Een Droge Huid, de Oorzaken en de Oplossingen!

Bestrijd een droge huid met deze tips.

Vrouwen over de hele wereld hebben last van een droge huid. Deze huid voelt vaak trekkerig en kwetsbaar aan en ziet er meestal ook minder gezond uit door kleine schilfertjes. Denk jij dat jij ook last hebt van een droge huid? Lees dan verder om te ontdekken hoe jij het beste kunt zorgen voor jouw droge huid!

Hoe herken je een droge huid?

Vrouw droge huid vergrootglas

Het is niet moeilijk om een droge huid te herkennen. Huid met een tekort aan vocht heeft namelijk een aantal typische kenmerken die op iedere leeftijd voor kunnen komen.

Een strak gevoel

Een droge huid komt eigenlijk gewoon iets tekort: water. Dit betekent dat je huid minder goed kan functioneren en daardoor ook minder flexibel wordt. Hierdoor hebben veel mensen het gevoel dat hun huid ontzettend strak staat, want deze kan minder goed meebewegen.

Schilfertjes

Bij een erg droge huid kan het zijn dat je last krijgt van kleine witte schilfertjes op je voorhoofd of wangen. Eigenlijk zijn deze schilfers kleine barstjes in je huid. Een droge huid krimpt namelijk en kan gemakkelijk breken, waardoor je last krijgt van deze schilfertjes.

Meer rimpels en fijne lijntjes

Je huid heeft water nodig om extra volume en soepelheid te krijgen. Heb je een uitgedroogde huid? Dan zullen er eerder rimpels en fijne lijntjes ontstaan doordat de huid te slap of stug is.

Een vette huid

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar mensen met een droge huid hebben ook vaak last van vette plekjes op hun gezicht. Dit komt doordat de huid de balans wil herstellen door juist ontzettend veel olie aan te maken. Het resultaat is een glanzend voorhoofd terwijl de rest van je huid droog aanvoelt.

Rode vlekjes

Rode vlekjes in je huid zijn een teken van irritatie. Wanneer je huid te weinig vocht krijgt, kan deze ook minder goed tegen irriterende producten en stoffen uit je omgeving. Daarom hebben mensen met een droge huid vaak last van rode vlekjes. De symptomen van een droge huid kunnen op iedere leeftijd verschillen. Het is dus belangrijk om in de gaten te houden hoe jouw huid verandert wanneer je ouder wordt.

Droge huid op iedere leeftijd

Vrouwen verschillende leeftijden

We zouden allemaal willen dat onze huid er altijd uitzag als een zacht babyhuidje. Helaas is dat niet het geval, want wanneer je ouder wordt, veroudert je huid ook. Op iedere leeftijd heb je dus te maken met andere soorten problemen, omdat je huid een andere samenstelling heeft.

Tussen de twintig en dertig jaar

Op deze leeftijd wisselen je hormonen nog ontzettend veel, dus veel mensen krijgen te maken met acne. Als je voorbij de 25 jaar bent, zal je huid langzaam gaan verouderen. Dit begint met kleine veranderingen zoals een paar fijne lijntjes en een klein beetje minder collageen in je huid.

Tussen de dertig en veertig jaar

De meeste mensen zullen op deze leeftijd merken dat de huid droger aan gaat voelen. Dit komt doordat de cellen in je lichaam minder snel worden vernieuwd. Collageen en elastine nemen ook af, waardoor je huid minder soepel wordt en je sneller rimpels krijgt.

Tussen de veertig en de vijftig jaar

Op deze leeftijd vinden de grootste veranderingen in je huid plaats. De hoeveelheid oestrogeen in je lichaam is namelijk ontzettend gedaald en dit hormoon is juist verantwoordelijk voor de soepelheid van je huid. Je huid kan dof en vermoeid ogen en de eerste ouderdomsvlekjes komen tevoorschijn.

Tussen de vijftig en de zestig jaar

Op dit moment is zeker een derde van je collageenvoorraad verdwenen. Je huid wordt slap en kan ook minder goed vocht vasthouden. Veel mensen krijgen op deze leeftijd ook te maken met kleine schilfertjes op de huid.

Zestig jaar en ouder

Des te ouder je wordt, des te dunner je huid aanvoelt. Je huid is ook veel gevoeliger voor ontstekingen en de zon, waardoor je meestal veel rode plekjes krijgt. Ook kan je nog minder vocht vasthouden, dus vrijwel iedereen heeft op deze leeftijd last van een droge huid. Ouderdom is slechts één van de oorzaken van een drogere huid. Er zijn ook andere zaken die allemaal een rol kunnen spelen.

