Nooit meer een bad hair day!

Blonde Vrouw Met Handen Onder Kin

Heb jij ook echt alles geprobeerd om je haar er een beetje fatsoenlijk uit te laten zien? Kappers en dure producten beloven allemaal hetzelfde, maar maken het zelden waar.

Gelukkig is de oplossing voor weerbarstig haar eigenlijk heel simpel. Je moet je haartextuur en je haartype kennen en je haar verzorgen met natuurlijke producten die bij jou passen.

“Haartextuur en haartype?” hoor ik je denken, “geen idee”. Snap ik, lees daarom rustig verder.

Haartextuur en haartype

Eerst de textuur. Als je een losse haar tussen duim en wijsvinger rolt, hoe voelt dat dan? Voel je het bijna niet? Voel je een stevige, maar ruwe draad? Of meer een katoenendraad?

Een losse haar van het fijne haartype voel je bijna niet. Fijn haar is erg kwetsbaar, maar omdat de schubben gesloten zijn is het wel lekker zacht. Grof haar is dik en stevig. De schubben van dit haar staan open, waardoor het ruw aanvoelt. Medium haar zit tussen deze twee structuren in. Het is minder breekbaar dan fijn haar, maar niet zo dik als grof haar.

Naast textuur wordt je haartype bepaald door de mate van krul. Je hebt stijl haar, golvend haar, krullen of kroeshaar. De verschillende texturen en types hebben hun eigen gevaren. Fijn haar is breekbaar, dik haar kan poreus zijn, krullend pluist, stijl haar is snel vet, terwijl kroezend haar juist droog is.

Daarnaast kan het weer je textuur ook beïnvloeden. Een warme en vochtige omgeving zorgt voor meer pluis en de zon zorgt voor uitdroging.

Als je je haartype verkeerd inschat, zal je waarschijnlijk verkeerde producten kopen en dan zal je haar nooit zo mooi worden als op de verpakking wordt beloofd. Hieronder lees je een aantal natuurlijke oplossingen voor elk haartype.

Aloë Vera

Aloë Vera is rijk aan nuttige voedingsstoffen voor elk haartype. Breng het voor of na het wassen aan op je haarpunten. Het helpt de haarschubben van grof haar te sluiten, zodat je haar weer mooi zacht is.

Aloë Vera versterkt fijn haar, zodat het minder snel breekt. Omdat het je haar ook zacht en soepel maakt, raakt het minder snel in de klit, wat extra prettig is voor fijn haar dat snel kan breken.

Arganolie Elke Cent Waard

Kokosolie

Kokosolie voedt je haar, stimuleert groei als je het in masseert op je hoofdhuid en voorkomt gespleten punten. Vooral grof haar reageert vaak fantastisch op olie, doordat het het ruwe haar verzacht.

Hoe erger je haar krult, hoe droger het waarschijnlijk aan de onderkant is. Kokosolie zal dat heerlijk voeden. Als je een dag in de zon zit of naar de sauna gaat, is het verstandig je haar met een klein laagje kokosolie tegen uitdroging te beschermen.

Bij fijn en stijl haar moet je voorzichtig zijn met kokosolie, omdat het je haar onnodig kan verzwaren.

Eiwitten

Eiwitten versterken fijn haar en geven het zijn natuurlijke stevigheid terug. Maak één keer in de week een haarmasker van eiwitten gemengd met arganolie. Dit geeft fijn haar een volumeboost zonder het te verzwaren.

Wees bij medium en grof haar voorzichtig met eiwitten, deze stevige haartypes hebben van nature al veel eiwitten in zich en nog meer zal het stroachtig maken.

Arganolie

Arganolie is extreem rijk aan vitamine E, waardoor het je haar beschermt, hydrateert en verstevigt. Als je snel vettig haar hebt, breng dan de arganolie alleen op de onderste punten aan. Als je haar hebt dat snel pluist, breng dan de arganolie over je hele haar aan om het in bedwang te houden. Ook krullend en kroeshaar reageert super op de verzorging van arganolie.

Lees hier de uitgebreide gebruiksaanwijzing voor het gebruik van arganolie voor je haar.

Als je je haartextuur en -type kent, kun je het gericht verzorgen. Daarbij zijn natuurlijke verzorgingsmiddelen beter en goedkoper dan ingewikkelde producten. Vergeet tot slot niet om je haar niet te vaak te wassen en niet te heet water te gebruiken. Zeker weten dat jij binnenkort wordt gevraagd hoe je aan die schitterende lokken komt!

Heb je wat geleerd van dit artikel? Deel het dan zodat je vriendinnen ook kunnen leren hoe hun haar in elkaar zit.

Wat is jouw gouden tip voor een gezonde bos haar?