De Boosdoeners van Vroegtijdige Veroudering

De boosdoeners van vroegtijdige veroudering

Verouder je sneller dan normaal? Veel mensen over de hele wereld klagen over vroegtijdige veroudering. Er wordt niet alleen geklaagd over de vroege fysieke manifestaties van het ouder worden, maar ook over leeftijdgerelateerde ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, kanker, chronische vermoeidheid, hart- en vaatziekten en nog veel meer.

Deze ziekten kwamen in het verleden meestal voor onder de oudere bevolking, maar tegenwoordig zijn er meer en meer jongeren die er ook aan lijden.

Wat kan hier de oorzaak van zijn? Laten we proberen om daar eens achter te komen.

Oorzaken van snellere veroudering:

  • ze veel suiker eten
  • ze voortdurend worden blootgesteld aan verontreinigde stoffen uit het milieu en chemische giftige stoffen
  • hun immuunsysteem verzwakt is als gevolg van een problematische spijsvertering
  • ze worden blootgesteld aan te veel UV-licht
  • hun testosteron- en oestrogeenniveaus fluctueren
  • ze een zeer stressvol leven leiden
  • ze niet genoeg slapen

Al deze zaken kunnen vroegtijdige veroudering veroorzaken. Waarom? Het eenvoudige antwoord is ontsteking.

Ontsteking

Ontsteking is de manier van het lichaam om zichzelf te beschermen tegen schadelijke indringers en schade. Het doet het lichaam goed, maar zoals met alles zijn er ook, wat wij noemen, de slechte ontstekingen. Deze ontsteking treedt op zelfs wanneer er geen indringer is. Voorbeelden van slechte ontstekingen worden gezien in atherosclerose, Alzheimer en diabetes.

Ontsteking is ook de oorzaak van de rimpels en fijne lijntjes op je huid. Hoewel ontsteking onderdeel uitmaakt van het verdedigingsmechanisme van het lichaam kunnen de vrije radicalen die in het proces worden geproduceerd het collageen afbreken en hierdoor de structuur van de huid aantasten. Dit kan niet alleen leiden tot rimpels, huidverslapping en verdunning van de huid, het kan ook leiden tot een trage genezing van wonden.

Chronische ontsteking en intrinsieke veroudering

Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot chronische ontsteking. Te veel kauwen op verwerkte levensmiddelen, een dieet eten dat veel complexe koolhydraten bevat, te weinig proteïne en vet innemen, niet genoeg groenten eten, niet genoeg water drinken en zelfs te veel sporten kan leiden tot chronische ontsteking. Dit zal dan leiden tot intrinsieke veroudering oftewel veroudering van de huid van binnenuit.

Chronische ontsteking en extrinsieke veroudering

Ook externe factoren kunnen leiden tot ontstekingen. Deze omvatten te veel blootstelling aan de zon of te veel tijd doorbrengen op zonnebanken.

Wanneer je jezelf voortdurend blootstelt aan UV-licht zal het lichaam een ontstekingsreactie geven om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen.

De ontstekingsreactie van het lichaam leidt dan tot de productie van metalloproteïnasen, enzymen die de huid afbreken, wat leidt tot rimpels en verslapping. Er is ook een verstoring in de productie van collageen en een gestimuleerde elastineproductie die bijdraagt aan een vroegtijdige en snelle veroudering.

Nu je op de hoogte bent van de factoren die je sneller ouder kunnen maken, moet je je best doen om ze te vermijden.

Deel dit artikel over vroegtijdige veroudering met je vrienden! Sharing is caring!