Wat zijn de Verschillen tussen Cosmetische en Culinaire Arganolie? 3 Belangrijke Weetjes.

Culinaire en Cosmetische Arganolie

Gezond en bewust leven is voor veel mensen steeds belangrijker aan het worden. We zijn voorzichtiger met waar we ons lichaam aan blootstellen. Dit beïnvloedt wat we eten, maar ook voor wat we op onze huid smeren. In beide gevallen kiezen we steeds vaker voor puur en natuurlijk. Wie bij geïnteresseerd is in natuurlijke producten die rijk zijn aan anti-oxidanten, vitaminen en essentiële vetten heeft vast al eens van arganolie gehoord. Hieronder leggen we uit hoe het gebruikt kan worden, in de keuken én in de badkamer!

De voordelen van cosmetische en culinaire arganolie

Arganolie wordt gewonnen uit de vruchten van de Argania Spinosaboom, die voornamelijk in het Zuidwesten van Marokko groeit. Deze zeldzame olie bevat veel gezonde stofjes, zoals onverzadigde vetzuren, sterolen, vitamine E en Omega 3, 6 en 9. Deze eigenschappen maken het weldadig voor de huid, maar deze nootachtig smakende olie is ook heerlijk en gezond om gerechten mee te bereiden. Hier lees je meer over de vele heilzame eigenschappen van arganolie.

De belangrijkste verschillen tussen cosmetische en culinaire arganolie

Zowel cosmetische als culinaire arganolie beschikt over veel heilzame eigenschappen. Wil je hiervan profiteren, dan is het belangrijk om de juiste variant voor de juiste toepassing te kiezen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Dat zit hem met name in de productiemethode.

Voor cosmetische arganolie wordt de olie koudgeperst, waardoor alle originele eigenschappen behouden blijven. Culinaire arganolie maakt men door de noten even te roosteren boven een laag vuurtje. Daardoor krijgt deze die heerlijke nootachtige smaak en geur, maar verliest deze enkele huidverzorgende eigenschappen. Je ziet het verschil ook aan de kleur: cosmetische, koudgeperste arganolie is goudgeel, terwijl culinaire arganolie een goudbruine kleur heeft.

Wat zijn de toepassingen van cosmetische arganolie?

Cosmetische arganolie is een puur natuurlijk schoonheidsproduct dat je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Zo is het geschikt voor de verzorging van allerlei verschillende huidtypes, van de vette en onzuivere tot de droge en ouder wordende huid. Het is te gebruiken als dag- of nachtverzorging, maar je kunt er bijvoorbeeld ook maskers mee maken.

Bovendien is het uitstekend als massageolie en zeer geschikt om handen, voeten en nagels mee te verwennen. Ook het haar vaart wel bij behandeling met arganolie. Veel mensen gebruiken het om droog en dof haar weer te laten glanzen en om beschadigd haar te herstellen. Het kan eventueel alleen in de puntjes gesmeerd worden, maar ook als haarmasker worden gebruikt. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Rimpels Tegengaan

Hoe kan culinaire arganolie worden gebruikt?

Culinaire arganolie heeft net als cosmetische arganolie veel verschillende toepassingen. Het is populair als salade dressing of dip voor bijvoorbeeld brood. Doordat de smaak ervan zo rijk is, heb je verder weinig nodig.

In Marokko wordt het ook gegeten als onderdeel van zoete gerechten, bijvoorbeeld in combinatie met honing over de pannenkoeken. Bovendien wordt het vermengd met gemalen amandelen en honing om de heerlijke zoete ‘Amlou’ pasta mee te maken.

Culinaire arganolie smaakt niet alleen lekker, maar er worden ook allerlei gezondheidsvoordelen aan toegeschreven. Zo zou het door de unieke combinatie van onder andere anti-oxidanten, vitaminen en vetzuren goed zijn voor het cholesterolgehalte en de bloedcirculatie.

Een zeer veelzijdige olie

Cosmetische arganolie en culinaire arganolie zijn beide erg veelzijdige oliën, die rijk zijn aan heilzame stofjes. Het zijn van oorsprong puur natuurlijke producten, waarmee we onszelf van binnenuit en van buitenaf kunnen verzorgen. Om optimaal te profiteren van deze waardevolle eigenschappen, is het belangrijk om de juiste olie te kiezen voor de toepassing men voor ogen heeft. Kies voor huidverzorging cosmetische, koudgeperste arganolie met een goudgele kleur. Voor in de keuken is de culinaire, goudbruine arganolie met het sterke aroma geschikter.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan op social media!