Waarom is Arganolie één van de Gezondste oliën?

Waarom wordt culinaire Arganolie één van de gezondste oliën genoemd?

Olijfolie is al vele jaren de meest gebruikt olie in de keuken. Maar de afgelopen jaren heeft culinaire arganolie de schijnwerpers op zich weten te richten. Deze olie heeft vele bijnamen, waaronder “het vloeibaar goud” en “de gezondste en meest zeldzame olie”.

Wat doet deze olie? En waarom wordt culinaire Arganolie de gezondste en meest zeldzame olie genoemd?

De herkomst van culinaire Arganolie

Arganolie was ooit een schat die geheim werd gehouden door de Berberstam van Marokko. De Arganboom, die de pitten draagt van vruchten, waaruit de olie wordt gewonnen, groeit bijna uitsluitend in de droge en dorre gebieden van Zuidwest Marokko.

Vele eeuwen lang, hebben de Berbervrouwen de olie gewonnen en gebruikt voor het beschermen van hun huid en haar tegen de barre omstandigheden van de woestijn, voor de behandeling van verschillende ziekten en natuurlijk voor in de keuken. Tegenwoordig is Arganolie overal ter wereld bekend.

Er zijn twee soorten van deze olie die op de markt worden aangeboden; cosmetische Arganolie en culinaire Arganolie. De cosmetische soort heeft al een grote aanhang, van gewone vrouwen over heel de wereld tot populaire persoonlijkheden en bekende Hollywood-sterren.

De culinaire soort loopt niet ver achter. Hoewel het nog niet zo populair is als de cosmetische soort, zijn koks van wereldklasse enthousiast over culinaire Arganolie, en gezondheidexperts en gezondheidbewuste mensen evenzo.

Wat maakt Arganolie zo gezond

Hieronder gaan we nader in op de bestanddelen van culinaire Arganolie.

Oliezuur

De olie bevat oliezuur of simpelweg Omega-9. Dit is een onverzadigd vetzuur dat enorm goed is voor het hart. Omega-9 helpt het niveau van slechte cholesterol of de Low Density Lipiden (LDL) te verlagen.

Te veel LDL in het bloed kan een verstopping veroorzaken in de slagaders, wat een beroerte of hartaanval kan veroorzaken.

Een ander groot voordeel van oliezuur is dat het je niveau van goede cholesterol of High Density Lipiden (HDL) helpt te verhogen. Omdat dit vetzuur je cholesterolgehalte controleert, wordt de vorming van plaque in de slagaderen vermeden.

En plaque die zich heeft gevormd en de slagaders verstoppen, wordt gereduceerd. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een hartaanval of beroerte verkleind.

Vitamine E

Net als olijfolie bevat deze olie een hoog gehalte aan vitamine E, een krachtige anti-oxidant. Het is zelfs zo dat Arganolie een hoger gehalte aan vitamine heeft dan olijfolie. Als anti-oxidant, helpt vitamine E de cellen van je lichaam te beschermen tegen schade van vrije radicalen en je immuunsysteem sterk te houden. Het helpt ook bij de regulatie van de functies van het hart en de voortplantingsorganen.

Prostaglandinen

De meeste gezondheidsproblemen komen voort uit ontstekingen. Prostaglandinen in de olie hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Prostaglandinen helpen ook het immuunsysteem te stimuleren.

Sterolen

Sterolen is in vele oliën geen gebruikelijke voedingsstof. Sterolen zijn geweldig voor je gezondheid, omdat het voorkomt dat cholesterol door de darmen wordt geabsorbeerd en sterolen worden verondersteld kankerbestrijdende eigenschappen te bevatten.

Bijkomend voordeel voor de gezondheid: Arganolie bevordert een betere spijsvertering, omdat het de pepsineniveaus helpt te stimuleren, een enzym dat ervoor zorgt dat de spijsvertering goed werkt.

Dit zijn de belangrijkste gezondheidvoordelen van culinaire Arganolie. Koop nu een flesje en start met gezond leven!

Vertel het verder. “Arganolie voor een natuurlijke schoonheid”. Sharing is caring.