Hoe Kan Stress je Lichaam en Geest Ouder Maken?

Lichaam en Geest

Heeft iemand je weleens verteld dat je er moe uitziet als je veel stress hebt? Meestal zeggen mensen “moe” in plaats van “oud” om het wat vriendelijker te brengen. Maar kan stress ons lichaam en geest echt ouder maken?

Het antwoord is ja. Stress kan veroudering versnellen en dit wordt wetenschappelijk ondersteund. Velen duiden stress nu aan als de nieuwe biologische klok. Het slechte nieuws is dat stress zo krachtig is dat het ons niet alleen sneller oud maakt, maar ook onze gezondheid beïnvloedt.

Neem bijvoorbeeld de huidige president van de Verenigde Staten, Barack Obama. President zijn van een land brengt een hoop stress met zich mee. Slechts een paar maanden na zijn presidentschap werden de haren van Barack Obama grijs.

Op de huid komt veroudering tot uitdrukking in rimpels, fijne lijntjes, een hangende huid, donkere kringen rond de ogen en wallen onder de ogen. Maar hoe kan stress je sneller oud maken?

Wetenschappers zijn in 2004 gestart met het bestuderen van telomeren. Telomeren zijn de uiteinden van de strengen van het DNA. Stel je telomeren voor als de uiteinden van je schoenveters. Telomeren beschermen het DNA tegen het afbrokkelen.

Wanneer DNA begint af te brokkelen, is de cel niet langer gezond. In het geval van een huidcel werkt deze niet goed meer en begint deze ouder te lijken. Wanneer het DNA in een hersencel veroudert, begint het geheugen te verslechteren.

Telomeren fungeren als een beschermer van de chromosomen in onze lichaamscellen. De lichaamscellen delen zich continu en als ze beschadigd raken, worden de telomeren korter. Telomeren zijn in feite een nauwkeurige aanwijzing van de biologische veroudering van een lichaam.

Bekijk ook onze instructievideo hoe je arganolie aanbrengt op het lichaam:

Er is ontdekt dat stress de belangrijkste vijand is telomeren. Tekenen van veroudering, zoals grijs wordend haar, rimpels, fijne lijntjes, hangende huid, wallen onder de ogen etc. zijn eigenlijk te wijten aan de schade die veroorzaakt wordt door stress in telomeren.

Gelukkig zijn er altijd manieren om stress tegen te gaan, en te voorkomen dat rimpels en fijne lijntjes je huid al vroeg overnemen, en manieren om de zichtbaarheid hiervan te minimaliseren.

De meeste mensen, of misschien wel alle mensen, hebben een hekel aan stress. Hoewel stress veel negatieve kanten heeft, zijn er ook positieve te melden. Stress helpt ons dingen te bereiken en helpt ons te voelen.

Er is een verschil tussen goede en slechte stress. Herinner je je nog de stress die je voelde voordat je van een berg ging skiën? Dit is een goede vorm van stress, omdat deze verdween toen je naar beneden ging en je in plaats daarvan van de afdaling genoot.

Goede stress is stress die je maar voor korte tijd lastigvalt en slechte stress is stress die aanhoudt. Hoe meer stresshormonen je in je bloed toelaat, hoe meer schade ze toebrengen aan je telomeren en je dus sneller oud maken.

Hoe je omgaat met stress maakt alle verschil van de wereld voor de snelheid, waarmee je lichaam ouder wordt. Bijvoorbeeld, als je vastzit in een file en je haren uit je hoofd begint te rukken, te mompelen en vloeken, en helemaal gek wordt, zul je nog veel meer stress hebben. Maar als je gewoon accepteert dat je niets aan de situatie kan doen, en jezelf toestaat om achterover te leunen en ontspannen, zal je je niet meer gestrest voelen.

Deel dit artikel over Stress met je vrienden! Sharing is caring!