Eerder hebben we al eens geschreven over de opperhuid en de onderhuid. Natuurlijk slaan we de derde laag niet over! Wat is de derde laag van de huid? Het is het onderhuidse vet!
Alles over het onderhuidse vet
De onderhuidse vetlaag van de huid speelt een zeer belangrijke rol. Zoals de naam al suggereert, bestaat deze huidlaag voor het overgrote deel uit vet.
Denk niet dat vetten in je lichaam niet goed zijn. We hebben vetten nodig om te overleven. Wat we niet nodig hebben is een te veel aan vet.
De vetlaag van de huid houdt je lichaam warm. Het is ook verantwoordelijk voor het absorberen van schokken, bijvoorbeeld wanneer je tegen iets aanstoot of valt. Zonder de onderhuidse laag zal je huid niet vast blijven zitten aan de onderliggende weefsels.
Je haar komt van heel diep onder de huid
Je ziet je haar uit de huid komen en het lijkt erop dat de onderhuid of de buitenste laag van de huid de plek is waar ze groeien. Maar de waarheid is dat haar in de onderhuidse laag begint te groeien.
Je haar groeit uit een buis, genaamd follikel, en elke follikel zit eigenlijk diep beneden in de onderhuidse laag geworteld. Je haar groeit naar boven via de onderhuid en komt vervolgens uit de opperhuid naar boven.
Er zijn maar een paar plekken op je lichaam die helemaal geen follikels hebben. Weet jij welke gebieden dat zijn?
Bekijk je huid en zie welke plekken geen haar hebben. Je lippen, handpalmen en de voetzolen hebben geen follikels, en dat is ook de reden waarom er geen haar groeit in deze gebieden. Maar voor de rest van je lichaam zijn er follikels in overvloed.
Kun jij raden welk gebied van je lichaam de meeste follikels heeft? Het is je hoofd! Het aantal haarfollikels op je hoofd is meer dan 100.000.
De onderhuidse vetlaag van je huid helpt je huid warm te houden, maar kan je huid je ook afkoelen? Absoluut! De huid kan je zowel verwarmen als afkoelen. Dit is weer een ander verbazingwekkend feitje over het grootste orgaan dat we hebben.
De huid zal je lichaam afkoelen als je het te warm hebt en zal je opwarmen als je het te koud hebt. De huid beschikt over de mogelijkheid je lichaamstemperatuur op exact het juiste peil te houden, zodat je niet oververhit raakt of bevriest.
Je bloedvaten, zweetklieren en haren werken samen om je op de juiste temperatuur te houden! Dat is behoorlijk slim. Ons lichaam heeft zijn eigen thermometer, genaamd de hypothalamus, en de huid reageert op de signalen die deze afgeeft. Als je het te warm hebt, geeft je huid een signaal aan de zweetklieren om zweet te produceren en zo je lichaam af te koelen.
Je bloedvaten reageren ook door warm bloed dichter bij de oppervlakte van je huid te brengen om de warmte vrij te laten. Dit is de reden waarom de gezichten van sommige mensen er zo rood uitzien als ze het warm hebben.
Maar wat gebeurt er als je het koud hebt? Waarschijnlijk weet je wel wat kippenvel is. Je krijgt kippenvel als je bloedvaten zich vernauwen en warm bloed wegdrijven van het huidoppervlak, zodat je lichaam niet al te veel warmte verliest.
Deel dit artikel over lagen van de huid met je vrienden! Sharing is caring!