Zelf Thuis Je Eczeem Behandelen

Zelf Thuis Je Eczeem Behandelen

Met eczeem leven kan zwaar zijn maar er zijn manieren om goed met de symptomen ervan om te gaan. Hier zijn een paar nuttige tips.

Eczeem en in bad gaan

Als je eczeem hebt moet je er goed op letten hoe je in bad gaat of doucht. De regel is om het kort te houden en warm in plaats van heet water te gebruiken. Een milde reiniger wordt aanbevolen.

Gebruik geen zeep. Zeep bevat sterke ingrediënten die je huid kunnen uitdrogen waardoor irritatie of een flare-up kan ontstaan.

Als je een bad neemt is het goed om op havermout gebaseerde producten te gebruiken. Maar voor baby’s met eczeem moet je eerst een dokter raadplegen voordat je havermoutproducten in het bad gebruikt.

Zorg ook dat je je huid niet schrobt. Bij het afdrogen is het het beste om je huid zachtjes met een handdoek te deppen en een ruime hoeveelheid moisturizer aan te brengen als je huid nog vochtig is.

zelf-thuis-je-eczeem-behandelen1

Eczeem en hydrateren

De huid gehydrateerd houden is cruciaal bij eczeem. Atopische dermatitis is de meest voorkomende vorm van eczeem en wordt gekenmerkt door een droge en jeukende huid.

Om je huid wat verlichting te geven zou je die minstens 2 tot 3 maal per dag moeten hydrateren en ook na elk bad of zelfs als je je handen gewassen hebt. Gebruik geen moisturizer met geur of alcohol want die kan je huid uitdrogen.

Crèmes of zalfjes zijn goede moisturizers. Arganolie is ook een geweldige moisturizer omdat het een aantal componenten bevat met vochtinbrengende eigenschappen zoals Vitamine E, essentiële vetzuren en Sterolen.

Raadpleeg eerst een dokter voordat je Arganolie gebruikt. Bekijk onze youtube video hieronder waarin wij uitleggen hoe je arganolie het beste bij eczeem kunt gebruiken:

Geef niet toe aan de drang om te krabben

Tijdens een flare-up kun je heftige jeuk hebben. Maar doe je best om niet te wrijven of te krabben want daar wordt het alleen maar erger van. Door het krabben kan je huid nog meer ontstoken raken met nog meer jeuk als gevolg.

In plaats van te krabben zou je je huid verlichting moeten geven. Een koude moisturizer of een koele gel kan verlichting brengen. Knip je nagels altijd kort af zodat je je huid niet kapot krabt met het risico op ontstekingen.

Als je kind eczeem heeft, hou zijn of haar nagels dan kort. Laat je kind tijdens de slaap lichte handschoenen dragen zodat het tijdens de slaap de huid niet kapot krabt.

zelf-thuis-je-eczeem-behandelen2

Je kleding

Ideaal is los zittende kleding die van zachte stof zoals katoen of ander open gewoven materiaal gemaakt is. Kleding van wol of ander grof gewoven materiaal is minder ideaal omdat dat je huid kan irriteren en een flare-up kan veroorzaken.

Vergeet niet nieuw gekochte kleding eerst te wassen. Nieuwe kleding kan soms chemicaliën zoals formaldehyde bevatten die de huid kunnen irriteren.

Gebruik voor je was alleen mild waspoeder zonder geur- of bleekstoffen. Spoel je was goed uit zodat je zeker weet dat alle zeep eruit is.

“Share” deze thuisbehandelingen voor eczeem via Facebook, Twitter en email.

Deel dit artikel over zelf eczeem behandelen met je vrienden! Sharing is caring!