Wat Weet Jij Over de Huid?

Wat Weet Jij Over de Huid?

Je huid is het grootste orgaan dat je hebt en verdient dus veel aandacht! En niet alleen omdat-ie zo groot is. Je huid is de eerste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkende organismen en houdt al je andere organen, weefsels en spieren bij elkaar.

De huid bestaat voor het grootste deel uit water, eiwitten en vetten. Daarnaast zitten er ook nog chemische stoffen en mineralen in.

De huid bestaat uit drie lagen en elk van deze lagen heeft een verschillende functie. De huid beschermt vitale organen van het lichaam, houdt je lichaamswarmte vast en neemt pijn en andere sensaties waar.

Laten we de huid eens wat beter leren kennen.

De Drie Lagen van de Huid

De opperhuid is de buitenste laag, de lederhuid de middelste laag. De binnenste laag is het subcutis dat ook wel het onderhuids bindweefsel wordt genoemd.

De Opperhuid

De buitenste laag van de huid is verantwoordelijk voor de bescherming tegen schadelijke elementen uit de omgeving zoals microben.

De opperhuid bestaat zelf ook weer uit vijf lagen. Het bevat vijf verschillende typen cellen ieder met hun eigen functie. Bepaalde cellen in de huid produceren keratine, het sterkste eiwit van de huid. Melanine, wat de huid zijn kleur geeft, wordt weer door andere cellen geproduceerd.

De opperhuid bevatten ook de zogenaamde cellen van Langerhans. Deze cellen zijn onmisbaar omdat zij verhinderen dat ongewenste substanties het lichaam binnendringen.

De Lederhuid

Het grootste deel van de tweede laag die we lederhuid noemen bestaat uit de eiwitten collageen en elastine. Collageen geeft de huid steun en maakt 75% van de totale huid uit. Elastine geeft de huid het vermogen om in en uit te rekken.

De lederhuid bevat ook bloedvaten, talgklieren en haarfollikels. Het is ook waar de uiteinden van de zenuwen uitkomen en je dus pijn en andere sensaties kunt waarnemen.

Het Onderhuids Bindweefsel

De derde laag is de vettige huidlaag die we onderhuids bindweefsel noemen. Deze laag bevat zweetklieren, vetcellen en meer collageen.

Het onderhuids bindweefsel speelt een cruciale rol bij het vasthouden van de lichaamswarmte en de bescherming van vitale organen in het lichaam.

De huid heeft het verbazingwekkende vermogen om te veranderen en te vernieuwen zodat het lichaam beschermd en gezond blijft. Na elke 27 dagen ondergaat de huid een complete vernieuwing zodat die zijn functies goed kan blijven vervullen.

Naarmate we ouder worden vertragen de vernieuwing en stofwisseling in de huid echter. Om de huid voor langere tijd op z’n best te houden moeten we die een handje helpen.

Met wat toewijding is het eenvoudig om de huid gezond en vrij van schade te houden. Maak verstandige keuzes in je levensstijl, eet gezond en uitgebalanceerd en hanteer gezonde gewoontes voor je huidverzorging.

Het gebruik van effectieve huidverzorgingsproducten zoals Marokkaanse Arganolie is eveneens cruciaal!

Deel dit artikel over de lagen van de huid met je vrienden! Sharing is caring!