Culinaire Arganolie, De 4 grootste gezondheidsvoordelen !

Vrouw Kort Haar Lacht

Culinaire arganolie heeft vele gezondheidsvoordelen. Het bevat een hele reeks aan heilzame stofjes, waarvan sommige niet voorkomen in andere plantaardige oliën. Bovendien is arganolie zeer smakelijk en geschikt voor vele culinaire toepassingen.

Hieronder vind je een lijstje van de 4 grootste gezondheidsvoordelen, plus een smakelijk recept!

Meer over culinaire arganolie

Culinaire arganolie wordt verkregen uit de pitten van de vruchten van de Argania spinosa boom. De beste kwaliteit arganolie wordt op traditionele wijze geproduceerd door Berber vrouwen in Marokko. Zij plukken de vruchten, drogen deze, verwijderen en pellen de pitten met de hand en roosteren deze kort.

Daarna persen ze de pitten om uiteindelijk de goudgele olie te verkrijgen. Alleen dit ambachtelijke proces leidt tot arganolie met de onderstaande gezondheidsvoordelen.

1. Arganolie voor het immuunsysteem

Arganolie is rijk aan linolzuur, dat ons lichaam niet zelf aanmaakt en we dus via onze voeding moeten binnenkrijgen. Dit essentiële vetzuur heeft een positief effect op ons immuunsysteem en helpt ontstekingen voorkomen en bestrijden.

Arganolie bevat ook veel prostaglandinen; hormoonachtige stoffen die eveneens een ontstekingsremmende werking hebben. Ze hebben ook een gunstig effect op onder andere pijn en koorts.

Gezondere Culinaire Arganolie

2. Arganolie voor hart en bloedvaten

Arganolie bestaat voor het overgrote deel uit onverzadigde vetzuren, die LDL (slecht cholesterol) in ons bloed helpen afbreken en juist de hoeveelheden HDL (goed cholesterol) doen toenemen. Deze verandering heeft positieve gevolgen voor het hart en bloedvaten en helpt onder andere aderverkalking, hartaanvallen, beroertes en andere ernstige aandoeningen voorkomen.

3. Arganolie voor de lever

De lever is een zeer belangrijk orgaan, omdat dit verantwoordelijk is voor het verwijderen van schadelijke stoffen die we dagelijks binnenkrijgen. Arganolie bevat diverse stofjes die de lever stimuleren en deze dus helpen ons systeem te reinigen.

4. Arganolie voor de spijsvertering

Zelfs mensen die hun best doen om gezond te eten, kunnen nog tekorten hebben aan bepaalde voedingsstoffen, omdat hun lichaam moeite heeft deze op te nemen.

Arganolie kan de hoeveelheden pepsine en maagsappen vergroten, waardoor het lichaam beter in staat is om voedsel te verteren en belangrijke voedingsstoffen te verwerken.

Overstappen Op Culinaire Arganolie

Recept: Honing-mosterd dressing met culinaire arganolie

Culinaire arganolie heeft niet alleen vele gezondheidsvoordelen, maar smaakt ook nog eens heerlijk in allerlei recepten! Hieronder een goed voorbeeld van een smakelijke dressing met arganolie.

Benodigdheden:

1/2 kopje extra vergine olijfolie, 1/3 kopje appel cider azijn, 2 theelepels pure culinaire arganolie, 2 eetlepels biologische honing en 1 eetlepel biologische Dijon mosterd.

Vermeng de ingrediënten tot ze een mooie, goudgele vloeistof vormen. Heerlijk op een salade met bijvoorbeeld geitenkaas en walnoten! Voor meer informatie over culinaire arganolie en recepten, klik hier.

Gezond van binnenuit met culinaire arganolie

Culinaire arganolie die op ambachtelijke wijze wordt bereid door Berber vrouwen in Marokko, zit bomvol heilzame stofjes die vele gezondheidsvoordelen hebben. Deze zijn onder andere goed voor hart- en bloedvaten, het immuunsysteem, de lever en de spijsvertering. Bovendien bestrijden ze vrije radicalen.

Arganolie smaakt het heerlijk in allerlei recepten. Proef het zelf door bovenstaand recept uit te proberen en laat ons weten wat je ervan vond!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het dan op social media!