De oorzaken van een droge huid

De Oorzaken van een Droge Huid

Wanneer je een gezonde huid hebt, wordt deze beschermd door een laagje lipiden. Dit is een vettig stofje dat je huid verzorgt, maar ook beschermt tegen schadelijke stoffen. Dit laagje kan om verschillende redenen verdwijnen, waardoor je last krijgt van een droge huid.

Het verdwijnen van het laagje lipiden wordt meestal veroorzaakt door iets van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan schadelijke stoffen in verzorgingsproducten of in de lucht. Deze halen het beschermende laagje langzaam maar zeker weg.

Daarnaast kan het laagje ook verdwijnen door een probleem aan de binnenkant van je lichaam. Er kan sprake zijn van een ziekte, maar ook hormoonschommelingen zorgen ervoor dat de lipiden worden afgebroken.

De oorzaak van droge huid is voor iedereen anders, maar er zijn wel een aantal oorzaken die veel voorkomen. Houd deze dus in de gaten om je huid zo gezond mogelijk te houden.

1. Droge lucht

Het weer heeft ontzettend veel invloed op onze huid. Wanneer de hoeveelheid vocht in de lucht afneemt, zal ook je huid droger aan gaan voelen. Ook extreme warmte of harde wind zorgen ervoor dat je huid vocht verliest.

2. Hete douches

Vind je het ook zo lekker om lang onder een hete douche te staan? Eigenlijk is dit hete water helemaal niet goed voor je huid, want het breekt het beschermende laagje lipiden af. Hierdoor voelt je huid meteen droger en kwetsbaarder aan.

3. Agressieve huidverzorging

Huidverzorgingsproducten zijn ervoor gemaakt om je huid gezond te houden, maar helaas lukt dat niet altijd. Veel chemische producten kunnen de natuurlijke balans in je huid verstoren en irritaties veroorzaken. Ook agressieve scrubs en harde make-up borstels kunnen je huid beschadigen en uitdrogen.

4. Uitdroging

Ons dieet is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van ons lichaam. Het is daarom belangrijk om veel water te drinken, want wie te weinig water drinkt kan ook zijn huid niet voeden. Drink dus de hele dag door water, zelfs wanneer het niet warm is.

5. Ouderdom en hormonen

Wanneer je ouder wordt, word je huid dunner en zwakker. Hierdoor is deze minder goed in het vasthouden van vocht en krijg je sneller last van droge plekjes. Ook wanneer je hormonen veranderen kan de hoeveelheid vocht in je huid afnemen.

6. Medische redenen

Er zijn een aantal medische problemen die ervoor kunnen zorgen dat je huid droger en kwetsbaarder wordt. Diabetes, psoriasis en eczeem horen daar allemaal bij. Wanneer deze problemen behandeld worden, kan je huid weer een beetje aansterken. Het is belangrijk om de oorzaken van een droge huid te kennen, want dan kan je er daadwerkelijk iets aan doen. Maar wat is nou de beste manier om een droge huid te verzorgen?

Droge huid verzorgen

vrouw middelbare leeftijd huidverzorging creme gezicht

Je hebt een droge huid, maar wat kan je doen om er vanaf te komen? De droge huid heeft een specifieke soort verzorging nodig die helemaal gericht is op het hydrateren en herstellen van de huid. Een droge huid verzorg je het beste door het volgende stappenplan te volgen:

Reinig met lauw water

Kies ervoor om je gezicht schoon te maken met lauw water, zowel in de douche als boven de wastafel. Lauw water beschadigt je huid niet, waardoor de beschermende laag natuurlijke oliën op je huid blijft zitten. Hierdoor kan je huid veel meer vocht vasthouden.

Gebruik een milde reiniger

Veel reinigers zijn ervoor gemaakt om jouw huid helemaal schoon te maken, dus zelfs alle goede stoffen worden weggeveegd. Chemische reinigers zijn vaak erg agressief en bevatten alcohol, een stof die je huid uitdroogt. Ga daarom voor een reiniger op waterbasis die alleen natuurlijke ingrediënten bevat.

