Een Diepere Kijk op Haar, Leer Alles Wat Je Wil Weten

Een Diepere Kijk op Haar

Als je denkt dat mensen in vergelijking met andere zoogdieren weinig haar hebben dan heb je het mis. Het valt misschien niet zo op maar je hebt over je hele lichaam, behalve op je handpalmen, voetzolen en lippen, grote en kleine haren. Tegen de tijd dat je volwassen bent heb je zo’n 5 miljoen haren op je huid.

Haar bestaat uit een speciaal proteïne in je lichaam dat keratine wordt genoemd. Het is dezelfde proteïne die ook in je vingernagels en teennagels zit.

Elke losse haar bestaat van binnen naar buiten uit drie lagen, te weten de medulla, de cortex en de haarschacht. De medulla is de binnenste laag van een haar en ontbreekt soms in zeer dun haar.

De haarschacht is de buitenste laag. De haarschacht is kleurloos en dun. Zijn taak is bescherming van de cortex en de melanine die daarin zit. Melanine is de stof die kleur geeft aan je huid, ogen en haar. De kleur van je haar hangt af van het soort melanine dat je hebt.

Er zijn twee types melanine: eumelanine, dat zorgt voor bruin of zwart haar, en feomelanine dat het haar een roodachtige kleur geeft. Iemand met weinig melanine heeft blond haar.

Voor het geval je je afvraagt wat haar grijs maakt, grijs haar ontstaat door totale afwezigheid van melanine. Dat kan veroorzaakt worden door stress, ziekte of ouderdom.

Het type van je haar hangt af van de vorm van de cortex. Als je steil haar hebt dan is de dwarsdoorsnede van de cortex rond. Als de cortex ovaal is krijg je golvend of krullend haar.

Dikte en lengte van je haar hangt af van het type. Dun haar wat meestal uitsteekt noemen we vellushaar. Dit type haar is zeer zeer dun, bijna kleurloos en nauwelijks met het blote oog te zien.

Het donkere en beter zichtbare haar noemen we terminaal haar. Dit is het haar dat je bedoelt als je het over je haar hebt. Maar of het nu om het dunnere vellushaar of het dikkere donkerder terminaal haar gaat, de gezondheid van je haar hangt af van de gezondheid van de follikel die de haar produceert.

Als de follikel beschadigd is is deze soms niet in staat om terminaal haar aan te maken en produceert in plaats daarvan vellushaar. Dit is de reden waarom mensen kaal worden.

Het is heel normaal dat mensen wat van hun haar verliezen. Je verliest zelfs elke dag wel enkele haren. Oud haar dat uitvalt wordt vervangen door nieuw haar. Als je echter last van haarverlies hebt zal je haar uitdunnen omdat het niet vervangen kan worden.

Afhankelijk van de oorzaak kan haarverlies tijdelijk of permanent zijn. Net als de rest van je lichaam zal ook je haar gezond zijn als je gezond eet, aan lichaamsbeweging doet en het beschermt tegen externe factoren zoals zonlicht.

Deel dit artikel over hoe meer over je haar te weten te komen met je vrienden! Sharing is caring!