Borstkanker Bewustzijn Maand: Hoe Onderzoek je Zelf je Borsten

Borstkanker bewustzijn maand

Oktober is Borstkanker bewustzijn maand. Dit is een jaarlijks evenement, waarbij een poging wordt gedaan het bewustzijn over de ziekte te verhogen en mensen op te leiden.

Hoewel veel mensen al op de hoogte zijn van deze vorm van kanker, nemen velen nog steeds geen maatregelen die zullen helpen borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Vroegtijdige opsporing van de ziekte is van cruciaal belang om het te kunnen verslaan.

Om borstkanker vroegtijdig te ontdekken, moet je regelmatig je borsten zelf onderzoeken. Hier zijn tips over hoe je dit kunt doen.

Zelfonderzoek van borsten

Gebruik je ogen.

Kijk in een spiegel naar je borsten. Ze zullen zich niet op hetzelfde niveau bevinden, maar als de ene borst veel lager gelegen is dan de andere, zou je je zorgen moeten maken. Maak in zo’n geval direct een afspraak met je arts of borstspecialist.

borstkanker-bewustzijn-maand-hoe-onderzoek-je-zelf-je-borsten1

Ga liggen op je bed met een plat kussen onder je hoofd en leg één arm onder je hoofd. Gebruik je drie vingers (de index-, middel- en ringvinger) om je borst te controleren op bobbeltjes. Als je ergens een bobbeltje voelt, maak dan een afspraak met een borstspecialist.

Gebruik je borstbeen en oksel als de laterale grenzen, je sleutelbeen als de verticale of bovengrens en de ondergrens is daar waar je borst eindigt. Met je drie vingers start je vanaf de bovenkant (direct onder je sleutelbeen en vlak voor de grens van het borstbeen) en maak je cirkelvormige bewegingen om bobbeltjes te detecteren.

Ga verder met deze cirkelvormige beweging, zorg ervoor dat je de oksel meeneemt en maak de cirkel langzaam kleiner totdat je de tepel bereikt. Als je bij je tepel bent aangekomen, maak je een cirkelvormige drukkende beweging en knijp je een keer voorzichtig.

Als er vocht uit je tepel komt, zoals bloed of een vloeistof, ga dan naar je arts of borstspecialist. Doe hetzelfde voor de andere borst.

Symptomen van borstkanker om op te letten

Vergeet niet op de volgende symptomen te letten:

  • Bobbeltjes – De vuistregel is dat als je een bobbeltje in je borst voelt, je direct een afspraak moet maken met je dokter om je borsten te laten onderzoeken.
  • Vervellen of schilferen van de tepel – Als je ziet dat je tepel vervelt of schilfert, maak dan een afspraak met je dokter. Vervellen of schilferen van de tepel kan duiden op een ziekte genaamd Ziekte van Paget van de tepel. Circa 95% van de gevallen van de Ziekte van Paget van de tepel wordt in verband gebracht met kanker.
borstkanker-bewustzijn-maand-hoe-onderzoek-je-zelf-je-borsten2
  • Afscheiding van vloeistof – Je zou direct een afspraak moeten maken met je arts als je een melkachtige of bloederige afscheiding uit je tepel waarneemt.

Vergeet niet om zelf regelmatig je borsten te onderzoeken en moedig anderen aan hetzelfde te doen. Let op de symptomen die je niet moet negeren.

Help de bewustwording en informatie over borstkanker te verspreiden.

Deel dit artikel over Borstkanker met je vrienden! Sharing is caring!