Leer de Huid Beter Kennen (de Onderhuid Editie)

Onderhuid

De huid heeft drie lagen. De opperhuid, onderhuid en het onderhuidse vet. De opperhuid is wat we zien oftewel de buitenste laag. Maar wat is de onderhuid? Laten we ons eens verdiepen in de huid en meer te weten komen over de laag die eronder zit.

Alles over de onderhuid

Als je onder de zichtbare laag van de huid gaat, dan zul je de onderhuid vinden. De onderhuid is niet zichtbaar, omdat deze huidlaag onder de opperhuid ligt.

Wat zit er allemaal in de onderhuid? Je zult zenuwuiteinden, bloedvaten, talg- en zweetkliertjes vinden. De onderhuid bevat ook collageen en elastine. Deze substanties zijn sterk en elastisch.

Heb je je ooit afgevraagd hoe het mogelijk is dat we een tastzin hebben? We weten hoe dingen voelen als we ze aanraken als gevolg van de zenuwuiteinden in de onderhuid.

Deze zenuwuiteinden zenden een signaal naar je hersenen via het zenuwstelsel, zodat het gevoel dat werd waargenomen door de huid bij het aanraken van een object geïnterpreteerd kan worden door de hersenen. Zo weet je of iets wat je aanraakt warm, koud, zacht, ruw is etc.

De zenuwuiteinden in de onderlaag zijn eigenlijk heel wonderlijk. Waarschijnlijk heb je het wel eens ervaren dat je iets heel warms aanraakte en instinctief in een oogwenk je hand wegtrok. Dit is omdat je zenuwuiteinden ook samenwerken met je spieren, om te voorkomen dat je jezelf niet pijn doet.

In een fractie van een seconde communiceren de zenuwuiteinden een signaal naar de hersenen en deze zullen de spieren automatisch het bevel geven om te reageren.

Je hebt wel gemerkt hoe snel we onze hand wegtrekken als we iets hebben aangeraakt dat gloeiend heet is. We hoeven er zelfs niet over na te denken om onze hand weg te trekken. Het is een instinctieve reflex.

Als je verder rondkijkt in de onderhuid zul je een heleboel bloedvaten vinden. De kleine bloedvaten in de onderhuid zorgen ervoor dat de huidcellen gezond blijven. Deze kleine bloedvaten vervoeren zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen en tegelijkertijd nemen ze de afvalresten weg.

In de huid van kinderen zijn bloedvaten moeilijker te vinden, maar als je een grootouder hebt dan zul je waarschijnlijk wel in staat zijn hun bloedvaten te zien. Dit is omdat naarmate we ouder worden de onderhuid dunner wordt.

Wat kun je nog meer vinden in de onderhuid? Je olieklieren natuurlijk! Olieklieren, ook wel bekend als talgklieren, produceren een substantie genaamd talg. Dit is de natuurlijke olie van de huid.

Waarom is dit belangrijk? Nou, talg is eigenlijk een beschermende laag van de huid. Je olieklieren in de onderhuid produceren talg en je zweetklieren in de onderhuid produceren zweet. En wanneer deze in je poriën samenkomen, vormen ze een dunne beschermende barrière voor je huid.

Talg is ook het natuurlijke smeermiddel van de huid, zodat deze niet uitdroogt. Het maakt de huid ook ietwat waterdicht. Als we geen talg zouden hebben, zou de huid het water absorberen en doorweekt worden.

Ook al zien we de onderhuid niet, het heeft een zeer belangrijke functie voor je lichaam.

Kijk je nu al wat anders naar je huid? De huid is het grootste orgaan dat we hebben en is in feite onze eerste verdediging tegen vreemde indringers.

Als de huid ons niet zou bedekken, zouden we vatbaar zijn voor infecties en niet al te aantrekkelijk zijn om naar te kijken met alle spieren, weefsels en beenderen die overal rondslingeren.

De huid heeft ook nog een derde laag. Weet jij wat deze derde laag is?

Deel dit artikel over de lagen van de huid met je vrienden! Sharing is caring!