Alles over Droge Handen: Symptomen, Oorzaken en Oplossingen

Droge handen verzorging vrouwenhanden vrouw

Een ruwe huid, roodheid, een jeukend gevoel en zelfs schilfertjes: niemand vindt droge handen een pretje. Toch hebben veel mensen met dit probleem te maken.

Maar wat zijn nou precies de oorzaken van droge handen en kan je er iets aan doen? Gelukkig wel, want er zijn verschillende oplossingen voor dit probleem.

Lees dus vooral verder om meer te weten te komen over het genezen en voorkomen van droge handen!

Wat zijn droge handen?

Wat zijn droge handen

De naam zegt het natuurlijk al: droge handen hebben een gebrek aan vocht.

De huid van je handen heeft vocht nodig om zacht en soepel te blijven, maar bij veel mensen is dit vochtgehalte niet op peil.

Dit probleem kan door allerlei verschillende redenen ontstaan. Er zijn namelijk talloze factoren waardoor het vocht in je huid verdwijnt.

Twijfel je of je last hebt van droge handen? Er zijn een aantal symptomen waaraan je dit probleem kunt herkennen.

1. Ruw gevoel

Een gehydrateerde huid is soepel en voelt daardoor heerlijk zacht aan. Droge handen geven vaak een ruwer gevoel omdat de huid wat stugger en harder is geworden.

2. Barsten

Soms hoef je alleen maar naar je handen te kijken om te zien of ze te droog zijn. Droge handen hebben vaak last van kleine barstjes die over het algemeen een witte kleur hebben.

3. Kloven

Wie last heeft van langdurig droge handen, kan zelfs last krijgen van kloven. Dit zijn diepere barsten waarbij de huid is opengegaan, waardoor deze kloven vaak pijnlijk aanvoelen.

4. Schilfertjes

Als laatste kan de huid van je handen ook los gaan laten wanneer er een gebrek aan vocht is. Kleine schilfertjes zijn dus ook een indicatie van te droge handen.

Je weet nu hoe je droge handen kunt herkennen, maar door welke oorzaken ontstaat dit probleem überhaupt?

Wat zijn de oorzaken van droge handen?

Kou sneeuwvlok medicijnen handen wassen stethoscoop dna genen

Veel mensen hebben last van droge handen aangezien dit probleem door allerlei zaken veroorzaakt kan worden. Vooral invloeden van buitenaf kunnen ervoor zorgen dat je handen droog aan gaan voelen.

Het weer

Droge handen komen vooral veel voor in de winter, waardoor dit probleem duidelijk aan het weer gekoppeld kan worden. Maar wat is er zo speciaal aan de winter dat je handen uitdrogen?

Door de kou droogt de lucht om ons heen uit. Er is dus minder vocht in de lucht, waardoor je handen ook minder vocht uit de omgeving kunnen halen.

Verwarming

Een ander probleem dat zich vooral in de winter voordoet: warme verwarmingen. De warme lucht die verwarmingen afgeven droogt de lucht ook uit, waardoor het binnenshuis ook te droog is om je huid in goede conditie te houden.

Overmatig wassen

Het is goed om je handen regelmatig te wassen, maar je moet het ook niet te vaak doen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je zeep gebruikt.

Zeep verwijdert namelijk de natuurlijke oliën die op je handen te vinden zijn. Dit effect heeft als resultaat dat je handen op den duur droog aan gaan voelen.

Schoonmaakproducten

Doe je elke dag de afwas met de hand of maak je schoon zonder handschoenen te dragen? Ook dan kan je last krijgen van uitgedroogde handen.

De harde chemicaliën in schoonmaakproducten zijn ervoor gemaakt om vet en vuil weg te nemen. Hierdoor zijn ze niet zo zacht voor je handen en worden de oliën op je huid weggehaald.

Bovendien gebruik je bij het schoonmaken vaak emmers met warm water. Dit warme water lost vet op en haalt dus ook het natuurlijke laagje vet op je huid weg.

Uitdroging

Je handen halen niet alleen vocht uit de lucht, aangezien de huid ook van binnenuit moet worden gevoed. Daarom is het belangrijk om elke dag voldoende te drinken.

Drink je niet genoeg? Dan wordt het vocht in je lichaam vooral gebruikt om je lichaam goed te laten functioneren, terwijl je huid steeds minder vocht krijgt. Dat zorgt uiteindelijk weer voor droge handen.

Je genen

Sommige mensen zijn nou eenmaal gevoeliger voor droge handen dan anderen. Het kan dus een probleem zijn wat in je genen zit.

In dat geval is het nog belangrijker om in de gaten te houden dat je niet te veel vocht verliest en dat je je handen goed verzorgt.

