Ben je van plan een feestje te geven voor vrienden of nodig je de hele familie uit om te komen eten? Maak dan eens geroosterde ham met marmelade. Dit is een geweldig recept om mee voor de dag te komen, vooral ook voor je gezin.
Dit is het recept!
Ingrediënten
- Ham – Gebruik een middenstuk van 3-4 kilo met de knokkel er nog in.
- Wortelen – 2 wortelen, grof gesneden.
- Selderij – 2 stammen, eveneens grof gesneden.
- Laurierblaadjes – 2 is genoeg.
- Zwarte peperkorrels – Eveneens 2.
- Garnituur – Voor hen die niet weten wat dat is: een boeket van een beetje thijm, een laurierblad, een stuk selderij en prei.
- Sinaasappels – 2 is genoeg.
- Zeezout – 2 eetlepels
- Zwarte peper – Vers gemalen, ongeveer 2 eetlepels
- Marmelade – Ongeveer 1 potje
- Verse rozemarijn – Een handvol
- Culinaire Arganolie – Een of twee scheutjes
Aanwijzingen
- Doe de ham in een pan die net groot genoeg is. Vul de pan met water totdat de ham in zijn geheel onder water staat.
- Voeg de groenten, peperkorrels, laurierblaadjes en de garnituur toe.
- Pers de sinaasappels uit en voeg het sap toe. Doe ook het zeezout erin.
- Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur omlaag. Met het deksel erop laten sudderen, af en toe afspanen.
- De pan van het vuur halen en 30 minuten laten afkoelen. Laat het vlees in de bouillon staan zodat de smaak er goed in kan trekken
- Haal de groenten uit de pan. Je zou de bouillon kunnen invriezen om later ooit soep mee te maken.
- Verwam de oven voor tot 170 graden Celsius.
- Leg het vlees op een plank en haal met een mes het vel eraf. Je zou dan een mooie laag vet moeten zien al hangt dat wel van de kwaliteit van het varken af.
- Haal met een mes wat van het vet eraf maar laat ongeveer een centimeter zitten. Je zou ook het afgesneden vet kunnen invriezen om er later gepofte aardappelen mee te maken.
- Breng wat sneetjes aan in het vet wat er nog aan zit en strooi daar de vers gemalen zwarte peper overheen. Doe dat als het vlees nog vochtig is zodat de smaak goed in het vlees trekt
- Je kunt het vlees nu roosteren. Leg het op een bakplaat en doe ongeveer 20 minuten in de oven. Dat zou lang genoeg moeten zijn voor het vet om een beetje knapperig te worden.
- Haal het vlees uit de oven en smeer het in met de marmelade. Wrijf er ook de rozemarijn blaadjes overheen.
- Tijd om opnieuw te roosteren! Doe het vlees nog één uur in de oven of totdat het knapperig en goudbruin is.
- Haal het braadstuk er weer uit en sprenkel er onmiddellijk voor het serveren culinaire Arganolie overheen. Culinaire Arganolie geeft het een heerlijke nootachtige smaak om nog maar te zwijgen over de gezonde opkikker!
Vertel het verder. “Arganolie voor een natuurlijke schoonheid”. Sharing is caring.