Leer de Huid Beter Kennen (de Opperhuid Editie)

Leer de Huid Beter Kennen (de Opperhuid Editie)

Het is heel grappig om te denken aan het feit dat de meesten van ons niet eens iets weten en merken van, of veel aandacht geven aan het grootste orgaan van ons lichaam, terwijl het eigenlijk heel erg opvalt en zichtbaar is.

Als je vraagt wat het grootste orgaan is in het menselijk lichaam, zouden velen denken aan inwendige organen, en het meest voorkomende antwoord is de longen. De menselijke longen zijn absoluut groot, maar niet groot genoeg om het te winnen van de huid!

De huid heeft zeer belangrijke functies en dat is ook precies de reden waarom het veel aandacht verdient. Het dient als beschermend omhulsel van alles in het lichaam. Als we geen huid zouden hebben, zouden onze spieren, botten, weefsels en andere organen helemaal in de war raken, en blootgesteld worden aan allerlei infecties.

Hier zijn twee andere functies van de huid!

  • Het voorkomt dat ons lichaam oververhit raakt of bevriest. De huid reguleert de lichaamstemperatuur en zorgt ervoor dat het op precies de juiste temperatuur blijft.
  • Dankzij de huid hebben we onze tastzintuig.

De opperhuid

Waarschijnlijk weet je wel al dat de huid uit drie lagen bestaat. We zullen als eerste ingaan op de opperhuid.

Wat is de opperhuid

De opperhuid is de buitenste huidlaag. Dit is de huidlaag die we zien. Oude huidcellen zijn hard en ruw, zodat de huid effectief kan functioneren als een beschermend omhulsel.

Maar oude huidcellen zijn er niet zo heel lang. Uiteindelijk vallen ze van het huidoppervlak af. Wist je dat dagelijks ongeveer 30.000 tot 40.000 dode huidcellen door het huidoppervlakte worden afgeworpen? Laat je niet afschrikken door deze aantallen, want dit is niet meer dan normaal.

De opperhuid maakt nieuwe huidcellen aan ter vervanging van de oude. Ongeveer 95% van de cellen in de opperhuid zijn bezig met het aanmaken van nieuwe huidcellen, terwijl de resterende 5% melanine maken.

Wat is melanine?

Melanine geeft kleur aan je huid. Hoe meer melanine je huid heeft, hoe donkerder de kleur van je huid zal zijn. Je huidcellen produceren meer melanine als je jezelf blootstelt aan de zon.

Als je je afvraagt waarom, dan is het antwoord simpelweg om te voorkomen dat je huid verbrandt door de UV-stralen van de zon.

Waarschijnlijk heb je wel al gemerkt dat je huid bruiner wordt als je meer in de zon bent. Hoewel melanine een enorm vermogen bezit om je te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon, betekent dit niet dat je geen extra bescherming nodig hebt. Je zou altijd zonnebrandcrème moeten opsmeren, of het nu bewolkt of zonnig is.

Beschermende kleding kan ook helpen de pijnlijke ervaring van zonnebrand te vermijden. Vergeet niet om je huid altijd te beschermen, zodat je de kans dat je huidkanker krijgt, kunt minimaliseren.

Deel dit artikel over de lagen van de huid met je vrienden! Sharing is caring!