Eczeem de Symptomen, Oorzaken en Behandelingen

De Symptomen van Eczeem

Alleen al in de Verenigde Staten lijden zo’n 10 tot 20% van alle baby’s en ongeveer 3% van alle volwassenen en kinderen aan eczeem. De meeste kinderen die eczeem hebben groeien daar meestal rondom hun tiende levensjaar wel overheen.

Sommige mensen hebben echter hun leven lang last van de symptomen. Er is nog geen genezing voor eczeem. Met de juiste behandeling kan deze huidaandoening echter wel onder controle gehouden worden.

Wat is Eczeem

Eczeem is een groep van medische aandoeningen. Deze aandoeningen maken dat de huid geïrriteerd of ontstoken raakt. Atopische dermatitis, ook wel atopische eczeem genoemd, is de meest voorkomende vorm van eczeem.

De term ‘atopisch’ duidt op een groep van aandoeningen die de neiging hebben om andere allergische condities te triggeren zoals asthma of hooikoorts.

De Symptomen van Eczeem

Eczeem veroorzaakt bijna altijd jeuk, ongeacht waar het optreedt. In sommige gevallen begint de jeuk al voordat de uitslag zichtbaar wordt.

De uitslag treedt meestal op in het gezicht, de achterkant van de knieën, de polsen, handen of voeten. Maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen.

De door eczeem aangetaste huid ziet er meestal droog, dik en soms zelfs schubachtig uit. Bij mensen met een blanke huid is de eczeem roodachtig en wordt dan bruin.

Bij mensen met een donkerder huidskleur maakt de eczeem de huid ofwel lichter ofwel donkerder. Dat komt omdat eczeem de pigmentatie beïnvloedt.

Zuigelingen met eczeem kunnen uitslag hebben die vocht afgeeft of een korst ontwikkelt. Dit type eczeem komt meestal op de hoofdhuid of op het gezicht voor maar kan zich ook op andere plaatsen op het babyhuidje ontwikkelen.

De Oorzaken van Eczeem

De exacte oorzaak van eczeem kennen we tot op de dag van vandaag nog niet. Wetenschappers geloven echter dat een overactieve reactie van het afweersysteem tegen een bepaalde stof een belangrijke rol speelt. Het is deze reactie die de symptomen van eczeem veroorzaakt.

Het staat ook vast dat eczeem meestal voorkomt in families die een geschiedenis van andere allergieën of asthma hebben. Men denkt ook dat defecten in de huid een rol spelen omdat daardoor vocht kan ontsnappen en ziektekiemen kunnen binnendringen.

Triggers van Flare Ups van Eczeem

Hier zijn enkele van de meest voorkomende triggers voor een flare-up bij eczeem patiënten.

  • Ruwe of grove kleding
  • Overmatige Hitte of Kou
  • Wasmiddelen of zeep
  • De vacht van dieren
  • Verkoudheid
  • Stress

Is Er Een Genezing voor Eczeem

Helaas is er op dit moment nog geen genezing voor eczeem. We kunnen echter met bepaalde behandelingen en door de triggers te vermijden wel de symptomen onder controle houden. Er zijn medicijnen op recept verkrijgbaar voor eczeem in de vorm van pillen, crèmes en zalfjes.

Arganolie als Behandeling Tegen Eczeem

De huid gehydrateerd houden is een effectieve behandeling voor eczeem en een goede manier om flare-ups te verhinderen. Marokkaanse Arganolie is erg goed in het hydrateren van de huid. Deze olie bevat namelijk voedingsstoffen met krachtige vochtinbrengende eigenschappen zoals Vitamine E, essentiële vetzuren en Sterolen.

Overleg altijd wel eerst met de huidarts voordat je Arganolie als onderdeel van je behandeling tegen eczeem gebruikt.

In onze instructievideo leggen wij stap voor stap uit hoe je arganolie het beste bij eczeem kunt gebruiken. Bekijk onze instructievideo hier

Deel dit artikel over de symptomen van eczeem met je vrienden! Sharing is caring!