Medische oorzaken

De meeste mensen zullen last hebben van droge handen door invloeden van buitenaf. Daarnaast zijn er medische oorzaken waardoor je huid droog, rood en jeukerig aan kan voelen.

Zo zijn eczeem en psoriasis twee veel voorkomende huidproblemen die droge handen veroorzaken.

Wat de oorzaak van je droge handen ook is: je wilt natuurlijk wel weten wat je kan doen om het probleem te verhelpen of om het volledig te voorkomen.

Behandelingen tegen droge handen

vrouw droge handen

Droge handen kunnen zich op verschillende manieren uiten en kunnen bovendien meerdere oorzaken hebben. Voor ieder probleem is er gelukkig wel een passende behandeling, waardoor je niet meer constant met droge handen hoeft rond te lopen.

Schilfertjes

Schilfertjes zijn in principe loshangende velletjes die ontstaan doordat je huid langzaam barst van de droogte. Deze velletjes bestaan meestal uit dode huidcellen die niet goed loslaten.

Daarom is het belangrijk om bij dit probleem regelmatig een scrub te gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om een (milde) scrub in de winkel te kopen, maar er zijn er enkele DIY recepten.

Meng bijvoorbeeld een eetlepel bruine suiker met een eetlepel olijfolie. De suikerkorrels verwijderen de dode huidcellen op je handen en de olijfolie zorgt ervoor dat je huid wordt gehydrateerd.

Je voorkomt het ontstaan van schilfertjes door regelmatig een goede handcrème met gezonde vetten aan te brengen. De Shea Butter Intensive Hand Cream van L’Occitane is hier een goed voorbeeld van.

Barstjes

Handen met kleine barstjes zijn droog, maar nog niet extreem droog. In deze gevallen is het dus voldoende om je handen meerdere keren per dag in te smeren met een milde handcrème.

Bovendien is het belangrijk om te weten hoe je het ontstaan van barstjes kunt voorkomen.

Kleine barstjes in de huid van je handen ontstaan vooral door het gebruik van veel zeep, schoonmaakproducten en andere middelen die de natuurlijke oliën van je handen verwijderen. Het is daarom belangrijk om deze producten zoveel mogelijk te vermijden.

Gebruik bijvoorbeeld alleen milde handzeep, zoals babygel of een zeep van Neutral. Kies er daarnaast voor om je handen altijd te beschermen met handschoenen wanneer je gaat schoonmaken of afwassen.

Je kunt je handen ook kalmeren door ze in een kom met havermout te laten weken. Gebruik extra fijngemalen havermout en meng dit met een goede hoeveelheid melk om je huid op natuurlijke wijze te hydrateren.

Kloven

Hebben je handen last van pijnlijke, rode en soms zelfs bloedende kloven? Dan heb je te maken met extreem droge handen.

Een simpele handcrème is in dat geval niet voldoende, aangezien je een speciale soort moet kopen die gemaakt is voor handkloven. De Avène Cicalfate handcrème is speciaal gemaakt voor dit probleem, aangezien het een antibacteriële werking heeft en een barrière vormt die je handen beschermt.

Het is ook verstandig om je handen regelmatig te verwennen met een intensieve kuur. Dit kan je het beste ’s nachts doen.

Voor deze kuur breng je eerst een dikke laag handcrème aan die je zacht in je huid masseert. Vervolgens kan je nog een laag sheaboter aanbrengen om ervoor te zorgen dat je handen de hele nacht door gevoed worden. Doe over iedere hand een sok die vies mag worden en laat de producten gedurende de nacht intrekken.

Handen met kloven moeten extra goed in de gaten worden gehouden, aangezien er ontstekingen kunnen ontstaan wanneer de kloven vervuild raken. Houd je handen dus goed schoon met milde zeep en gebruik handschoenen.

Roodheid en jeuk

Beginnende droogheid kenmerkt zich vooral door jeuk en door een rode kleur op je handen. Vooral deze rode kleur geeft aan dat je handen mogelijk zijn uitgedroogd door het gebruik van harde chemicaliën.

Dit probleem kan veroorzaakt worden doordat je een erg gevoelige huid hebt. Het is dan belangrijk dat je alleen maar milde en natuurlijke producten gebruikt voor je handen.

Zorg bijvoorbeeld voor een puur natuurlijke zeep, zoals de zepen van Dr. Bronner’s of Weleda. Ook een natuurlijke handcrème is goed, maar deze kan je helemaal zelf maken.

  • 1 eetlepel honing
  • 8 eetlepels bijenwas
  • 250 milliliter arganolie
  • 125 milliliter rozenwater

Meng deze ingrediënten door elkaar en bewaar ze in een luchtdicht potje of in een fles die je goed af kunt sluiten. Vervolgens kan je meerdere keren per dag wat van deze milde handcrème gebruiken om je handen weer te kalmeren.

