De Huid Voorbereiden op de Winter: Een Diepgaande Blik

De huid voorbereiden op de winter Een diepgaande blik

De winter is slechts een paar maanden van ons verwijderd en we beginnen inderdaad te voelen dat de dagen kouder worden. Winter brengt sneeuw, vrolijkheid, familiereünies en helaas huidproblemen met zich mee.

Als je huid droog aanvoelt en geïrriteerd is, dan geeft het je een signaal. Het schreeuwt om hulp en je zou er aandacht aan moeten besteden.

We hebben allemaal liever een gladde dan een droge en ruwe huid. Maar je huid hydrateren doe je niet alleen om een zachte en gladde huid te hebben. Het is een feit dat wanneer de huid goed gehydrateerd is, de huidfunctie als barrière tegen schadelijke bacteriën, schimmels en virussen op zijn best werkt.

Een goed gehydrateerde huid dient ook als bescherming tegen wrijving. Om huidproblemen in de winter te kunnen bestrijden en gehoor te geven aan de SOS, moet je beschikken over basiskennis van de huid!

Huid 101

Lipiden

Om te voorkomen dat je een droge huid krijgt, moet het vochtgehalte van je huid niet worden verminderd. Het zijn de lipiden die het vochtniveau van de huid beheren.

Lipiden zijn eigenlijk olieachtige stoffen die geproduceerd worden door de epidermis. (De epidermis is trouwens de huid die je ziet.) Niet alleen houden lipiden vocht vast, ze beschermen ook tegen vuil en onzuiverheden.Het is echter belangrijk om op te merken dat lipiden gemakkelijk van het huidoppervlak verwijderd kunnen worden door harde of te ruwe reiniging.

Als er niet veel lipiden meer op het huidoppervlak over zijn, dan kan vocht ontsnappen en verdampen, wat leidt tot een droge huid. Om te voorkomen dat dit gebeurt, is het het beste om een mild reinigingsmiddel met hydraterende eigenschappen te gebruiken. Dit zal helpen om de lipiden intact te houden. Niet overmatig en te ruw scrubben, zal ook helpen.

Huidregeneratie

De huid vernieuwt zichzelf elke maand. Dit is een proces waarbij de huid dode en afgeplatte cellen afwerpt die op het huidoppervlak zitten, zodat nieuwe en levende cellen tevoorschijn kunnen komen.

Een droge huid kan voorkomen als dode huidcellen meer tijd nodig hebben om af te vallen. Dit kan ook een deuk veroorzaken in de barrièrefunctie, waardoor irriterende stoffen naar binnen kunnen sluipen.

Olieklieren

Olieklieren zijn verantwoordelijk voor de productie van de natuurlijke oliën van de huid die dienen als vochtinbrenger. Sommige delen van de huid hebben minder olieklieren, waardoor ze vatbaarder zijn om uit te drogen.

Als je ziet dat de huid van je onderbenen gemakkelijk uitdroogt, dan is de reden hiervan dat dit gebied weinig olieklieren bevat.

Je lippen zijn ook van huid gemaakt en in tegenstelling tot de rest van de huid hebben ze geen olieklieren, en ze zijn ook niet voorzien van een dikke beschermende buitenlaag.

Zorg ervoor dat je een royale hoeveelheid vochtinbrengende crème aanbrengt op je onderbenen en hydrateer ook je lippen met een vochtinbrengende lippenbalsem.

Deel dit artikel over de huidvoorbereiding op de winter met je vrienden! Sharing is caring!