Gezonde Manieren om Kip te Bereiden

Gezonde Manieren om Kip te Bereiden

Kip is een geweldige bron van proteïne. Proteïne is een voedingsmiddel dat het lichaam nodig heeft om gezond en sterk te blijven.

We kunnen proteïnen ook binnenkrijgen via ander vlees, eieren, vis, zeevruchten en groenten. De meeste dokters zullen kip aanbevelen als bron van proteïne in plaats van varkens- of rundvlees, omdat het minder vet bevat.

Het wordt ook aanbevolen het vel van de kip af te halen, omdat deze een hoog ongezond cholesterolgehalte bevat. Maar wist je dat de manier waarop je kip bereidt de voedingswaarde kan beïnvloeden?

Hoe kun je gezond eten als je niet gezond kookt? Hier zijn 3 gezonde en lekkere manieren om kip te bereiden.

Roerbakken

Roerbakken of wokken is één van de meest gezonde manieren om te koken. Met roerbakken gebruik je erg weinig vet en het eten is snel gaar, zodat het verlies aan voedingsstoffen en smaak minimaal is. Je krijgt ontzettend smaakvolle en gezonde gerechten die eenvoudig zijn klaar te maken.

gezonde-manieren-om-kip-te-bereiden2

Basistechnieken van kip roerbakken

 1. Snij een kipfilet in dunne reepjes of kleine stukjes
 2. Verwarm een kleine hoeveelheid olie in een wok of koekenpan met zware bodem op een middelgroot vuur.
 3. Roerbak de kip tot deze bruin is. Normaal gesproken duurt dit drie tot vijf minuten.
 4. Voeg groenten toe en kook voor nog eens vijf minuten terwijl je regelmatig roert. Vergeet niet om je kip roerbakgerecht vol te stoppen met groenten die anti-oxidanten, vitaminen en mineralen bevatten, zoals broccoli, wortels, paprika, selderij, uien, knoflook en maak het af met een handjevol cashewnoten of amandelen.

Bakken of braden

Bakken (of braden) betekent dat je het eten op een hoge temperatuur klaarmaakt in een oven. De hoge temperatuur laat het vet van het vlees smelten (ja, zelfs de verborgen vetten). Als eindresultaat zul je een gerecht hebben dat geweldig smaakt zonder al het overtollige vet.

Basistechnieken van kip bakken of braden

 1. Verwijder het vel van de kip.
 2. Wrijf het kippenvlees in met een beetje olijfolie om te voorkomen dat deze uitdroogt gedurende het bakken of braden.
 3. Smeer je kip in met kruiden, zoals peper, oregano, tijm en paprika om de smaak een oppepper te geven, zonder al te veel zout toe te voegen.
 4. Braad de groenten nooit in dezelfde pan, omdat deze het druppende vet zullen opnemen.

Grillen

Grillen lijkt een beetje op bakken, omdat het eten op een hoog vuur wordt klaargemaakt. Grillen maakt echter gebruik van de directe warmte-methode, waarbij het vlees direct op een vuur wordt klaargemaakt, meestal op een grill of barbecue.

Het vlees wordt aan één kant gebakken en omgedraaid als deze klaar is. Op dezelfde manier als bij bakken, drupt het overtollige vet van het vlees. Grillen geeft het vlees een andere smaak vanwege de rook.

gezonde-manieren-om-kip-te-bereiden1

Basistechnieken van kip grillen

 1. Marineer je kippenvlees minstens een uur voordat je gaat grillen.
 2. Bak je vlees niet te lang; verbrand vlees smaakt nooit lekker.
 3. Voeg geen olie toe tijdens het grillen, het natuurlijke vet zal er afdruipen en het vlees vanzelf vet houden.

Gebruik gezonde oliën in je gerechten

Een belangrijke kanttekening is om gebruik te maken van plantaardige oliën die weinig verzadigde vetten bevatten en veel mono-onverzadigde vetten, zoals Marokkaanse Arganolie.

Arganolie bevat een hoog gehalte aan onverzadigde vetten die de waarde van je cholesterol kunnen verbeteren en het risico van hart- en vaatziekten kunnen reduceren.

Deel dit artikel over gezonde manieren om kip te bereiden met je vrienden! Sharing is caring!