9 Manieren om Gespleten Haarpunten te Voorkomen

9 Manieren om Gespleten Haarpunten te Voorkomen

De puntjes van je haar zijn de oudste delen van de haarstrengen en lopen dus de meeste kans om te splijten. Gespleten haarpunten komen voor wanneer de buitenlaag die de haarschacht beschermt beschadigd en gespleten raakt. Het slechte nieuws is dat de split de haar in kan gaan en nog meer schade kan veroorzaken. Haar met gespleten puntjes ziet er droog en dof uit.

gebroken-en-beschadigd-haar-9-manieren-om-gespleten-haarpunten-te-voorkomen2

Wat veroorzaakt gespleten haarpunten?

Haar met gespleten punten is gebroken en dus beschadigd haar. Voordat je met de verzorging van je haar begint is het verstandig om eerst uit te zoeken waardoor het gebroken is.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van gespleten haarpunten zijn:

 • Te veel borstelen
 • Het gebruik van producten die sterke chemicaliën bevatten zoals permanent, haarverf of haarlak
 • Overmatig gebruik van föhn, steiltang of krultang
 • Niet regelmatig naar de kapper gaan
gebroken-en-beschadigd-haar-9-manieren-om-gespleten-haarpunten-te-voorkomen1

Wat kun je doen?

Helaas is er geen echte en blijvende oplossing voor gespleten haarpunten. De gebruikelijke behandeling is altijd afknippen geweest.

Maar voel je je niet opgelaten als je telkens weer terug naar de kapper moet alleen maar om je gespleten haarpunten bij te laten knippen? Het beste is om gespleten haarpunten te verhinderen. Hier volgen enkele tips daarvoor.

 1. Te vaak wassen berooft het haar van zijn natuurlijke beschermende vocht. Heet water heeft hetzelfde effect. Was je haar tenminste een maal per dag met handwarm water en een milde shampoo om het vuil te verwijderen dat zich op die dag verzameld heeft.
 2. Dep je haar na het wassen met een handdoek droog. Als je het droogwrijft ontstaat wrijving die de haarschacht kan beschadigen en het haar kan laten breken.
 3. Haal met een kam met wijde tanden de knopen uit je haar, vooral na het wassen. Nat haar is kwetsbaar. Hard aan de knopen in je haar trekken kan het haar breken en gespleten haarpunten veroorzaken.
 4. Gebruik als het even kan geen hete apparaten om je haar te stileren. Hete stileerapparaten drogen het haar uit. Laat je haar vanzelf droog worden. Of gebruik een koele instelling op föhn, krultang of stijltang.
 5. Gebruik geen elastiekjes, klittenband of metalen klemmen in je haar. Deze accessoires trekken te hard aan je haar wanneer je ze weer verwijdert.
 6. Vermijd haarstileringsproducten die op alcohol zijn gebaseerd. Alcohol droogt het haar uit en maakt het gevoeliger voor gespleten puntjes.
 7. Gebruik Arganolie, een effectief vochtinbrengend product uit Marokko. Droog haar splijt makkelijker, dus het is belangrijk dat je je haar gehydrateerd houdt. Arganolie zit vol met voedingsstoffen die vocht in het haar vasthouden en het haar voeden. Arganolie bevat bovendien anti-oxidanten die veroudering tegengaan.
 8. De zon kan je haar uitdrogen en broos maken. Draag als je naar buiten gaat een sjaal of hoed om je haar te bedekken en tegen de zon te beschermen.
 9. Ga elke 6 weken naar de kapper om je gespleten haarpunten te laten knippen.

Deel dit artikel over hoe gespleten haarpunten te kunnen voorkomen met je vrienden! Sharing is caring!