Hoe pak je ingegroeide haartjes aan? De 5 beste tips!

Benen Zonder Ingegroeide Haartjes

Heb je soms last van ingegroeide haartjes na het scheren of harsen van je bikinilijn? Deze kunnen behoorlijk vervelend zijn.

Valt het mee, dan heb je een paar dagen last van een bultje dat vanzelf verdwijnt. In andere gevallen kan het pijnlijk zijn, jeuken of ontstoken raken.

Met de juiste behandeling zijn ingegroeide haartjes echter goed te verhelpen. Hieronder lees je de 5 beste tips!

1. Bereid je lichaamshaar goed voor

Met de juiste voorbereiding kun je de kans op ingegroeide haartjes verkleinen. Knip lange haren eerst bij met een klein schaartje of een trimmer. Daarna zijn ze gemakkelijker te verwijderen, waardoor je huid gespaard wordt, omdat je het harsen of scheren minder vaak herhaalt.

2. Scrub de huid zachtjes

Voorzichtig scrubben is een uitstekende manier om dode huidcellen te verwijderen. Haartjes hebben dan minder kans om in te groeien. Hiermee kun je ook haartjes die al aan het ingroeien zijn weer losmaken uit de huid.

Scrub voor het ontharen en herhaal dit enkele malen per week naderhand. Wacht wel eerst totdat je huid weer een beetje gekalmeerd is na het ontharen.

3. Vergemakkelijk scheren met olie

Als je je bikinilijn scheert, kun je niet anders dan ook je huid raken met het scheermes. Voorkom onnodig veel wrijving door hem gladder te maken met een verzorgende olie, zoals amandelolie of arganolie.

Arganolie heeft ook een herstellende werking, dus helpt eventuele irritatie snel genezen. Ook van het gebruik van zulke oliën worden je haartjes zachter, wat ingroeien voorkomt.

Flesjes Arganolie

4. Scheer verstandig

Als je gaat scheren of harsen, is het slim om bepaalde richtlijnen in de gaten te houden. Gebruik bijvoorbeeld een scherp scheermes en scheer altijd met de haarrichting mee. Zo minimaliseer je irritatie door herhaaldelijk schuren met het mesje en voorkom je ingegroeide haren.

5. Verwijder ingegroeide haartjes met beleid

Heb je toch een ingegroeid haartje? Ga dan vooral niet krabben of pulken. Dit kan leiden tot ontstekingen of littekenweefsel.

Je kunt wel zachtjes cirkelende bewegingen maken met een schone, vochtige handdoek. Zo kun je het haartje sneller door de huid laten komen, maar stop ermee als het tot meer irritatie leidt.

Steekt een deel van het haartje eenmaal door je huid, leg er dan eerst 10-15 minuten een warme, vochtige doek op. Ontsmet een pincet en trek daarmee het haartje er recht uit. Maak de huid schoon met een mild reinigingsmiddel en verzorg deze met bijvoorbeeld Aloë Vera.

Let op! Is het gebied pijnlijk of ontstoken, neem dan contact op met je huisarts.

Een zachte behandeling van ingegroeide haartjes

Een vrouwenhuid kan behoorlijk gevoelig zijn, zeker bij de bikinilijn. Wil je deze ontharen, dan is een zachte behandeling essentieel.

Met de juiste voorbereiding en nazorg kun je irritatie en ingegroeide haartjes grotendeels voorkomen en er zijn trucs om ze eventueel te verhelpen. De bovenstaande tips helpen je hierbij!

Wil je meer lezen over de oorzaken van ingegroeide haren? Lees dan ook een ander artikel van ons waarin je Alles over de Oorzaken en Oplossingen van Ingegroeide Haren leert.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan op social media!