Scrub met milde ingrediënten

Met een scrub verwijder je dode huidcellen van je gezicht, waardoor deze er jonger en frisser uitziet. Een scrub met agressieve bestanddelen kan er helaas voor zorgen dat je huid beschadigd raakt. Ga daarom voor een scrub met natuurlijke en milde scrubdeeltjes, zoals stukjes rozemarijn of lavendel.

Breng een goede toner aan

Je huid is nu brandschoon, maar moet dus ook weer verzorgd worden. Een toner bevat talloze goede ingrediënten die je huid de hele dag lang verzorgen. Ga ook hier voor een product op waterbasis, aangezien alcohol en glycerine niet erg goed zijn voor je huid.

Gebruik een rijke moisturizer

Een droge huid kan echt niet zonder een moisturizer. Deze producten zitten namelijk vol met rijke oliën en vetten die je huid herstellen en hydrateren. Je brengt een moisturizer het beste aan wanneer je huid nog een beetje nat is, om hem daarna nog een paar keer per dag opnieuw aan te brengen.

Een goede huidverzorging is afhankelijk van goede producten. Het is daarom belangrijk om goede verzorgingsproducten in huis te halen voor jouw droge huid.

De droge huid herstellen met arganolie

Arganolie gezicht vrouw

Ben je op zoek naar een goede en natuurlijke moisturizer? Dan kan arganolie een goede optie voor je zijn. Deze olie is namelijk helemaal natuurlijk en is bovendien ontzettend goed in het herstellen van de natuurlijke oliën in je huid.

Arganolie wordt gewonnen uit de arganboom, een boom die alleen maar in het zuidwesten van Marokko groeit. De olie wordt ook wel vloeibaar goud genoemd, want het helpt tegen allerlei veel voorkomende huidproblemen.

Je kunt arganolie dus ook gebruiken wanneer je een droge huid hebt. Arganolie is gewoon te gebruiken als een normale moisturizer.

Breng een paar druppels aan op je handen, wrijf ze samen en verdeel de olie vervolgens over je gezicht. De olie werkt het beste wanneer je het aanbrengt op een natte huid.

De voordelen van arganolie op je droge huid

Arganolie is een goed verzorgingsproduct, maar waarom? Er zijn een aantal redenen waarom arganolie zo goed is voor mensen met een droge huid.

1. Het hydrateert je huid

Omega 6 en 9 zijn natuurlijke vetzuren die in alle soorten arganolie te vinden zijn. Deze vetzuren kunnen de verminderde hoeveelheid olie in je huid weer aanvullen, waardoor je huid zachter aanvoelt. Dit laagje olie zorgt er ook voor dat je huid meer water kan vasthouden, dus deze wordt weer van binnenuit gehydrateerd.

2. Het houdt je huid soepel

Een oudere huid is meestal minder soepel, waardoor er rimpels en fijne lijntjes kunnen ontstaan. De rijke vetten van de arganolie trekken diep in je huid en kunnen er daardoor voor zorgen dat deze veel soepeler aanvoelt. Als resultaat ziet je huid er jonger uit.

3. Je huid maakt sneller nieuwe cellen aan

Arganolie bevat vitamine E. Deze vitamine zorgt ervoor dat de celvernieuwing van je huid wordt gestimuleerd. Dit betekent dat oude cellen eerder afsterven en dat er ook weer sneller nieuwe cellen voor in de plaats komen, waardoor je huid jong en fris aan blijft voelen.

4. Arganolie vermindert irritaties

Een droge huid is veel gevoeliger voor irritaties door chemische producten of slechte stofjes in de buitenlucht. De vitamine E in de arganolie kan ervoor zorgen dat deze irritaties gekalmeerd worden. Zo ziet je huid er meteen wat minder rood uit.

5. Het kan huidproblemen verminderen

Veel mensen hebben last van een droge huid door huidproblemen zoals eczeem of psoriasis. Veel mensen merken dat arganolie dit soort problemen kan verminderen, vooral door de goede vitamines die in de olie te vinden zijn.

Probeer een klein beetje olie uit op een droog plekje om de reactie van je huid te testen. Naast dagelijkse verzorging met arganolie zijn er ook andere manieren waarop jij je droge huid kunt beschermen. Zo voorkom je dat je huid verder uitdroogt.

Je droge huid beschermen tegen de zon

Vrouw glimlach zon

Je denkt er misschien niet altijd over na, maar de zon is ontzettend schadelijk voor je huid. Vooral een droge huid kan nog verder worden uitgedroogd en is ook gevoelig om te verbranden. Daarom is het altijd belangrijk om jezelf goed te beschermen.

