Weet Jij Wat Een Uitbraak Van Acne Kan Veroorzaken?

Weet Jij Wat Een Uitbraak Van Acne Kan Veroorzaken?

De huid bevat duizenden haarfollikels en elk van deze follikels heeft een talgklier die talg produceert. Een hoog niveau van het mannelijk hormoon progesteron in het lichaam kan een abnormale reactie op gang brengen waarbij de talgklieren te veel olie aanmaken. Dit gebeurt meestal in de puberteit wanneer de productie van hormonen bij jongens en meisjes toeneemt.

Deze hormonale veranderingen kunnen er ook voor zorgen dat de cellen van de opperhuid elkaar gaan overlappen. Hierdoor ontstaat een dikke laag dode huidcellen die de poriën blokkeert.

Resultaat van te veel talg en blokkade van de poriën is vergroting van de talgklieren. Dit geeft dan een puistje oftewel normale acne.

Er zijn verschillende triggers voor acne, bijvoorbeeld hormonen of wat je dagelijks draagt en gebruikt. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende triggers van acne:

weet-jij-wat-een-uitbraak-van-acne-kan-veroorzaken2

Veel Voorkomende Triggers van Acne

  • Hormonale Veranderingen
  • Een vuile huid
  • Zweten
  • Het dragen van een pony of een hoed
  • Cosmetische producten

Puberteit, de tijd dat je lichaam ups en downs in hormonen vertoont, kan uitbraken van acne veroorzaken. In de puberteit slaan de hormonen op hol wat leidt tot de productie van te veel talg.

Talg is voeding voor de bacteriën die van nature op de huid voorkomen. Dit veroorzaakt dan acne. Meer talg betekent meer van deze bacteriën met als resultaat, niet verrassend, een uitbraak van acne.

Je gezicht te vaak wassen berooft de huid van zijn natuurlijke oliën. Je gezicht niet vaak genoeg wassen kan echter tot acne leiden. Was je gezicht twee keer per dag, één keer in de ochtend en één keer voordat je naar bed gaat. Hierdoor verwijder je alle resterende vuil of make-up die je poriën kan verstoppen.

Vettige transpiratie kan op je huid blijven zitten en je poriën verstoppen. Neem als je veel gezweet hebt een bad of douche om je huid te reinigen en acne te voorkomen.

Alles wat over je huid wrijft of je huid irriteert is een mogelijke trigger voor acne. Hou je haar schoon en uit je gezicht. Hou ook haaraccessoires schoon. Hierdoor verhinder je irritatie en opeenhoping van vuil en voorkom je acne.

Cosmetische producten die schadelijke stoffen bevatten kunnen acne veroorzaken. Als je per sé make-up moet dragen, gebruik dan geen producten die de poriën blokkeren.

Draag ook niet te vaak make-up. En vergeet nooit make-up te verwijderen voordat je gaat slapen.

Symptomen van Cystische Acne

Het is belangrijk om de symptomen en oorzaken van cystische acne te kennen. Goed naar het huidoppervlak kijken is de beste manier om cystische acne van andere types acne te onderscheiden.

Het duidelijkst is cystische acne te herkennen aan puistjes die vol met pus zitten. Deze puistjes zijn vaak pijnlijk of ontstoken en voelen soms hard aan. Soms is onder de huid ook een bult voelbaar.

In ernstiger gevallen kan cystische acne ook gepaard gaan met mee-eters rondom het aangetaste gebied. Wil je weten hoe je arganolie gebruikt bij acne? Bekijk dan onze video met gebruiksaanwijzing:

Het is belangrijk om dit type acne meteen te laten behandelen omdat deze aandoening je huid behoorlijk kan beschadigen. De littekens als gevolg van cystische acne kunnen lang zichtbaar blijven en in sommige gevallen zelfs permanent zijn.

Littekens zoals diepe kuiltjes of gaten in de opperhuid kunnen iemands zelfvertrouwen aantasten. Het is belangrijk om de puistjes niet door te prikken of uit te knijpen omdat de kans op littekens daardoor groter wordt.

Deel dit artikel over wat een uitbraak van acne kan veroorzaken met je vrienden! Sharing is caring!