De Voordelen van een Voetmassage

Wat zijn de Positieve Effecten van Voetmassages?

Bij een massage denk je waarschijnlijk vooral aan het los kneden van vastzittende schouders en een gespannen nek. Maar wist je dat een voetmassage niet alleen heerlijk ontspannend is, maar ook grote voordelen heeft voor je gezondheid? Niet zo gek dus dat het steeds populairder wordt om lekker die voeten te laten verwennen. En omdat het een beetje jammer zou zijn als je nu weet hoe fantastisch een voetmassage is, maar je niet weet hoe je een moet geven (of krijgen), heb ik ook nog een paar praktische tips voor de uitvoering.

Wat zijn de voordelen van voetmassage?

Verbeterde bloedcirculatie

Zitten wordt wel het nieuwe roken genoemd. We zitten veel, dragen vaak oncomfortabele schoenen en gebruiken onze voeten maar weinig. Naarmate je ouder wordt, wordt de doorbloeding in de uiteinden van je lichaam slechter en kun je steeds meer pijntjes krijgen. Voetmassages stimuleren de doorbloeding, waardoor zuurstof en andere voedingsstoffen naar de cellen gebracht kunnen worden. Hierdoor kunnen ook eventuele wondjes en blessures beter genezen worden.

Minder last van angst en depressie

Je kunt je natuurlijk goed voorstellen dat je van een voetmassage lekker ontspannen en happy wordt. Als je geest ontspannen is, heb je minder stress en angst. Het is zelfs bewezen dat het laten kneden van je voeten angst vermindert onder kankerpatiënten.

Minder hoofdpijn en migraine

Reflexologie gaat er vanuit dat punten in je voeten gekoppeld zijn aan andere punten in je lichaam. Door druk uit te oefenen op de juiste plekken op je voet, kun je pijn op andere punten in je lichaam verminderen. In een onderzoek, wat gedaan is in Denemarken, hadden proefpersonen na 3 maanden voetreflex-massage wel 65% minder last van hoofdpijn en migraine. Stress is ook een grote oorzaak van hoofdpijn en voetmassages verminderen stress.. 2 vliegen in één klap dus!

Stress

Verlaagd de bloeddruk

Veel mensen, zeker als je wat ouder bent, hebben last van een te hoge bloeddruk. Dit kan allerlei oorzaken hebben, stress, ongezond eten of gewoon genetische aanleg. Doordat voetmassages stress verminderen, verlagen ze ook de bloeddruk. Uit een onderzoek dat is gedaan onder mensen die in de zorg werken, is gebleken dat een 10 minuten durende voetmassage, 3 keer per week, zorgde voor een betere stemming en een lagere bloeddruk. Kom maar op dus!

Hoe geef je een voetmassage?

Schone voeten

Zorg altijd dat je voeten schoon zijn. Laat je voeten ongeveer 10 minuten weken in warm water. Je kunt wat essentiële olie in het water doen, zodat het heerlijk gaat ruiken.

Masseren met arganolie

Nadat je de voeten hebt afgedroogd, kun je beginnen met de massage. Arganolie is heerlijk om te gebruiken voor een voetmassage. Warm de olie een beetje op, dat is wel zo prettig voor degene die de massage krijgt. Arganolie verzacht eelt, herstelt eventuele wondjes door de anti-oxidanten en hydrateert je voeten heerlijk. Het is ook nog eens goed voor je nagels en nagelriemen.

Klik hier voor onze Youtube instructievideo waar we je laten zien hoe je arganolie het beste kunt gebruiken om mee te masseren.

Het masseren

Begin het masseren bovenaan de voet en ga dan rustig naar de onderkant. Draai rondjes met je duimen over de hielen. Maak een vuist om de boog van de voet te masseren. Let op dat je niet te veel en niet te weinig kracht zet; het één kan pijn doen, maar het ander kan kietelen. Over bal van de voet draai je ook rondjes met je duimen. De tenen kun je een voor een tussen je vingers pakken en voorzichtig aan trekken.

Het kan in het begin best een beetje raar voelen om iemands voeten te masseren en misschien ook wel als je zelf gemasseerd wordt. Maar als je weet wat voor positieve effecten het heeft op je geestelijke en lichamelijke gezondheid, dan wil jij toch ook direct een voetmassage?

Wat zijn jouw ervaringen met voetmassages? Wist jij dat een voetmassage zulke voordelen heeft?