Ik spreek hier, helaas, uit ervaring: een onrustige huid met acne is ontzettend vervelend! Sommige dagen wil je gewoon niet naar buiten en alleen maar je gezicht wassen en uitdrogen om die vervelende puistjes tegen te gaan.
Maar juist als je last hebt van acne is het super belangrijk je huid goed te verzorgen met de juiste vochtinbrengers.
Nu moet je niet direct naar de winkel rennen en het eerste het beste product dat zegt ‘vochtinbrengend’ kopen. Ik zal in dit artikel uitleggen hoe vochtinbrengers werken en waar je op moet letten.
Wat zijn vochtinbrengers?
Stel je eens een uitgedroogde huid voor: die is slap en rimpelig. Een goed gehydrateerde huid ziet tegenovergesteld uit: jong en fris! Om je huid goed van vocht te voorzien zijn er twee dingen belangrijk: water en olie.
Het is eigenlijk heel logisch dat je water nodig hebt om je huid gehydrateerd te houden, maar je huid kan uit zichzelf geen water vasthouden. Je hebt daarom olie nodig als bindmiddel. Dit is waar vochtinbrengers in het spel komen.
Vochtinbrengers zijn ingrediënten in huidverzorging die water aantrekken en zorgen dat je huid het vocht ook kan vasthouden. Dat water aantrekken is een essentieel stuk in het verhaal, want dat moet uit je omgeving komen en niet uit diepere lagen van je huid. Dan ben je namelijk je huid diep van binnen verder aan het uitdrogen!
Hoe gebruik je vochtinbrengers?
Het vocht moet dus uit de omgeving worden gehaald, daarom moet er wel voldoende vocht in je omgeving zijn. Je kunt vochtinbrengers het beste gebruiker direct nadat je hebt gedoucht, als de lucht nog lekker vochtig is.
Let er in de winter ook op dat de lucht in huis niet te droog wordt, door bijvoorbeeld bakjes met water aan de verwarming te hangen.
Welke vochtinbrengers moet je kiezen?
Er zijn synthetische en natuurlijke vochtinbrengers. Kies altijd voor de natuurlijke. Deze zijn namelijk veel beter in staat het vocht uit je omgeving te trekken, in plaats van uit de diepere lagen van je eigen huid. Als een product deze (moeilijke, sorry!) termen op de ingrediëntenlijst heeft staan, kun je het beter in het schap laten liggen:
- propylene glycol,
- polethylene glycol en
- ureum
Gelukkig zijn er ook hele goede natuurlijke vochtinbrengers zoals :
- honing,
- aloë vera,
- hyaluronzuur en
- glycerine.
Vooral hyaluronzuur wordt aan steeds meer producten toegevoegd. Lees ons artikel over hyaluronzuur als je meer te weten wilt komen over deze stof.
Het resultaat!
Vooral een huid die gevoelig is voor acne heeft voldoende vocht nodig. Als je je huid uitdroogt, wat ik ook jaren heb gedaan, gaat je huid compenseren. Je huid raakt in paniek, voelt dat het droog wordt en reageert met een extra dosis talg.
Door goede vochtinbrengers te gebruiken kan juist zo’n huid weer tot rust komen. Je huid merkt dan dat het helemaal niet nodig is zoveel talg aan te maken.
Naast dat ik snel onzuiverheden heb, heb ik ook een heel gevoelige huid die snel rood wordt. Misschien heb jij ook wel een gevoelige huid, dan moet je daar extra lief voor zijn. Ik combineer daarom mijn vochtinbrenger met arganolie.
Arganolie zorgt dat het water wat de vochtinbrenger heeft aangetrokken extra goed vastgehouden wordt. Ook kalmeert het mijn gevoelige huid en helpt de vitamine E kleine wondjes weer te herstellen.
Hoe gebruik je arganolie tegen acne, dat kun je in dit artikel precies lezen.
Om het nog even samen te vatten
Als je last hebt van acne moet je je huid vooral niet uitdrogen, maar juist hydrateren. Natuurlijke vochtinbrengers helpen daarbij, doordat ze water uit de omgeving aantrekken en als kleine sponsjes op je huid vast houden.
Arganolie sluit daarbij aan door ook vocht vast te houden en je huid te verzorgen. Hier goed op letten heeft wonderen gedaan voor mijn huid, die nog echt rustiger is dan ooit!
Hoe zorg jij dat jouw huid gezond en gehydrateerd blijft?
Deel dit artikel met iemand die ook last heeft van onzuiverheden en wel wat hulp kan gebruiken.