Koffie, meer dan een goed begin van je dag

Vrouw die Koffie drinkt

Koffie is voor mij veel meer dan alleen een shot cafeïne om wakker te worden. Ik houd vooral van het ritueel rondom koffie.

’s Ochtends ben ik meestal de eerste op kantoor, ik ga dan in alle rust naar de koffiecorner. Ik doe de melk in de opschuimer en doe er daarna een dubbele shot espresso bij. Terug bij mijn bureau kan ik dan zo genieten van mijn koffie, terwijl ik rustig mijn mails lees en mijn agenda bekijk. Als ik ’s middags begin in te zakken, beweeg ik mij weer naar de koffiecorner voor een nieuwe opkikker.

Op een gegeven moment begon ik me wel een beetje zorgen te maken of al die koffie niet slecht voor me was. Dus ik ging op onderzoek uit, en wat blijkt, koffie heeft juist veel positieve effecten op je gezondheid!

Anti-veroudering

Je hebt vast wel vaker gehoord van antioxidanten. Het lijkt een soort magisch woord; als dat er in zit, dan is het goed. En dat is ook zo. Antioxidanten beschermen je cellen namelijk tegen afbraak en helpen bij het opbouwen van nieuwe cellen.

Omdat ouder worden onze cellen aantast, en de antioxidanten uit koffie dit tegengaan, werkt koffie tegen veroudering en al haar vervelende bijverschijnselen!

Wist je trouwens dat in arganolie dezelfde antioxidanten zitten als koffie? Je gezicht met een paar druppels arganolie inmasseren vermindert daardoor fijne lijntjes en rimpels.

Antioxidanten zijn niet alleen goed tegen de uiterlijke effecten van veroudering, uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die 3 tot 5 koppen koffie drinken per dag 15% minder kans hebben vroegtijdig te overlijden.

Vooral bij vrouwen heeft koffie een positief effect op je hart en vermindert het de kans op hartaandoeningen enorm.

Anti-Aging

Cafeïne

Naast antioxidanten die veroudering tegengaan, heeft de cafeïne uit koffie ook een aantal positieve effecten op je lichaam en geest. Koffie verbetert niet alleen je stemming omdat het gewoon erg lekker is, uit onderzoek is gebleken dat het de kans op een depressie met 20% vermindert.

Cafeïne vermindert ook hoofdpijn, maar let wel op, want als je echt afhankelijk wordt van koffie dan krijg je juist hoofdpijn als je even wat minder cafeïne binnenkrijgt.

Tot slot zorgt je dagelijkse kop koffie ervoor dat je tot 80% minder kans hebt op de ziekte van Parkinson. Fantastisch toch?

Negatieve effecten van koffie

Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten voordat je naar de Starbucks rent. Elke dag een karamel macchiato zal niet het gewenste effect hebben. Door de toevoeging van melk, slagroom en suiker wordt je koffie snel erg calorierijk.

Daarnaast zijn cappuccino’s, latte’s en macchiato’s gemaakt met espresso. Espresso is ongefilterde koffie en heeft een hoge hoeveelheid LDL cholesterol (de slechte cholesterol). Door koffie te filteren, bijvoorbeeld in een ouderwets koffiezetapparaat, wordt dit eruit gehaald.

Zodra je merkt dat je de volgende symptomen hebt als je geen koffie drinkt, dan moet je ook minderen: hoofdpijn, snel geïrriteerd, slapeloosheid of hartkloppingen.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft kun je beter niet meer dan 200 mg cafeïne per dag drinken. Dat zijn ongeveer twee kopjes koffie.

Wat is jouw koffieritueel? Ga je meer koffie drinken nu je weet dat het zulke positieve effecten heeft op je gezondheid?