De zon is natuurlijk goed in het verdampen van water, dus ook al het water wat in je lichaam zit. Daarom moet je altijd zo veel mogelijk drinken wanneer het een warme zomerdag is. Tegelijkertijd beschadigt de zon alle natuurlijke stofjes in je lichaam die je huid soepel en gehydrateerd houden.

Hoe vind je de juiste zonnebrand voor een droge huid?

Een droge huid is ontzettend gevoelig. Daarom is het altijd aan te raden om een zonnebrand te kiezen met een hoge factor. Ga minstens voor een product met factor 30, maar 40 en 50 zijn natuurlijk nog beter.

Zonnebrand moet je bovendien beschermen tegen al het schadelijke licht dat de zon afgeeft. Zoek dus een product uit dat bescherming biedt tegen UVA-straling en UVB-straling. Zo heeft de zon helemaal geen kans om jouw huid te beschadigen.

Het is belangrijk dat een zonnebrandcrème je goed beschermt, maar het is wel zo fijn wanneer de crème je huid ook verzorgt. Goede crèmes bevatten allerlei ingrediënten die je huid hydrateren en verzorgen. Ook zo wordt de schade van de zon zoveel mogelijk beperkt.

Vermijd zonnebrandcrèmes met irriterende bestanddelen. Vooral parfum en alcohol komen vaak terug in deze producten, maar ze zijn helemaal niet goed voor je huid. Let er dus op dat jouw zonnebrandcrème alleen goede bestanddelen bevat.

Zo breng je zonnebrandcrème het beste aan

Wist je dat je niet meteen de zon in kunt wanneer je zonnebrandcrème hebt opgesmeerd? De crème moet meestal minstens 30 minuten intrekken voordat hij je echt goed kan beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Smeer jezelf dus in voordat je naar buiten gaat.

Wees niet te zuinig wanneer je jezelf insmeert. Veel mensen maken namelijk de fout om maar een hele dunne laag zonnebrandcrème aan te brengen, terwijl je zo minder goed beschermd bent. Gebruik dus een ruime hoeveelheid en smeer het in tot er geen witte waas meer te zien is.

Vergeet geen enkel plekje wanneer je je aan het insmeren bent. Vooral de oren, nek en handen worden regelmatig vergeten. Gemiddeld moet je een zonnebrandcrème om de twee uur opnieuw aanbrengen. Dit is wel afhankelijk van jouw huid, dus smeer jezelf vaker in wanneer je erg gevoelig bent voor de zon. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Verzorg je huid na het zonnen

Zelfs wanneer je je goed beschermt kan de zon erg schadelijk zijn. Het is dus goed om je huid achteraf in te smeren met een aftersun. Hierdoor wordt de huid weer afgekoeld en kan al het vocht dat je bent verloren weer worden aangevuld.

Arganolie is een uitstekend middel om je huid mee in te smeren na het zonnen. Het is volledig natuurlijk en irriteert dus niet. Bovendien zorgen de natuurlijke vetzuren ervoor dat je huid wordt gehydrateerd.

Je krijgt niet alleen een gezonde huid met behulp van verzorgingsproducten. Ook je voedingspatroon speelt een grote rol.

De invloed van eten op een droge huid

We weten natuurlijk allemaal dat het belangrijk is om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Eten met goede voedingsstoffen zorgt er namelijk voor dat je lichaam optimaal kan werken en zo gezond mogelijk blijft. Je huid ziet er dus ook beter en gezonder uit wanneer je een goed voedingspatroon hebt.

Er zijn een aantal soorten eten die ontzettend goed zijn voor mensen met een droge huid, maar er zijn ook bepaalde soorten voedsel die je beter kunt vermijden. Door dit in de gaten te houden, kan jij je huid in optimale conditie houden.

De beste voedingsmiddelen voor een droge huid

Gezonde voedingsmiddelen zalm noten avocado spinazie water

1.Water

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je genoeg water moet drinken om je huid van vocht te voorzien. Zorg er dus voor dat je de hele dag lang water drinkt.

2. Avocado

Avocado staat bekend om de goede vetzuren die je in deze vrucht kunt vinden. Daarnaast zit avocado ook vol met vitamine C en E. Deze stimuleren je huid om nieuwe cellen aan te maken, waardoor alle uitgedroogde cellen worden vervangen door nieuwe en jonge exemplaren.

