De 5 beste oliën voor haar met een lage porositeit!

Zwart Haar En Paarse Achtergrond

Poreus haar is heel bekend. Maar over haar met een lage porositeit horen we niet veel. Toch kan dit ook een probleem zijn.

De haarschubben liggen hierbij heel plat en overlappen elkaar. Vocht en verzorgingsmiddelen worden dus niet goed geabsorbeerd, waardoor dit haar droog en dof kan zijn.

Hieronder beschrijven we hoe je haar met een lage porositeit herkent en kan verzorgen. Ook geven we een overzicht van de 5 meest geschikte oliën hiervoor.

Hoe is haar met een lage porositeit te herkennen?

Haar met een lage porositeit komt veel voor bij mensen met krullend of kroeshaar, maar soms ook bij andere haartypen. Een simpele test kan het helpen herkennen.

Neem enkele (schone) haren (eventueel uit de haarborstel) en leg ze in een bakje met water. Drijft het haar na 4 minuten nog? Dan heeft het een lage porositeit.

Het vocht dringt namelijk langzaam door tot het haar. Dit zal ook gelden voor verzorgings- en stylingsproducten. Deze blijven lang ‘op het haar liggen’ en maken het zwaar of plakkerig, terwijl het haar de voedende ingrediënten niet goed opneemt. Daardoor is het vaak alsnog droog van binnenuit.

De onderstaande natuurlijke oliën zijn wel geschikt om haar met een lage porositeit te verzorgen!

Arganolie

Arganolie is uitzonderlijk, omdat het heel licht is en goed geabsorbeerd wordt in haar en huid. Tegelijkertijd is het bijzonder rijk aan voedende ingrediënten, zoals vitaminen, anti-oxidanten en vetzuren. Deze helpen vocht vasthouden en zijn ook goed voor het herstel van beschadigd haar.

Arganolie gaat pluizen tegen en zal het haar niet verzwaren. Het is ideaal als conditioner die niet uitgespoeld hoeft te worden, of als bescherming bij het gebruik van stylingsapparaten.

Meer informatie over het gebruik van arganolie op het haar is hier te vinden.

Natuurlijke Haarproducten

Druivenpitolie

Druivenpitolie is een zeer lichte en bijna geurloze olie, die ook goed door haar met een lage porositeit wordt opgenomen. Het bevat anti-oxidanten, vitaminen en voedende vetzuren. Ook is het een goede vorm van bescherming tegen de hitte van stylingsapparaten.

Jojoba olie

Deze natuurlijke olie (of eigenlijk is het een soort was) lijkt erg op ons eigen huidvet. Het is geschikt voor haar met een lage porositeit omdat het zo licht is en goed intrekt. Verder is het ideaal om een droge hoofdhuid te verzorgen, maar het reguleert ook de talgproductie bij een hoofdhuid die juist vet is.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie heeft een lichte textuur en laat zich goed absorberen. Ook helpt het de haren hydrateren en schijnt het de haargroei te stimuleren. Een klein nadeel is wel de wat sterkere geur, die toch een beetje aan frituur doet denken.

Amandelolie

Deze olie bevat veel magnesium, wat gunstig is als het haar snel uitvalt of breekt. Amandelolie trekt wel iets langzamer in dan bijvoorbeeld arganolie en druivenpitolie, maar is nog steeds vrij licht en heeft een zachte geur.

Happy haar met een lage porositeit

Haar met een lage porositeit is een verschijnsel dat nog niet zoveel aandacht heeft gekregen. Daarom is het vaak moeilijk om de juiste verzorgingsmiddelen te vinden.

Bovenstaande natuurlijke, lichte oliën kunnen wel doordringen tot dit haar en het van binnenuit verzorgen, zonder het te verzwaren. Ze kunnen gebruikt worden als conditioner of serum, maar ook verwerkt worden in een haarmasker.

Om ze nog beter te laten intrekken, is het slim om warmte te gebruiken. Omwikkel het haar bijvoorbeeld met folie na het aanbrengen, totdat het goed is ingetrokken.

Met deze tips kan ook haar met een lage porositeit gaan stralen! Welke kende jij nog niet?

Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan op social media!