Eczeem

Eczeem kan op alle delen van je lichaam voorkomen, dus ook op je handen. Dit probleem uit zich op allerlei verschillende manieren: roodheid, harde plekjes, barsten en soms zelfs blaren.

Eczeem kan door allerlei verschillende dingen worden veroorzaakt. De beste manier om dit probleem te bestrijden, is door de oorzaak te vinden.

Zo kan eczeem al ontstaan wanneer je zeer gevoelige handen hebt en deze blootstelt aan normale zeep of verzorgingsproducten. Ook schoonmaakproducten of bepaalde allergieën kunnen voor eczeem zorgen.

Probeer te achterhalen wat het probleem is en vermijd dit voortaan. Gebruik daarnaast ook de meest milde handzeep en een neutrale handcrème zonder parfum, zoals Crème Bioforce van A. Vogel.

In principe is het niet ernstig af en toe wat droge handen te hebben. Het is een probleem dat veel voorkomt en meestal onschadelijk is.

Helaas komt ernstige droogheid ook af en toe voor. In dat geval kan het een teken zijn van een serieuzer probleem en moet je misschien een keer langs bij de dokter.

Kunnen droge handen een gezondheidsprobleem zijn?

Dokter Patient

Je hebt het misschien niet altijd door, maar je handen vertellen je veel over de algemene staat van je gezondheid. Droge handen kunnen dus een indicatie zijn van een dieper liggend gezondheidsprobleem.

Er zijn verschillende medische problemen die zich onder andere uiten in de vorm van droge handen. Het is dus goed om op de hoogte te zijn van deze verschillende problemen.

Trage schildklier

Mensen met een trage schildklier hebben vaak te maken met droge en schilferende handen. Een trage schildklier maakt te weinig hormonen aan en kan daardoor voor allerlei kleine symptomen zorgen.

De hormonen in een schildklier zijn onder andere verantwoordelijk voor de gezondheid van je huid. Het is dus niet gek dat je een probleem met je schildklier ontdekt aan de hand van een droge huid.

Diabetes

Diabetes kan ervoor zorgen dat de doorbloeding van je handen en voeten minder goed is. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je handen sneller geïrriteerd raken en gevoeliger zijn voor invloeden van buitenaf.

Droogheid, roodheid en schilfertjes zijn dus bekende symptomen voor mensen met diabetes. Dit komt trouwens niet alleen voor op de handen, maar kan over het hele lichaam opspelen.

De Menopauze

Het is duidelijk dat hormonale veranderingen veel invloed kunnen hebben op je huid. Dat is niet gek, want je hormonen zijn voor een deel verantwoordelijk om je huid zacht, soepel en gezond te houden.

Tijdens de menopauze maken vrouwen een periode van veel hormoonwisselingen mee. Tijdens deze fase komt het dus ook veel voor dat de huid van je handen ruwer wordt, gaat vervellen en niet meer zo soepel aanvoelt.

Tekort aan voedingsstoffen

De beste manier om een mooie en gezonde huid te krijgen? Dat doe je natuurlijk door zo goed mogelijk te eten.

Droge handen kunnen erop wijzen dat je niet voldoende binnenkrijgt van bepaalde voedingsstoffen. Zo is het een teken van watertekort, maar kan het er ook op wijzen dat je te weinig gezonde vetten binnenkrijgt.

Wanneer moet je naar de dokter?

Iedereen heeft soms last van droge handen, dus het is lastig om te bepalen wanneer je nou met een serieus medisch probleem te maken hebt. Toch is het belangrijk om op tijd naar de dokter te gaan, aangezien je toekomstige complicaties kunt voorkomen.

Zo kunnen diepe kloven uiteindelijk infecties worden, net zoals blaren of een erg schilferende huid.

Merk je dat je een droge huid begint te ontwikkelen? Probeer dit dan eerst te behandelen met milde zeep en smeer je handen regelmatig in met een handcrème.

Wanneer het probleem na enkele weken nog steeds niet verdwenen is, of je merkt dat je pijnlijke kloven of blaren krijgt, dan is het tijd om naar de dokter te gaan. Met hem of haar kan je een verdere behandeling bespreken.

Er valt dus niet altijd iets aan droge handen te doen, maar in de meeste gevallen kan je je handen gezond houden door een aantal tips en tricks te volgen.

Tips om droge handen te voorkomen

Lachende jonge verzorgde vrouw handen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, maar wat kan je precies doen om te voorkomen dat je handen uitdrogen? Een goede verzorgingsroutine is een van de beste manieren.

