. Je huid zal je zeer dankbaar zijn.

Arganolie voor in de keuken

Om te weten of je te maken hebt met arganolie voor culinair gebruik, kijk je als eerste naar de kleur. Culinaire arganolie is wat donkerder van kleur, tegen lichtbruin aan, en is vaak wat troebel.

Ook de geur is sterker dan die van cosmetische arganolie. Arganolie voor in de keuken ruikt nootachtig, omdat de pitten van de arganvrucht eerst worden geroosterd voordat ze tot olie worden geperst. Deze geroosterde geur herken je gelijk.

Culinaire arganolie is een van de gezondste, meest voedzame oliesoorten die er is. Wist je dat arganolie heerlijk is door salades of om brood in te dippen?

Natuurproduct

Omdat arganolie een natuurproduct is, kunnen de geur en kleur verschillen. De ene keer ruikt de olie wat sterker dan je misschien gewend bent, en ook de kleur van arganolie is niet altijd hetzelfde.

Pure arganolie bevat geen conserveringsmiddelen en andere kunstmatige toevoegingen. Bij koud weer kan arganolie gaan stollen. Dit is normaal en een teken dat je te maken hebt met echte, pure arganolie. Wanneer de temperatuur oploopt, wordt de olie weer vloeibaar en kun je het weer gebruiken.

Je flesje arganolie kun je het beste koel en droog op kamertemperatuur bewaren, bijvoorbeeld in een badkamer- of keukenkastje.

Deel dit artikel over Arganolie met je vrienden! Sharing is caring!