De Lelijke Kant van de Cosmetica-Industrie

De lelijke kant van de cosmetica-industrie c

Elk jaar ontvangt de cosmetica-industrie ongeveer 50 miljoen dollar van consumenten. Met hun verleidelijke schoonheidsbelofte verdient de zelfregulerende cosmetica-industrie een enorme hoeveelheid geld.

Maar, het probleem is dat ze soms bepaalde chemische stoffen in hun producten vergeten te vermelden die giftig zijn voor mensen. En dat is een lelijke verrassing van een industrie die niets anders belooft dan schoonheid.

De cosmetica-industrie

In de Verenigde Staten is de Food and Drug Authority, oftewel FDA, de kampioen van de volksgezondheid. Momenteel reguleert het farmaceutische geneesmiddelen, vaccins, voedsel en fleswater, en elektronica die straling afgeven.

Maar hoe zit het met cosmeticaproducten? Als je denkt dat deze producten onderworpen zijn aan de goedkeuring van de FDA, dan heb je het mis. Het is schokkend om te horen dat 89% van de Amerikaanse cosmetica-ingrediënten niet worden getest op veiligheid.

Helaas is de beoordeling van de cosmetische chemische veiligheid in handen van de Cosmetic Ingredient Review Committee, die door de cosmetica-industrie zelf wordt gefinancierd. Hier is sprake van een overduidelijk belangenconflict.

Hoe graag we ook willen geloven dat geen enkele industrie zijn consumenten schade wil toebrengen, is dit helaas niet het geval. Een aantal studies hebben gevaarlijke chemische stoffen ontdekt in tal van cosmeticaproducten. Hieronder gaan we in op een aantal van deze gevaarlijke chemische stoffen.

Gevaarlijke chemische stoffen in talrijke cosmeticaproducten

Deodorant

Een aantal deodoranten bevatten aluminium, omdat het voorkomt dat je huid gaat zweten. Natuurlijk willen we geen bezwete oksels hebben, omdat dit ons kan veranderen in een stinkbom. Het slechte nieuws is echter dat aluminium een neurotoxine is die gekoppeld wordt aan de ziekte van Alzheimer.

Propyleenglycol is een ander ingrediënt dat vaak wordt gevonden in deodorant. Deze chemische stof voorkomt dat deodorant uitdroogt. Maar het is hetzelfde als antivries.De European Journal of Cancer publiceerde een studie met een verontrustende constatering.

Wat hadden ze ontdekt? Vrouwen met borstkanker die regelmatig hun oksels schoren en deodorant aanbrachten, werden 19 jaar eerder met de ziekte gediagnosticeerd dan vrouwen die dit niet deden.

Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat de verkoop van Amerikaanse anti-transpirant/deodorant tussen 1945 en 2000 een piek bereikte tot ongeveer 14.000%, en in dit tijdsbestek werd het aantal gevallen van borstkanker verdrievoudigd. 1 ding is duidelijk: Je kunt beter kiezen voor een natuurlijke deodorant.

Lippenstift

Veel vrouwen houden van lippenstift en de kleur die nooit uit de mode gaat, is rood. Maar wist je dat 1 op de 3 rode lippenstiftmerken getest door de FDA een hoog gehalte bevat aan lood – meer dan de geaccepteerde bovengrens van de FDA voor snoep?

Lood is verantwoordelijk voor de natuurlijke tinten van rode kleurstoffen in lippenstift. Maar het slechte nieuws is, dat lood giftig is en dat langdurige blootstelling aan lood zelfs gekoppeld wordt aan DNA-schade.

Zonnebescherming

Eén van de belangrijkste huidverzorgingtips die we onze lezers altijd meegeven, is om dagelijkse zonnebrandcrème aan te brengen om de huid te beschermen tegen beschadiging en het risico op huidkanker te verlagen. Maar sommige zonnefilters bevatten gevaarlijke chemicaliën, zoals oxybenzone.

Oxybenzone beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen, maar wordt gekoppeld aan hormonale verstoring en cellulaire schade die ook kanker kunnen veroorzaken.

Dit zijn slechts enkele van de gevaarlijke chemicaliën in cosmeticaproducten. Zorg ervoor dat je meer te weten komt over de andere gevaarlijke chemische stoffen in schoonheidsproducten, en voorkom dat je producten aanschaft met één van deze gevaarlijke chemische stoffen.

Blijf zoveel mogelijk bij de natuur is ons advies. Niet alleen met cosmetica maar ook met andere producten zoals schoonmaakproducten. Je kunt alternatieven voor schoonmaakmiddelen van Marcels green soap bijvoorbeeld vinden bij de Digitale Winkelstraat Maanval.nl, een digitale winkelstraat voor ieder wat wils.

Deel dit artikel over de Cosmetica Industrie met je vrienden! Sharing is caring!