De Grondbeginselen van Nagels Lees Verder!

De Grondbeginselen van Nagels

Wat doen ze?

Nagels hadden ooit een grote rol bij het vastpakken van dingen. We kunnen dat nog zien aan de manier waarop sommige dieren hun prooi beethouden of zich aan oppervlaktes vasthouden.

De evolutie van de mens heeft echter de noodzaak om de nagels op die manier te gebruiken weggenomen al gebruiken we soms nog steeds onze nagels voor meer houvast. Vandaag de dag is de belangrijkste functie van de nagels bescherming, vooral voor het gevoelige weefsel onder het nagelbed.

Artsen gebruiken de nagels soms ook als een snelle diagnose over de algehele toestand van het lichaam. De toestand van de nagels kan namelijk een aanwijzing zijn voor tekorten in de voeding en soms zelfs voor ernstige gezondheidsproblemen.

de-grondbeginselen-van-nagels2

Delen van de nagel

De Matrix

De basis van de nagel wordt ook wel de nagelmatrix genoemd. De nagelmatrix zit onder het punt waar de huid ophoudt en is zelfs als je goed naar je nagel kijkt niet te zien. En dat is bewust zo gedaan zodat de wortel niet zo makkelijk bloot komt te staan aan mechanische verwondingen. (De huid bovenop de nagelmatrix is in principe voor het beschermen van de gevoelige delen van de nagel.)

De matrix is verantwoordelijk voor de groei van de nagel. Hij produceert eiwitcellen die we keratine (een soort structureel eiwit) noemen en die langzaam naar buiten worden geduwd. Daardoor worden ze plat en doorzichtig en creëren zo uiteindelijk de eigenlijke nagel.

De matrix bepaalt hoe je nagel eruit komt te zien en hoe dik die wordt. Dit verklaart waarom verschillende mensen verschillende vormen nagels hebben. Het verklaart ook waarom nagels kunnen wijzen op ziektes of aandoeningen; als de matrix niet de benodigde voedingsstoffen krijgt zie je dat vroeger of later terug in de cellen die hij produceert.

Als de nagelmatrix blijvende schade oploopt resulteert dat in langzame groei of blijvende schade aan de nagel.

De Lunula

De lunula of het halve maantje is een van de bekendere delen van de nagel omdat die van onder de nagelplaat zichtbaar is. Het is een deel van de nagelmatrix dat is opgebouwd uit keratinecellen die nog niet platgedrukt zijn.

Het Eponychium

Het eponychium wordt vaak ten onrechte de nagelriem genoemd omdat dit het deel is dat bij een manicure achteruit gehaald wordt. Zijn belangrijkste rol is de binnenkant van de nagel af te schermen van vuil en bacteriën.

de-grondbeginselen-van-nagels1

De Nagelriem

De nagelriem zelf bestaat uit dode huidcellen die zich aan de nagelplaat vastzetten terwijl die groeit. Deze dode huidcellen moeten regelmatig verwijderd worden.

Gezondheid van de Nagels

Nagels groeien 3 millimeter per maand al kan het groeitempo van persoon tot persoon verschillen. Om je nagels gezond te houden zou je veel groenten en fruit moeten eten. Ook moet je zorgen dat ze niet uitdrogen door ze niet in aanraking te laten komen met stoffen die ze van vocht beroven. Een paar voorbeelden hiervan zijn alcohol, water en sterke chemicaliën.

Het is ook een goed idee om in natuurlijke oliën zoals Arganolie te investeren! Arganolie staat bekend vanwege zijn hoge concentratie Vitamine E, essentiële vetzuren en Sterolen. Deze stoffen versterken, hydrateren en beschermen de nagels!

Deel dit artikel over de grondbeginselen van nagels met je vrienden! Sharing is caring!