In onze vorige post Wat is Juicing Nu Precies? hebben we wat uitleg over juicing gegeven. Vandaag kijken we nog wat beter naar juicing en geven we wat meer informatie. Veel mensen zeggen dat juicing ze heeft laten afvallen. Zit daar een kern van waarheid in of is het gewoon weer een andere hype?
Juicing en Afvallen
Als je het over voedsel hebt is het belangrijk te weten hoeveel calorieën en suiker erin zit. Laten we met dit in het achterhoofd nu eens naar juicing kijken.
Een gemiddelde vrucht bevat ongeveer 60 calorieën, vergeleken met 25 calorieën in een half pond groente of bladgroenten. 60 calorieën fruit is ongeveer 120 ml fruitsap en een gemiddeld fruitsapje is 350 tot 500 ml.
Doe nu eens even wat rekenwerk en je ziet al gauw dat de calorieën aardig op beginnen te tellen. Als je boven de gezonde waarde (1200 calorieën voor vrouwen en 1500 voor mannen) uitkomt ga je aankomen.
Je hebt het misschien niet in de gaten maar een fruitsapje gebruik je al gauw 4 stuks fruit. Je krijgt dus flink wat calorieën binnen.
Juicen met groenten geeft minder calorieën. Je kunt ook combineren waarbij groenten het hoofdingrediënt is en je één vrucht (een appel of kiwi) voor de smaak toevoegt en dus niet te veel calorieën binnenkrijgt. Calorieën zijn bij puur fruitsap je grootste zorg.
Om je sapje gezonder te maken kun je er nog eiwitten aan toevoegen. Amandelmelk, Griekse yoghurt, pindakaas en vlaszaad zijn uitstekende bronnen van eiwit.
Juicing zou niet je hele dieet mogen zijn. Als afvalmiddel is het erg extreem en ongezond. Als je af wil vallen kun je “juicing” aan je dieet toevoegen maar zie er daarnaast op toe dat je toch nog compleet en uitgebalanceerd eet.
Let op de gezonde dagelijkse hoeveelheid calorieën en zorg dat je regelmatig aan lichaamsbeweging doet. Om af te vallen moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt.
Tips Voor Veilige Voeding
Als je het goed doet heeft “juicing” veel goede eigenschappen. Hier volgen een paar veiligheidsrichtlijnen om te zorgen dat juicing niet schadelijk is voor je gezondheid.
- Was voordat je groenten of fruit aanraakt altijd eerst je handen.
- Zorg dat je groenten en fruit grondig wast.
- Zorg dat je fruitpers of blender goed schoon is. Gebruik heet water met zeep als je ze handmatig wast. Zorg dat fruitpers of blender goed droog is voordat je hem wegzet. Hierdoor verhinder je de groei van bacteriën.
- Als je fruitpers in de vaatwasser kan, zet deze dan op de stand “ontsmetten”.
- Het beste is om het sap op dezelfde dag te drinken als waarop je het klaarmaakte. Het is niet aan te raden om fruitsap langer dan een week te bewaren, zelfs niet in de koelkast. Het sap is namelijk niet gepasteuriseerd.
Deel dit artikel over Juicing met je vrienden! Sharing is caring!