De Jeukende Waarheid van Eczeem

De Jeukende Waarheid van Eczeem

Wat is eczeem? Dit is absoluut iets dat niemand zou willen hebben. Maar helaas hebben een aantal van ons last van deze huidaandoening.

Wat is eczeem?

Als je eczeem hebt, wordt je huid rood, pijnlijk en soms ziet het er zelfs schilferig uit. Het ergste van eczeem is de gekmakende jeuk! Eczeem is ook wel bekend als atopische dermatitis.

Voor gewone mensen zoals wij die geen medische achtergrond hebben, zijn eczeem en atopische dermatitis geen veel gebruikte woorden. Dus laten we eens beginnen met wat de woorden atopische dermatitis betekenen.

Atopisch heeft betrekking op een persoon die een grote kans heeft een allergie voor iets te ontwikkelen, en dermatitis betekent ontstoken, rode en pijnlijke huid.

Een persoon met eczeem kan een droge, rode en jeukende huid hebben, wat soms kan uitbreken in een uitslag.

Het trieste van eczeem is dat het een chronische ziekte is, wat betekent dat het zal komen en gaan.

Eczeem bij kinderen en volwassenen

1 van de 10 kinderen krijgt daadwerkelijk of ontwikkelt eczeem. Meestal ontwikkelt deze huidaandoening zich bij kinderen voordat ze 5 jaar oud zijn. Maar uiteraard kan eczeem zich ook op een latere leeftijd ontwikkelen. Zelfs als je al volwassen bent kun je nog eczeem krijgen.

Hoe ontstaat eczeem

Waarom en hoe krijgen sommige mensen eczeem? Speciale cellen worden gevonden in de huid die reageren als ze in contact komen met alles wat irritatie veroorzaakt. Als afweermechanisme raakt de huid ontstoken.

Mensen met eczeem hebben meer van deze speciale cellen in de huid dan mensen zonder eczeem. Een stimulus zorgt ervoor dat deze speciale cellen overreageren en rondom de klok werken, of eigenlijk overwerken. Dit is de reden waarom de huid rood en pijnlijk wordt en gaat jeuken!

In onze instructievideo hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe je arganolie het beste bij eczeem kunt gebruiken:

Oorzaak van eczeem

Het is niet aangetoond waarom sommige mensen eczeem ontwikkelen of waarom ze het krijgen. Maar je hoeft je geen zorgen te maken als je iemand met eczeem kent, want het is niet besmettelijk, wat betekent dat je het niet zomaar kunt krijgen door tijd met iemand door te brengen die het wel heeft.

Sommige wetenschappers zijn van mening dat eczeem doorgegeven kan worden via de genen. Zij geloven dat als een ouder last heeft van eczeem, deze kenmerken via de genen doorgegeven kunnen worden aan hun nageslacht en de kinderen dus zeer waarschijnlijk eczeem zullen ontwikkelen.

Is eczeem een allergie?

Je moet eczeem niet verwarren met een allergie. Hoewel allergieën wel kunnen leiden tot eczeem. Dus als je last hebt van bepaalde allergieën dan kan dit er soms voor zorgen dat je eczeem wordt aangewakkerd of zich ontwikkelt.

Dingen die eczeem kunnen uitlokken

Als je eczeem hebt dan zou je moeten weten waardoor het geactiveerd kan worden. Hier zijn een aantal gebruikelijke triggers.

  • zeep
  • wasmiddel
  • parfum
  • warme en bezwete huid
  • droge winterlucht of lucht met weinig vocht
  • dingen die bij contact met de huid irritatie kunnen veroorzaken, zoals wol en andere kriebelende stoffen, of stof en huisstofmijt.

Deel dit artikel over de waarheid achter eczeem met je vrienden! Sharing is caring!