Wat zijn de Verschillen tussen Cosmetische en Culinaire Arganolie? 3 Belangrijke Weetjes.

Culinaire en Cosmetische Arganolie

Gezond en bewust leven is voor veel mensen steeds belangrijker aan het worden. We zijn voorzichtiger met waar we ons lichaam aan blootstellen. Dit beïnvloedt wat we eten, maar ook voor wat we op onze huid smeren.

In beide gevallen kiezen we steeds vaker voor puur en natuurlijk. Wie bij geïnteresseerd is in natuurlijke producten die rijk zijn aan anti-oxidanten, vitaminen en essentiële vetten heeft vast al eens van arganolie gehoord. Hieronder leggen we uit hoe het gebruikt kan worden, in de keuken én in de badkamer!

De voordelen van cosmetische en culinaire arganolie

Arganolie wordt gewonnen uit de pitten van de argannoot. Deze argannoten groeien aan de Argania Spinosaboom, die voornamelijk in het Zuidwesten van Marokko groeit.

Deze zeldzame olie bevat veel gezonde stofjes, zoals onverzadigde vetzuren, sterolen, vitamine E en Omega 3, 6 en 9. Deze eigenschappen maken het weldadig voor de huid, maar deze nootachtig smakende olie is ook heerlijk en gezond om gerechten mee te bereiden.

Hier lees je meer over de vele heilzame eigenschappen van arganolie.

De belangrijkste verschillen tussen cosmetische en culinaire arganolie

Zowel cosmetische als culinaire arganolie beschikt over veel heilzame eigenschappen. Wil je hiervan profiteren, dan is het belangrijk om de juiste variant voor de juiste toepassing te kiezen.

Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Dat zit hem met name in de productiemethode.

Bij de culinaire variant van de arganolie worden de arganpitten voor persing eerst kort geroosterd. Dit zorgt voor een vettere olie die goed van binnenuit door het lichaam opgenomen kan worden.

De olie is donkerder van kleur, sterk van geur en heeft daarnaast een heerlijke notensmaak. Het roosteren van de pitten voor de persing zorgt er daarnaast voor dat er meer olie vrij komt maar ook dat een deel van de huidverzorgende eigenschappen verloren gaan.

In het geval van de cosmetische variant van de arganolie worden de pitten niet geroosterd voor deze worden geperst. Hierdoor ontstaat er een lichtere olie met een milde geur. Deze variant van de olie kan goed door de huid opgenomen worden en heeft verschillende verzorgende eigenschappen voor de huid, het haar en de nagels.

Wat zijn de toepassingen van cosmetische arganolie?

Cosmetische arganolie is een puur natuurlijk schoonheidsproduct dat je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Zo is het geschikt voor de verzorging van allerlei verschillende huidtypes, van de vette en onzuivere tot de droge en ouder wordende huid.

Het is te gebruiken als dag- of nachtverzorging, maar je kunt er bijvoorbeeld ook maskers mee maken. Bovendien is het uitstekend als massageolie en zeer geschikt om handen, voeten en nagels mee te verwennen.

Ook het haar vaart wel bij behandeling met arganolie. Veel mensen gebruiken het om droog en dof haar weer te laten glanzen en om beschadigd haar te herstellen. Het kan eventueel alleen in de puntjes gesmeerd worden, maar ook als haarmasker worden gebruikt. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Rimpels Tegengaan

Hoe kan culinaire arganolie worden gebruikt?

Culinaire arganolie heeft net als cosmetische arganolie veel verschillende toepassingen. Het is populair als salade dressing of dip voor bijvoorbeeld brood. Doordat de smaak ervan zo rijk is, heb je verder weinig nodig.

In Marokko wordt het ook gegeten als onderdeel van zoete gerechten, bijvoorbeeld in combinatie met honing over de pannenkoeken. Bovendien wordt het vermengd met gemalen amandelen en honing om de heerlijke zoete ‘Amlou’ pasta mee te maken.

Culinaire arganolie smaakt niet alleen lekker, maar er worden ook allerlei gezondheidsvoordelen aan toegeschreven. Zo zou het door de unieke combinatie van onder andere anti-oxidanten, vitaminen en vetzuren goed zijn voor het cholesterolgehalte en de bloedcirculatie.

Belangrijk is wel dat je de culinaire arganolie niet te hoog verwarmt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat een deel van de werkzame eigenschappen van de olie verloren gaan.

Een zeer veelzijdige olie

Cosmetische arganolie en culinaire arganolie zijn beide erg veelzijdige oliën, die rijk zijn aan heilzame stofjes. Het zijn van oorsprong puur natuurlijke producten, waarmee we onszelf van binnenuit en van buitenaf kunnen verzorgen.

Om optimaal te profiteren van deze waardevolle eigenschappen, is het belangrijk om de juiste olie te kiezen voor de toepassing men voor ogen heeft. Kies voor huidverzorging cosmetische, koudgeperste arganolie met een goudgele kleur. Voor in de keuken is de culinaire, goudbruine arganolie met het sterke aroma geschikter.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan op social media!