Door je handen namelijk elke dag een beetje aandacht te geven, weet je zeker dat zie niets tekort komen. Maar wat is nou een goede verzorgingsroutine voor je handen?

Dagelijkse verzorging

Een van de beste manieren om je handen gezond te houden, is door de huid op je handen haar natuurlijke balans te laten behouden. Je huid bevat namelijk talloze natuurlijke oliën en vetten die een soort bescherming vormen.

Iedere keer dat je je handen wast met te agressieve zeep, wordt deze bescherming verwijderd. Dat zorgt uiteindelijk dus voor droge handen met barsten, schilfertjes en zelfs kloven.

Zorg er dus voor dat je je handen niet te vaak wast en dat je altijd speciale milde zeep gebruikt. Was ze bovendien met koud water, aangezien warm water uitdrogend werkt.

Droog je handen niet af na het wassen, maar smeer ze in met een speciale handcrème of olie. Zo kunnen je handen het overtollige vocht absorberen, aangezien de crème voorkomt dat het water verdampt.

Om je handen in optimale conditie te houden, is het helemaal verstandig om gebruik te maken van speciale nagelriemolie. Deze olie houdt je nagelriemen zacht, waardoor je hier ook geen droge velletjes krijgt.

Bij gezonde en gehydrateerde handen is het niet nodig om te scrubben. Sterker nog: vermijd zoveel mogelijk irriterende verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen om je handen zijdezacht te houden.

Wat zijn goede verzorgingsproducten?

Ieder lichaam is anders, dus iedereen heeft behoefte aan een ander type handcrème. Het is daarom goed om te weten wat voor soort huid je hebt voordat je een crème koopt.

Mensen met erg gevoelige handen zijn gebaat bij een speciale natuurlijke handcrème die geen parfum of kleurstoffen bevat. De crèmes van Neutral zijn in dat geval een goede keuze.

Hebben jouw handen de neiging om extreem droog te worden? Dan heb je niet genoeg aan een dunne handcrème, maar moet je een extra dikke crème aanschaffen zoals de handcrème van Stokolan.

Zijn je handen niet erg gevoelig en vind je het gewoon prettig om dagelijks een frisse handcrème op te smeren? Dan kan je gerust voor een kwalitatieve crème gaan met een lekkere geur, zoals de verschillende handcrèmes van Kneipp.

Arganolie voor je handen

Arganolie Argannoot verzorgde handen

Het is natuurlijk lastig om te zeggen welk product goed werkt voor jouw handen, maar er is in ieder geval een prima allround product dat voor ieder huidtype werkt.

Arganolie is volledig natuurlijk, ontzettend mild en bevat bovendien goede stoffen die een droge huid kunnen voorkomen. Dit geldt dus niet alleen  voor droge handen en droge voeten maar ook voor het gezicht en de rest van het lichaam.

Zo bevat de Marokkaanse olie veel gezonde natuurlijke vetten. Deze vetten houden de natuurlijke barrière van je huid in balans en zorgen ervoor dat je huid soepel en zacht blijft.

Daarnaast zit er ook vitamine E in de olie, wat de aanmaak van nieuwe, gezonde cellen stimuleert. De olie heeft bovendien een kalmerende werking die goed is voor mensen met een gevoelige huid.

Het is daarom een goed idee om iedere dag een druppel arganolie over je handen te verdelen, zodat je ze op natuurlijke wijze gezond en gehydrateerd houdt.

Wil je meer lezen over wat arganolie voor jou kan doen? Lees dan ons artikel Wat is Arganolie?

Droge handen in beeld

Droge Handen in Beeld

Droge handen kunnen ontzettend vervelend zijn, aangezien ze voor een aantal klachten zorgen. Je handen voelen ruw aan, ze kunnen gaan jeuken en er kunnen zelfs pijnlijke kloven ontstaan.

Droge handen ontstaan door verschillende invloeden van buitenaf, zoals een droge lucht, agressieve zeep en te warm water. Gelukkig is het daarom ook makkelijk om droge handen te voorkomen, aangezien er genoeg manieren zijn om je handen te beschermen.

Met een DIY recept of een crème uit de winkel worden jouw handen in een mum van tijd weer zijdezacht, vooral wanneer je ze elke dag de juiste verzorging en aandacht geeft.

Heb jij last van droge handen en heb je een middeltje gevonden dat het probleem aanpakt? Laat het ons dan vooral weten in de comments.

Deel jouw ervaringen met verschillende verzorgingsproducten zodat andere mensen met droge handen weten welke middelen de moeite waard zijn.

Ken je bovendien iemand die last heeft van droge handen? Deel dit artikel dan met hem of haar om het probleem te verhelpen!