3. Zalm

Zalm is een goed voorbeeld van vis met goede vetten. Deze vissoort bevat omega 3, een stofje dat je cellen sterk houdt en beschermt tegen de zon. Zalm zorgt er ook voor dat je huid meer elastine aanmaakt, dus je huid gaat soepeler aanvoelen.

4. Spinazie

Groene groenten zijn ontzettend goed voor iedereen, maar vooral voor mensen met een droge huid. Spinazie zorgt ervoor dat je immuunsysteem sterker wordt, maar bevat ook allerlei vitaminen die je huid beschermen. Irritaties nemen dus af, waardoor veel mensen ook minder last krijgen van een droge huid.

5. Noten en zaden

Noten zijn echte bommetjes die gevuld zijn met de beste voedingsstoffen. Zo bevatten ze antioxidanten, omega 3 en vitamine A, B en E. Al deze stofjes hydrateren je huid en houden hem soepel, waardoor schilfertjes verminderd worden.

De vijf slechtste voedingsmiddelen voor een droge huid

slechte voedingsmiddelen zout suiker koolhydraten koffie alcohol

1. Alcohol

Alcohol is een bekend middel dat vocht uit je lichaam drijft. Je lichaam komt dus vocht tekort wanneer je regelmatig alcohol drinkt. Het resultaat is een droge en doffe huid.

2. Zout

Zout is een stofje dat ontzettend goed is in het opnemen van water. Teveel zout in je lichaam zorgt er dus af dat je te weinig vocht hebt, wat je meteen zal merken aan je huid.

3. Suiker

Suiker is natuurlijk heel lekker, maar wanneer je teveel eet kan het je collageen aantasten. Dit stofje zorgt ervoor dat je huid soepel blijft en volume krijgt. Een huid met minder collageen gaat al snel droog aanvoelen.

4. Snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten vind je terug in producten zoals wit brood, pasta, en rijst. Deze worden eigenlijk verwerkt als suiker en tasten daarom de hoeveelheid collageen in je lichaam aan. Ga daarom liever voor volkoren producten.

5. Koffie

Koffie is een drank die ervoor zorgt dat je uitdroogt. Wie veel koffie drinkt, zorgt er dus voor dat zijn huid minder vocht vast kan houden en droog aan gaat voelen. Soms is een gezond voedingspatroon helaas niet genoeg. Bij sommige mensen wordt een droge huid door heel andere problemen veroorzaakt.

Een droge huid en huidproblemen

verschil normale huid droge huid huidlagen

Vaak gaat een droge huid gepaard met bepaalde huidproblemen. Bij veel mensen zijn deze huidziektes dan ook de oorzaak voor hun droge huid.

Eczeem

Je herkent eczeem vaak als een rode uitslag die ontzettend droog aanvoelt en ook nog eens jeukt. Bij veel mensen wordt dit probleem veroorzaakt door een allergie. Parfum, latex, nikkel en verzorgingsproducten kunnen het allemaal veroorzaken.

Eczeem kan al verminderen wanneer je het irriterende product niet meer gebruikt. Daarnaast helpt het om de huid in te smeren met een vette crème. Bij ernstige eczeem kan een dokter medicijnen voorschrijven die tegen de jeuk helpen.

Psoriasis

Dit is een chronische ziekte die ervoor zorgt dat je huid ontzettend veel nieuwe cellen aanmaakt. Deze cellen hopen zich op en veroorzaken droge stukjes huid die eruitzien als schubben. De huid kan jeuken, droog aanvoelen en zelfs scheuren.

Een goede moisturizer kan veel van de klachten al voorkomen, maar om psoriasis echt te genezen is er een speciale crème nodig. Deze kan een dokter voorschrijven.

De beste zorg voor jouw droge huid

Een droge huid herken je aan kleine schilfertjes, een strak en trekkend gevoel en hier en daar wat rode plekjes. Sommige mensen krijgen van nature een droge huid wanneer ze ouder worden, maar hitte, zon, een slecht voedingspatroon en agressieve verzorgingsproducten kunnen het erger maken.

Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om je huid gezond te houden:

  • Vermijd hete douches.
  • Reinig en verzorg je huid met milde producten.
  • Bescherm je huid tegen de zon.
  • Eet zo gezond mogelijk.
  • Ga naar de dokter als je huid te erg beschadigd is.

Natuurlijke producten zoals arganolie kunnen je huid helpen herstellen. Heb jij een perfect middel tegen een droge huid gevonden? Laat het ons dan vooral weten!